Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
"Scoala sunt eu!"
-- Directia Judeteana pentru Protectia Copilului din Harghita s-a autosesizat si a declansat o ancheta in cazul elevei din comuna Frumoasa, care s-a sinucis * Autoritatile scolare au intocmit un raport pe care l-au inaintat catre MEC
Autoritatile scolare si cele pentru protectia copilului din Harghita au declansat anchete pentru a stabili cauzele care au determinat-o pe eleva de liceu din comuna Frumoasa sa se sinucida. Inspectorul scolar general, Stefan Bondor, a declarat, ieri, ca a fost inaintat un raport catre Ministerul Educatiei si Cercetarii ce cuprinde date cu privire la ancheta pe care au declansat-o autoritatile harghitene in cazul elevei Grancsa Szomna, in varsta de 17 ani, care s-a spanzurat la sfarsitul saptamanii trecute.
Bodor a precizat, de asemenea, ca fata era eleva a Grupului Scolar "Venczel Jozsef" din Miercurea Ciuc si nu a Liceului "Szekely Karoly", cum spusese, la sfarsitul saptamanii trecute, primarul comunei Frumoasa. "Din cercetarile noastre a reiesit ca parintii fetei nu au vrut sa o lase sa urmeze liceul si ca intentionau sa o marite inca din clasa a VIII-a, fara voia ei, acestea fiind motivele care au determinat-o sa se sinucida. Regretam foarte mult acest nefericit incident, mai ales ca eleva, desi provenea din mediul rural si din comunitatea roma, vroia sa faca ceva in viata, participa la toate activitatile scolare si a fost un exemplu pozitiv pe care ar trebui sa-l urmeze toti copiii din etnia ei, pentru ca ea a demonstrat ca oricine doreste, poate si este sprijinit sa invete", a adaugat, citat de Mediafax, seful Inspectoratului Scolar Harghita.
Dorea sa rupa legatura cu traditiile romilor
Diriginta elevei, Ambrus Orsolya, cat si directorul liceului "Venczel Jozsef", profesorul Mihaly Geza, au precizat, la randul lor, ca eleva avea o situatie scolara foarte buna, cu frecventa corespunzatoare, manifestand, permanent, dorinta de a invata si de a se afirma. In pofida opozitiei familiei, eleva a reusit sa frecventeze cursurile liceului din Miercurea Ciuc, ea avand sprijinul Primariei, care i-a decontat lunar cheltuielile de transport, si al preotului din comuna. Psihologul scolii, Kutos Marta, a spus, citat de Mediafax, ca a cunoscut-o personal pe eleva, ca aceasta s-a integrat bine in scoala si intre colegi. Totodata, psihologul a marturisit ca, in discutiile purtate cu Szomna, aceasta si-a manifestat, in repetate randuri, intentia de a rupe legatura cu traditiile comuniunii romilor. Desi nici primarul comunei Frumoasa si nici Inspectoratul Scolar nu au anuntat cazul la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DPC), institutia s-a autosesizat si a declansat o ancheta in acest caz. "Ne-am sesizat din oficiu si i-am trimis pe asistentii nostri in comuna Frumoasa, sa ancheteze comportamentul parintilor fata de eleva" a declarat, ieri, seful compartimentului Juridic din cadrul DPC Harghita, Nina Domokos.
"Merita toate eforturile"
Grancsa Szomna, in varsta de 17 ani, s-a spanzurat, la sfarsitul saptamanii trecute, lasand un ultim mesaj, scris in limba maghiara, pe peretele camerei ei: "Scoala sunt eu!". Szomna care era de etnie roma urma sa implineasca varsta majoratului peste cateva luni si a dorit sa demonstreze ca este capabila sa atinga aceleasi performante intelectuale ca restul colegilor sai. Potrivit Mediafax, adolescenta a urmat cursurile scolii generale din comuna si a fost admisa, printre primii, la liceu in Miercurea Ciuc. Adolescenta isi dorea sa ajunga asistenta medicala, insa parintii ii spuneau ca trebuie sa se casatoreasca si sa faca multi copii, dupa obiceiul etniei. Tanara a fost sprijinita in demersul ei de catre primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, care declara dupa tragicul eveniment: "i-am platit abonamentul lunar pe autobuz, i-am asigurat haine, pentru ca era un copil foarte dotat si merita toate eforturile sa devina cineva in viata". "A fost o copila cu frica lui Dumnezeu, care venea la biserica; stia sa vorbeasca si romaneste si ungureste si asta i-a nemultumit pe parintii ei care isi doreau probabil o fata simpla, fara prea multa cultura. O plang pe biata copila nevinovata, care mi-a marturisit ca vrea sa faca Facultatea de Medicina ca sa-i ajute pe semenii ei, ocoliti de alti medici" a declarat, la randul sau, preotul comunei Frumoasa, Gabor Zoltan.
Oana ROTARU 
 Afisari: 605  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
sa-i fie tarana usoara   de beatle-maniacul
A r h i v a
  Falsificatorul de la cabinetul lui Pacuraru    1 comentariu
  Megateapa Ermis    
  Seceta de euro    1 comentariu
  Comisar al Garzii Financiare, judecat pentru mita    
  Reteaua "Lugoj"    
  Stiri pe scurt    
  Genica Boerica supus testului cu detectorul de minciuni    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01184 sec.