Ziua Logo
  Nr. 3944 de vineri, 1 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cutia neagra
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Nu exista, oare, posibilitatea sa patrundem in cutiile negre ale partidelor politice,pentru a lua cunostinta de iminenta unor accidente ce pot fi catastrofale?
In cazul unui accident aviatic, a devenit de notorietate ca primul lucru dupa cautarea supravietuitorilor este incercarea de a recupera cutia neagra. O autentica banca de date care inregistreaza ultimele evenimente inaintea producerii catastrofei. Extrapoland, putem spune ca la fel procedeaza analistii in cazul unor mari accidente politice. Cele mai recente exemple de acest fel fiind rezultatele suspendarii si referendumului lui Basescu, puse fata in fata. Identificarea cauzelor unui esec de proportii - cum este faptul ca partidele care s-au mobilizat la suspendare au fost incapabile sa-si convinga propriile electorate, in cazul demiterii - este cu certitudine o operatiune importanta. Vitala chiar. Dar, la fel ca in cazul cutiei negre in accidentele aviatice, analiza este facuta dupa consumarea evenimentului. Nu exista, oare, posibilitatea sa patrundem in cutiile negre ale partidelor politice, pentru a lua cunostinta de iminenta unor accidente ce pot fi catastrofale? Si, eventual, pentru a trage un semnal de alarma? Eu cred ca raspunsul e afirmativ.
Sa luam in calcul un scenariu intens vehiculat in aceste zile. Si alimentat din plin de insusi seful statului. Si anume, cel al sustinerii parlamentare a unei motiuni de cenzura, introdusa de Partidul Democrat impotriva Guvernului Tariceanu, urmata de retragerea sprijinului pentru actualul Executiv si de instaurarea unei noi administratii centrale, ca rezultat al unei aliante PD-PSD. Sper ca am definit cat se poate de exact ultima bomba politica lansata pe piata in aceste zile si intens intretinuta mediatic. Daca ar fi sa fie asa, ce se va intampla cu partidele politice initiatoare? Adica cu PD si PSD? PSD a fost demonizat de presedintele Traian Basescu, de reprezentantii Partidului Democrat, precum si de acea parte a societatii civile si presei care ii sustin, cum ca este un partid corupt, nereformat, alcatuit in general din fosti comunisti si securisti care ar merita lustratia. Chiar si aliatii de pana mai ieri, liberalii, au fost in mod sustinut acuzati ca intentioneaza sa faptuiasca sacrilegiul de a se alia cu PSD. Este adevarat ca politica nu prea are si o dimensiune morala, este adevarat ca politicienii, in frunte cu Traian Basescu, s-au dovedit in repetate randuri a nu prea avea cuvant, totusi intervalul de timp in care PD ar face o intorsatura de 180 de grade ar fi scandalos de scurt. Ceea ce i-ar putea soca pe romani. Sau chiar acel popor la care face apeluri patetice Basescu. In orice caz, ar starni nedumerire in electoratul PD antrenat sa se infrunte cu electoratul PSD. Intr-un alt plan, sa recunoastem ca este destul de ciudat ca un partid care se pretinde a face parte trup si suflet din dreapta europeana sa se alieze cu cea mai importanta formatiune socialista. La randul sau, PSD, al carui principal inamic este PD, este de presupus ca si-ar soca in mod serios propriul electorat, mergand acum langa pedisti la o noua guvernare.
Daca ma uit in cutia neagra a celor doua partide si iau drept buna sugestia lui Basescu, facuta in fata Parlamentului, de a tine cont de rezultatele alegerilor parlamentare din 2004, castigate de PSD, si de rezultatul referendumului, la capatul caruia cel mai bine plasat a aparut PD, atunci ar trebui sa prevad una din doua. Ori respectivele partide se vor alia si va avea loc o catastrofa printr-o sinucidere colectiva, ori avem de-a face cu o noua diversiune, pusa la cale de Basescu impreuna cu PD. Si bazata pe nemultumirea reala care domneste in PSD, legata de faptul ca liberalii, sustinuti la putere ca un guvern minoritar, sunt incapabili sa-i scoata din pozitiile de influenta pe miile de pedisti care s-au insinuat la comanda administratiei publice locale.
 Afisari: 2520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
PD si-a dat iar cu tesla-n dreptu'   de Mark
Popor roman,mare atentzie,la tariceanu,ca e un rotweiller,care umbla...   de vida clara
SRS s-a reprofilat pe provocari   de radu_guru
Cutia Rosie?   de Radu Dragan
Propunere   de Ion Caramache
zeci, poate sute de milioane de euro publici,in cutiile negre PNL si PSD   de andreifodor
PD "un partid care se pretinde a face parte trup si suflet din dreapta europeana"??!!   de Raquel
Rosca, nu este complet tabloidul prezentat ...   de enzo
Prea multa cerneala.   de alwis46
Omar Haysam a vorbit aseara...   de Katty
Draga Sorine, vizionar cu reclama Ziua.Cei care s-au intors in tara au stiut sa voteze.   de popescu aurel
Cutia neagra este numai una- este cea pe care noi securistii romani o aparam ca ochiul din cap,   de ionion
In cutia neagra   de doctorul
D-le SRS   de cosor ion
Nu ,nu se poate.   de Aladin
A r h i v a
  Farsa de la Cotroceni    2007-05-29
  Boicot si uninominale    2007-05-23
  Rasism si razboi politic    2007-05-22
  Basescu in campanie    2007-05-21
  Manevre in stil mare    2007-05-19
 Top afisari / comentarii 
 Moscova a dirijat Revolutia (8933 afisari)
 M-am intors! Si cer Steaua Romaniei! (4412 afisari)
 Basescu si Securitatea in "Razboiul nevazut" (2839 afisari)
 Cutia neagra (2520 afisari)
 O noua alianta toxica (1702 afisari)
 Moratoriu politic pe sase luni (229 afisari)
 O chelnerita devine vedeta dupa ce a cantat pentru George Clooney (87 afisari)
 Romanii, mai pasnici decat francezii si americanii (86 afisari)
 Motiunea PD, depusa si retrasa pentru a doua oara (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16463 sec.