Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
"Scheletul" Casei Radio va fi daramat in propotie de 70%, pentru a pregati locul pentru un urias proiect imobiliar
Demolarea secolului
-- Casa Radio - una dintre cele mai mari cladiri din Romania - va fi demolata in proportie de 70%, pentru a face loc unui megaproiect imobiliar evaluat la sute de milioane de euro, ce include spatii comerciale, birouri si un hotel de cinci stele.
Mircea Paun - Ziua foto
Operatiunea "Buldozerul" a inceput in luna mai si se va incheia in februarie anul viitor. "Este cea mai mare lucrare de demolare a unei singure cladiri din Romania, la care lucreaza, in momentul de fata, 14 excavatoare. In urma lor vor ramane 100.000 de metri cubi de beton armat, cantitate comparabila cu cea necesara construirii un bloc de zece etaje cu sapte scari", a declarat, ieri, Laura Custura, PR manager al Apolodor. Pe terenul ramas liber va incepe constructia proiectului imobiliar, ce va fi realizat in parteneriat public-privat, si va avea o suprafata construita de 360.000 mp. Ansamblul va fi dezvoltat in trei etape, in urmatorii cinci-sase ani, si va include o zona comerciala, spatii de birouri si 300 de camere de hotel.
Principalii actionari sunt companii controlate de investitori turci si israelieni, iar statul roman si-a pastrat o participatie de 15%. Compania israeliana Elbit Medical Imaging a preluat 75% din firma turca Cenk Vefa Kucuk care a incheiat un acord cu Guvernul Romaniei pentru constructia Casei Radio.
Proiect controversat
Contractul pentru acest proiect, evaluat la un miliard de dolari, a starnit numeroase controverse. Ministerul Transporturilor a inceput in 2006 rezilierea lui, deoarece investitorul turc nu dovedise ca are bani pentru derularea proiectului. La renegocierea contractului, conducerea ministerului a acceptat - la propunerea investitorului initial, compania Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS - ca firmele Elbit Medical Imaging Ltd., Plaza Centers Europe BV si Cenek Demir Sanayi VE Ticaret AS sa devina parti in contract si asociati in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL. Totodata, Compania Nationala de Investitii "CNI" SA si-a majorat, de la 10 la 15%, cota de participatie. Modificarile au fost cuprinse intr-un act aditional ce a fost aprobat de Executiv la sfarsitul anului trecut. Alte modificari aduse contractului se refera la construirea si predarea, imediat dupa finalizare, catre autoritatea publica, a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 mp cu destinatia de spatiu de birouri, plus o parcare subterana in suprafata de 2.000 mp.
Ministrul de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu, preciza ca imobilul va fi dat in folosinta autoritatilor guvernamentale, stabilindu-se ulterior care dintre institutiile publice isi va muta sediul in aceste noi cladiri. Autoritatile statului au negociat, de asemenea, un calendar clar, cu termenele de realizare a proiectului. Astfel, investitorii sunt obligati sa inceapa lucrarile la cel mult 26 de luni de la semnarea contractului.
n Magda SEVERIN 
 Afisari: 1679  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
pai de!   de Arefu
Noi nu ne vindem tara noastra !   de the
Trebuie sa se faca - s-a dat deja plicul la Primarie si gata !   de ionion
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01865 sec.