Ziua Logo
  Nr. 3951 de sambata, 9 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Crucea si Steaua Romaniei sau moartea eroilor de la Nistru?
Victor RONCEA 
-- "Eu cred ca lupta si suferinta noastra nu au fost degeaba. Ce am dorit noi? Sa avem o tara mare si unita. N-am castigat pana acum, o sa castigam de acum incolo. Mai e timp. S-a pierdut poate o batalie, dar lupta pentru Romania Mare nu s-a incheiat. O sa vina timpul!...".
O spune un om care a indurat chinuri si umilinte timp de 15 ani: Tudor Petrov Popa. Colegul sau de sacrificiu, Andrei Ivantoc, care fusese lasat sa-si picteze libertatea pe peretii celulei - "pe unul aveam cerul si doi ingeri, pe celalalt tricolorul" - il completeaza: "Am spus si spun si acum ca, daca timpul s-ar intoarce inapoi, tot asa as face, dar cu o alta gandire poate, mai buna. Imi pare rau ca suntem ocupati si ma doare ca nu se face nimic. Am impresia ca cei de la Chisinau joaca aceeasi carte cu Moscova". Alexandru Lesco, eliberat dupa 12 ani de temnita transnistreana, spunea la iesire: "Pentru mine, cauza romaneasca ramane aceeasi. Eu am fost condamnat pe nedrept. Asa am considerat atunci si de aceasta sunt convins si acum. Nu pot sa spun ca regret amarnic acesti ani. Am stat pentru poporul roman si limba noastra romaneasca".
Umiliti si la eliberare, precum in cei 12 si 15 ani de inchisoare arbitrara, cei trei eroi romani de la Nistru au iesit la fel cum au intrat: cu fruntea sus, neindoiti si neinfranti, ca brazii badiei Ion Gavrila Ogoranu. Acesti oameni exista pe pamantul romanesc pentru a reda din demnitatea lor acestei tari ingenuncheate numite Romania. "Poate ca cineva trebuie sa duca Crucea pentru neam si tara", spunea sotia unuia dintre ei, la fel de eroica, in asteptarea sotului, timp de 15 ani.
Si totusi, iata, a trecut o saptamana de cand a inceput eliberarea din calvar si autoritatile romanesti par sa se asocieze, prin tacere, cu cele "moldovenesti". Doi cetateni ai Uniunii Europene au fost brutalizati si aruncati afara de pe pamanturile natale. Uniunea, care, prin sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului impotriva Rusiei si Moldovei si-a asumat responsabilitatea ultimilor doi detinuti politici ai Europei, a reactionat imediat. "Salut eliberarea lor, dar regret ca aceasta a intervenit atat de tarziu, doar dupa ce acestia au ispasit pedeapsa impusa de un tribunal ilegal din asa-numita republica transnistreana", a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, printr-un comunicat oficial. Davis aminteste si pentru ce au fost acuzati: "activitati antisovietice si combatere ilegala a guvernului transnistrean, sub directiunea Frontului Popular Moldovean si a Romaniei". Condamnati pentru Romania, uitati de Romania. Mizeriile politicii dambovitene nu dau timp, cica, salutarii pe masura a eliberarii eroilor romani. Altii invoca complicate negocieri regionale ale forurilor euro-atlantice, desi Statele Unite sunt din ce in ce mai vocale - in sfarsit! - in privinta schimbarilor de ordin militar din Transnistria.
Dar iata cum societatea civila romaneasca si Biserica Ortodoxa Romana - care a anuntat ca ii asteapta la Patriarhie pentru binecuvantare- vor spala din nou pacatele uitucilor de tara. Peste 100 de personalitati ale Romaniei - dintre care multi membri ai Ordinului National Steaua Romaniei - solicita ca cei trei eroi romani de la Nistru sa fie rasplatiti moral pentru jertfa lor cel putin cu a Romaniei Stea. Asteptam. Altii au facut-o 15 ani, ducand Crucea Romaniei. Nu credem ca trebuie, neaparat, sa moara, ca sa primeasca apoi, in cateva ore, si Steaua Romaniei.
Multumind tuturor romanilor, Andrei Ivantoc are un indemn si o urare: "Sa faca orice pentru Tara, pentru neam. Si le doresc sa fie cu totii curajosi si sanatosi, sa se ajute intre ei si sa tina la neam". Sa ne ajute Dumnezeu!
 Afisari: 1398  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Crucea si Steaua   de doctorul
Steaua Romaniei trebuie acordata imediat lui Roncea   de PANTAGRUEL
TOT CEI ROMANESC NU PIERE!IATA PROBA:   de marius dobrica
eroi si asasini   de un hombre sincero
S-a pierdut poate o batalie, dar lupta pentru Romania Mare nu s-a incheiat.   de ionescu
Moldova in forma de inima, cu Nistul care o desparte in doua, jumatatea noastra si jumatatea noastra   de cercetas
De cercetat   de cercetas
Romani Eroi din Romania Mare   de Eramescu
A r h i v a
  Politica de politica    15 comentarii
  "Institutul Bucovina". Esecul unui proiect de anvergura    3 comentarii
  Mari greutati in schimbarea premierului    7 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  M-am intors! Si cer Steaua Romaniei!    2007-06-01
  Romania rastignita si biruitoare    2007-04-06
  Intelectualii rosii si serviciile secrete    2007-03-12
  Pentru o Strategie Nationala a Romaniei    2007-03-09
  De la Est, vreme de razboi    2007-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Adrian Pintea, ultimul rol (4013 afisari)
 Mostenitorii Profetului Mahomed (3156 afisari)
 Praf si pulbere (2987 afisari)
 Sursa ZIUA (2096 afisari)
 Scandalul Paris Hilton (2034 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24934 sec.