Ziua Logo
  Nr. 3948 de miercuri, 6 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sa vina rusii!
-- Propunere soc a ministrului Apararii: Melescanu a invitat trupele Moscovei la manevre militare comune cu americanii in Romania
Teodor Melescanu vrea trupe rusesti in Romania. Aflat la Paris, la a 53-a Sesiune plenara a Adunarii Parlamentare a Uniunii Europei Occidentale (UEO), Melescanu a declarat intr-un interviu acordat AFP ca Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea unor manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Ideea lui Melescanu vine intr-un context politic international destul de tensionat.
Ministrul liberal a declarat in interviul acordat AFP ca "vom explica mai detaliat Rusiei la ce vor servi aceste baze. De aici rezulta si intentia de a-i propune organizarea unor manevre comune pe teritoriul nostru, cu participarea unor trupe din tarile noastre impreuna cu rusi si americani".
In timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat ca va indrepta arsenalul nuclear rusesc spre tinte din Europa pentru a contracara scutul antiracheta american, ministrul roman s-a dorit conciliant pe acest fond, deplangand totusi un stil de comunicare care aminteste de "Razboiul rece."
Guvernele roman si bulgar "au decis sa adopte o abordare comuna fata de Rusia", a mai spus Melescanu dupa participarea la reuniunea interparlamentara a Uniunii Europei Occidentale (UEO), care a avut loc la inceputul acestei saptamani la Paris. El a precizat pentru AFP ca, "tot ceea ce se petrece in regiune nu afecteaza securitatea Rusiei, ci dimpotriva poate contribui la stabilitatea regionala."
Planuri liberale
Afirmatiile lui Melescanu readuc in atentia opiniei publice gafele comise de un alt ministru liberal al Apararii. Este vorba de Teodor Atanasiu care, fara sa se consulte cu membrii CSAT sau cu colegii din Guvern, a decis sa informeze aliatii printr-o telegrama trimisa de la sediul MAp despre intentia PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Acum a venit randul lui Melescanu sa il ia gura pe dinainte si sa faca propuneri naucitoare. El isi doreste nici mai mult si nici mai putin decat sa vedem trupe rusesti marsaluind pe la Kogalniceanu, Babadag, Cincu sau Malina. Potrivit informatiilor oficiale, rusii nu au mai participat cu trupe la aplicatii in Romania din anul 1968. Dupa "Primavara de la Praga", Ceausescu a dat ordin sa nu se mai organizeze nici o aplicatie cu trupe in teren la care sa participe militarii din URSS. Iata ca dupa aproape 40 de ani, Melescanu vrea sa readuca Armata rosie in Romania.
Reactii virulente din partea Rusiei
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat in mai multe randuri instalarea bazelor americane in Romania si Bulgaria, fapt ce contrazice - potrivit lui - prevederile Tratatului asupra Fortelor conventionale in Europa (FCE) din 1992. El le-a evocat inca de la sfarsitul lunii aprilie, cand a anuntat ca Rusia se va retrage cel putin provizoriu din acest tratat. In termenii acordurilor bilaterale semnate in 2006 de Washington cu Romania si Bulgaria, cele doua tari riverane Marii Negre au aprobat armatei americane dreptul de a utiliza instalatiile militare care pot servi in operatiunile americane, in special de catre fortele speciale. In cadrul NATO se afirma ca aceste acorduri nu intra sub incidenta tratatului FCE, data fiind numarul mic al militarilor care ar urma sa stationeze in viitoarele baze. Adunarea UEO regrupeaza parlamentari din 37 de tari europene, intre care cele ale UE, tarile membre ale NATO, Rusia, Ucraina si statele baltice.
