Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Talpa la Rosia Montana
-- Guvernul este de acord cu interzicerea utilizarii cianurilor in industria miniera de extractie a aurului si argintului din Romania.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Rurale, in sedinta sa de ieri, Executivul a adoptat un punct de vedere pozitiv fata de proiectul legislativ initiat de senatorii Eckstein-Kovacs Peter si Gheorghe Funar, privind completarea articolului 4 din Legea 85/2003, Legea minelor. Forma propusa de cei doi senatori prevede ca "activitatea miniera bazata pe folosirea tehnologiei prin cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor este interzisa (...)". Decizia Guvernului a fost luata la initiativa ministrului Mediului, Attila Korodi. El a solicitat o perioada de tranzitie de cinci ani pentru companiile care folosesc in acest moment cianura in procesul tehnologic.
La ora actuala, in Romania mai functioneaza patru companii miniere care utilizeaza cianuri, dar care se afla in procedura de lichidare. Cea mai afectata va fi compania canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care, de mai multi ani, face demersuri pentru deschiderea unei exploatari aurifere, la Rosia Montana, tehnologia de extractie anuntata utilizand cianuri. RMGC a intreprins, pana acum, demersuri importante pentru obtinerea avizului de mediu, procedura de autorizare fiind in desfasurare. Interesele economice la Rosia Montana sunt enorme, profitul fiind estimat la cateva miliarde de dolari. Posibila exploatare miniera din Apuseni este considerata cea mai mare mina de aur din Europa. (L.M.)
 Afisari: 649  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Talpa   de doctorul
Las ca Basescu-Stolojan au interese sa se utilizeze cianuri   de flipp
A r h i v a
  Pariul cu liceul    1 comentariu
  Gradinite cu chirie    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00882 sec.