Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Hepatita C poate fi tratata
In Romania, dintre cele 21 de milioane de persoane peste un milion sunt infectate cu virusul herpatitei C, afectiune a ficatului care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Specialistii atrag atentia ca persoanele care au primit sange inainte de 1991, sau produse din sange ar trebui sa-si faca testul pentru Hepatita C. Testul de Hepatita C se face doar din 1991, anul identificarii virusului. Incepand cu 1991, cand a inceput sa se faca testul de Hepatita C, toti donatorii de sange si toate produsele din sange au fost supuse in mod obligatoriu testarii pentru VHC. Hepatita C este o inflamatie a ficatului datorata virusului hepatitei C, cu transmitere prin contactul sangelui unei persoane neinfectate cu sange infectat. 55-85% dintre persoanele infectate dezvolta infectie cronica si 20% dintre acestia evolueaza catre ciroza hepatica, iar 4% din cazuri catre cancer hepatic.
Hepatita C se poate transmite in cazul de contact accidental care implica instrumentar sau obiecte nesterile: tatuaje, piercing, acupunctura, obiecte de uz personal (aparat de barbierit, forfecuta, periuta de dinti). O alta cale de transmitere este cea sexuala, in cazul raporturilor sexuale neprotejate, atunci cand partenerii prezinta leziuni la nivelul organelor genitale. Riscul de infectare este deosebit de mare la consumatorii de droguri injectabile prin utilizarea in comun a aceleiasi seringi. Transmiterea mai are loc si prin intermediul schimbului de sange care are loc in mod constant, pe parcursul sarcinii, intre mama si fat.
Vestea buna este ca aceasta infectie cu VHC poate fi tratata daca se descopera la timp. Specialistii spun ca tratamentele existente la ora actuala au o rata mare de succes insa boala trebuie descoperita inainte de aparitia cirozei sau cancerului hepatic. In sprijinul celor care vor sa afle mai mult despre aceasta boala grava, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului si Societatea Romana de Gastronoenterologie si Hepatologie desfasoara o campanie de informare. Campania se deruleaza pana la sfarsitul anului 2007 si pune la dispozitie un site : www.adfladec.ro, un linie telefonica gratuita - 0800.883.000 si o multime de materiale si brosuri cu informatii despre aceasta infectie, dar si despre locurile unde se pot face testari.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 1741  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Scoala de balamuc    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.