Melescanu bate in retragere
In cursul zilei de ieri, ziarul ZIUA a solicitat oficial ministrului Melescanu sa precizeze daca a avut mandat din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sau a premierului Tariceanu sa avanseze propunerea organizarii unor aplicatii militare in comun cu rusii, bulgarii si americanii pe teritoriul Romaniei. Constatand gafa pe care a facut-o, Teodor Melescanu a batut in retragere si a negat ca ar fi facut afirmatiile respective pentru AFP. Dar iata ce precizare am primit din partea lui Teodor Melescanu in legatura cu posibila prezenta a trupelor rusesti pe teritoriul Romaniei:
"In contextul unei declaratii referitoare la faptul ca facilitatile puse la dispozitia SUA de catre Romania si Bulgaria ar putea afecta obligatiile asumate de cele doua state, in cadrul Tratatului asupra fortelor armate conventionale in Europa, am precizat ca, in cursul vizitei oficiale pe care am intreprins-o in Bulgaria, am convenit cu partenerii nostri bulgari sa prezentam un punct de vedere comun care sa clarifice toate aspectele legate de aceste facilitati.
Punctul nostru de vedere a fost ca aceste facilitati nu afecteaza securitatea Federatiei Ruse, ci, dimpotriva, contribuie la stabilitatea si securitatea intregii zone.
Documentul referitor la pozitia comuna a Romaniei si Bulgariei in aceasta privinta urmeaza sa fie elaborat de experti din ministerele Apararii din cele doua state.
Nu am propus niciodata desfasurarea de exercitii in comun cu trupe bulgare, ruse si americane, pentru simplul motiv ca nu pot face nici o propunere de acest fel in numele Bulgariei, Statelor Unite si chiar al Romaniei.
Am mentionat insa ca, in opinia noastra, desfasurarea unor exercitii in comun si participarea la actiuni in cadrul Parteneriatului pentru Pace impreuna cu fortele armate ale Bulgariei, Ucrainei, Rusiei si ale altor tari din regiunea Marii Negre, ar reprezenta un bun prilej pentru ca eventualele probleme pe care le implica facilitatile puse la dispozitia Statelor Unite de catre Romania si Bulgaria sa se dovedeasca neintemeiate.
Din punctul nostru de vedere, astfel de actiuni ar putea fi un excelent prilej de dialog la nivel militar si politic, contribuind la cresterea increderii si securitatii in zona Marii Negre", a precizat Melescanu.
Oficialii NATO nu comenteaza afirmatia ministrului liberal
Oficialii Aliantei Nord Atlantice, din care face parte si Romania, nu au dorit sa comenteze afirmatia facuta luni de ministrul roman al Apararii.
Contactat telefonic de ziarul ZIUA, Robert Pszczel (foto), ofiter de presa in cadrul NATO a declarat ca nu poate face un comentariu referitor la aceasta chestiune intrucat astfel de afirmatii, ale unor responsabili ai statelor membre ale Aliantei, se fac zilnic si nu ar fi corect. "Din principiu, noi nu putem comenta declaratiile ministrilor unor state, care sunt aliatele noastre (n.r - NATO). Nu ar fi corect. Pentru ca aceste chestiuni tin de politica tarii Dvs. Aceasta este o problema a tarii Dvs si noi nu ne putem pronunta, indiferent ca aceste declaratii sunt facute de ministrul Apararii din Romania, fie de ministrul de Externe al Portugaliei, fie de presedintele Statelor Unite", ne-a precizat oficialul NATO. (L.P.)
Posibile locatii pentru antrenamentul rusilor
Ziarul Ziua va prezinta locatiile unde ar putea avea loc aplicatiile militare la care s-a referit Teodor Melescanu. Este vorba despre Poligonul Cincu, Babadag, Malina si Baza Aeriana de la Kogalniceanu. Numai ca acestea sunt exact facilitatile militare puse de Romania la dispozitia SUA. Ele permit executarea de aplicatii pentru artilerie si infanterie, precum si exercitii de bombardament din elicoptere si avioane, oferind totodata cazare pentru trupe si acces la cai de transport terestru, feroviar si aerian.
Cincu
Poligonul Cincu se intinde pe teritoriul judetelor Sibiu si Brasov, are o suprafata de 104 km patrati. Acesta se afla in apropierea comunei Cincu, la 25 km est de municipiul Fagaras si la 13 km de comuna Voila. Prin localitatea Voila trec soseaua Brasov - Fagaras - Sibiu si calea ferata ce uneste localitatile mentionate. Statia CFR Voila este si cel mai apropiat punct unde se pot face debarcari si imbarcari ale tehnicii transportate cu trenul. Poligonul Cincu este autorizat pentru executarea aplicatiilor tactice cu trageri de lupta cu compania si batalionul de infanterie, bateria si divizionul de artilerie, gruparea de artilerie (de brigada si corp de armata), precum si pentru executarea exercitiilor tactice cu trageri de lupta cu piesa de artilerie si cu plutonul.
