Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dresura de intelectuali
Dan CIACHIR 
-- Sa tot fie vreo zece zile de cand domnul presedinte Traian Basescu a cuvantat in catedrala mitropolitana din Sibiu. Nu la predica - ar fi fost o noutate absoluta ca un sef de stat, fie si al unei tari ortodoxe, eventual infasat intr-un stihar, sa rosteasca un cuvant de invatatura la sfarsitul Liturghiei. Este un drept al mirenilor pravoslavnici, care pot sa predice investiti ca atare de episcop sau de preot. Nu. Domnul Basescu a grait, daca se poate spune asa, politico-mistic. A pomenit de referendum, dupa care a afirmat ca prin smerenia sa S-a exprimat Insusi Dumnezeu.
Sa nu ne miram ca se incalca in Biserica noastra canoanele. S-a mai intamplat. Si tot in catedrala din Sibiu, unde in 1936 mitropolitul Nicolae Balan l-a introdus in Sfantul altar prin Usile Imparatesti - prerogativa rezervata episcopilor si Suveranului uns de Biserica - pe ciobanul Petrache Lupu din Maglavit. Macar Petrache Lupu vindecase orbi din nastere, surzi, paralitici, indemanse lumea la pocainta, iar in decurs de doi ani venisera pentru el in pelerinaj la Maglavit, dupa estimarile vremii, doua milioane de romani. Cam tot atatia cat s-au pronuntat impotriva intoarcerii domnului Traian Basescu la Cotroceni. Pe de alta parte, nici IPS Laurentiu Streza nu este mitropolitul Nicolae Balan.
Sfantul Sinod a tacut luand act de faptul ca lacasul de cult, catedrala mitropolitana din Sibiu, a fost transformata in Poiana lui Iocan. La o adica s-ar putea invoca o analogie degenerescenta intre dl Basescu si acela care se numea pe vremuri "To Makariotas"; imparatul Bizantului. Un canonist de la Bucuresti ori Sibiu ar putea drege oricand busuiocul. Asadar, o tacere care nu m-a surprins.
Am ramas in schimb consternat ca a tacut suta de intelectuali devotati trup si suflet domnului Traian Basescu. Silentiul lor, cam lugubru, in raport cu expresia "tiganca imputita", a trecut fara consecinte. Uitasera sa li se revolte sangele democratic si sa li se zbarleasca civismul. Dar cum de nu li s-a rasculat duminica trecuta agnosticismul? Cu atat mai mult cu cat intre ei se numara si cativa filosofi. Cum de n-au infierat in aceste zece zile misticismul, obscurantismul domnului Basescu? Unde s-a mai vazut ca presedintele unei tari membre in Uniunea Europeana sa pretinda ca Ziditorul vorbeste prin el?!... Intelectualii nostri de elita au amutit ca leii in fata dresorului. Acerbii, necrutatorii cenzori ai preotimii si ai ierarhiei au tacut brusc, imblanziti, devansandu-se astfel, datorita domnului Traian Basescu, vremurile proorocite de Isaiia. Iata, datorita dlui Basescu, lupul si mielul convietuiesc in pace si dragoste laolalta, vreau sa zic: societatea civila si clerul ortodox.
Biserica noastra nu are, precum Vaticanul, un Oficiu pentru Doctrina Credintei, care sa stabileasca, aproape "stiintific" - pardon de expresie - daca prin domnul Basescu a vorbit sau nu Creatorul, in prezenta IPS Arhiepiscop Laurentiu Streza. Ca si intelectualii, Sinodul a tacut. De altfel, nici in legatura cu Petrache Lupu, in urma cu 70 de ani, Soborul de atunci nu a dat un verdict net. In asemenea imprejurari, e dificil sa ai certitudini.
Eu am avut totusi una, cand, in preajma alegerilor prezidentiale din 2004, domnul Traian Basescu a afirmat ca in Romania unul din cinci locuitori este homosexual. Am recunoscut atunci in discursul domniei sale, mesajul aceluia pe care, cand rostim Tatal Nostru, il numim "cel viclean", iar in alte ocazii - "Uciga-l toaca" sau "Duca-se pe pustii".
 Afisari: 1591  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ashea-i, nene Zaharia...   de hihihi
Dresura de intelectuali   de the
Dresura cu clovni in sutana   de John
FARAONII si INTELECTUALII   de Nituc
Prosti dar multi Maria Ta   de odiseu
Dresura de intelectuali, asa e, cei o suta de intel. dresati nu au latrat deloc, pentru ca Basescu a   de Huhu extraterestrul
Domnul Presedinte Traian Basescu,nu asta e titulatura si nici realitatea   de georgems
D-le Ciachir nu aveti dreptate !   de Zaharia2
Cine-a castigat ?   de doctorul
D-le Dan   de cosor ion
bravo!!!   de theosisro
A r h i v a
  "Majoritatea transparenta"    5 comentarii
  Inflatia acuzatiilor de genocid    3 comentarii
  Reformarea industriei militare rusesti    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cati homosexuali are Rusia?    2007-05-31
  Antidot la feminism    2007-05-28
  Intelectualii au legat cateaua    2007-05-24
  Marian Vanghelie la GDS    2007-05-16
  Papa nu mai este "Patriarhul Occidentului"    2007-05-09
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16607 sec.