De asemenea, la Cincu se pot executa trageri din pozitii de tragere acoperite cu artileria si cu aruncatoarele de toate calibrele; trageri cu mijloace de foc ale aviatiei; trageri de omologare si experimentare cu artileria prin ochire directa si din pozitie de tragere acoperite, precum si cu elicopterele de catre uzinele producatoare de armament si munitii.
Smardan
Poligonul Malina (Smardan) din judetul Galati are o suprafata de 8500 hectare si poate asigura cazarea pentru 600 de persoane.
Acest poligon este omologat pentru: trageri de instructie si de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta ale infanteriei si tancurilor; aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel batalion); aplicatii tactice cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul) si gruparea de artilerie; trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie; sedinte de aruncare a grenadelor ofensive si defensive; trageri cu armamentul trupelor chimice; trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane; bombardament in picaj cu MIG-21 LanceR si orizontal cu IAR-99; MIG-21 si IL 28.
Babadag
Poligonul Babadag din judetul Tulcea are o suprafata de 2700 hectare si o capacitate de cazare pentru 250 de persoane. La Babadag pot fi executate aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel companie), precum si cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul); trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie; sedinte de aruncarea a grenadelor ofensive si defensive; trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane.
Aerodromul Kogalniceanu
Aerodromul Mihail Kogalniceanu are o lungime de 3500 de metri, latimea de 45 de metri si pista de beton. Facilitatile existente la Mihail Kogalniceanu asigura conducerea zborului si conducerea administrativa, cladiri pentru cazarea personalului si lucrul personalului tehnic, hangare pentru avioane, spatii pentru depozitare.
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 2443  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Numai pentru papagali !   de Arogantu'
off topic: armata turca intra in Nordul Irak-ului !   de Giuseppe Cocos
Sotia lui - Melescanu Teodor ,FELICIA - ruda apropiata cu -HORIA SIMA - legionarul !!!!   de jan dinu
Pentru Ursu Livia si Katty.   de alwis46
O idee foarte buna !   de Giuseppe Cocos
Criminal   de Perry
Dar rusii nu au plecat niciodata   de PANTAGRUEL
Rusia nu trebuie sa se simta amenintata!   de marius dobrica
Pe cand facem o propunere similare nord-coreenilor ?   de ionion
Asat asa ca sa demonstram ca ne-am lepadat de national-comunismul   de Ghita Bizonu'
ILICII   de moga
Cine ma poate face si pe mine sa inteleg declaratia tov.melescanu?   de ursu livia
Ai nostrii ca brazii   de tutulica
colaborare   de Doroftei Ilie
????   de mihaelanine
tarile din Europa de Rasarit si Centrala cat si cele Baltice sunt niste republici clientelice   de ionion
Pt. Melescanu: Stii bancul cu zgura ? Pt. lipovenii de ieri : D-zeu e pravoslavnic si va aude ruga..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
vai!   de Sobru
Altul destept -foc in PNL-ul nostru   de Fox-NewZ
Dl Melescanu...   de alamar
Sa vina....   de alwis46
Sa vina rusii!   de ionescu
A r h i v a
  UE nu vindeca Europa de Est    14 comentarii
  DA fara Tariceanu    7 comentarii
  Austriecii voteaza de la 16 ani    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Doua gemene din Cluj s-au sinucis intr-un parc (4327 afisari)
 UE nu vindeca Europa de Est (2636 afisari)
 Delir politic (2493 afisari)
 Sa vina rusii! (2443 afisari)
 Adriana Cristescu a facut victime si la Carei (2428 afisari)
 Romania a devenit tinta rachetelor rusesti (525 afisari)
 Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD (164 afisari)
 Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02685 sec.