Ziua Logo
  Nr. 3944 de vineri, 1 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Iancu invins de TAS
-- Amenintata de FIFA cu sanctiuni financiare si dezafilierea temporara, FRF va lua masuri impotriva lui "Poli" dupa meciul Romania - Slovenia, programat chiar la Timisoara
FRF este gata sa aplice sentinta TAS in cazul legat de palmaresul Politehnicii Timisoara, acceptand, la somatia FIFA, sa sanctioneze astfel pe FCU Politehnica Timisoara & Invest SA, gruparea prezidata de Marian Iancu si inscrisa in Liga I. Dupa ce italianul Claudio Zambon, fost patron al SC FC Politehnica Timisoara SA, cu echipa in Liga a III-a, a castigat litigiul la TAS, FRF a incercat, inlcusiv prin Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, sa schimbe decizia de la Lausanne in favoarea clubului lui Iancu. Mai mult, federatia a sanctionat o grupare, FCU Politehnica Timisoara, care activeaza doar in campionatele de copii si juniori! Argumentul juristului FRF, Iustin Stefan, a fost acela ca gruparea lui Iancu nu avea legatura cu fostul club al lui Anton Dobos, desi ii preluase acestuia jucatorii, licenta de club profesionist si locul in Liga I! In aceste conditii, surse federale spun ca, sub amenintarea unei amnezi si chiar a unei dezafilieri temporare de la FIFA, Mircea Sandu ar fi promis sefilor de la Z�rich, la inaugarea de marti a noului sediu, ca va aplica decizia TAS dupa meciul cu Slovenia de la Timisoara, pentru a evita un scandal cu fanii din Banat.
Cu toate ca Iustin Stefan a incercat sa induca in eroare si forul mondial, prin faptul ca a sustinut ca gruparea lui Iancu nu mai are legatura cu fostul club, FIFA a avut la dispozitie toata documentatia cazului. Principalele doua elemente au fost contractul de cesiune de drepturi sportive intre CS FCU Politehnica Timisoara (CEDENT) si FCU Politehnica Timisoara & Invest SA (CESIONAR) din 01.07.2006, precum si Circulara nr. 2679 din 09.08.2006, aprobata de Comitetul Executiv al FRF. Contractul de cesiune precizeaza ca cedentul transmite catre cesionar "DREPTURILE LEGATE DE ACTIVITATEA DE FOTBAL PROFESIONISTA CAT SI TOATE DREPTURILE SI OBLIGATIILE LEGATE DE ACEASTA ACTIVITATE" (facsmil 1)! Adica, noua societate preia inclusiv sanctiunile decise de TAS si puse de FRF pe seama a ceea ce a mai ramas din CS FCU Politehnica Timisoara (grupare ramasa ilegal ca afiliata la federatie!), care a continuat activitatea cu grupe de copii si juniori. De altfel, fara cesiune, echipa lui Iancu nu ar fi putut juca in Liga I, ci trebuia sa se inscrie in campionatul judetean. Pe baza acestui contract, "Poli" Timisoara a fost afiliata la FRF (si aici sunt multe nereguli!). De asemenea, circulara din august 2006 prevede clar ca, prin cesiune, noua societate avand calitatea de CESIONAR, devine "CONTINUATOAREA PERSOANEI JURIDICE CEDENTE, CARE ESTE DEZAFILIATA DE LA FRF" (facsimil 2)! In ciuda evidentei si a propriilor acte si regulamente, FRF a amanat de mai multe ori aplicarea deciziei TAS. FIFA a somat in trei randuri federatia de la Bucuresti sa aplice decizia, iar Comisia de Disciplina a forului mondial urma sa anunte saptamana viitoare, pe 5 iunie, sanctiunile pentru FRF! Prezent marti la Z�rich, la inaugarea noului sediu al FIFA, Mircea Sandu a avut o noua discutie pe acest subiect si ar fi cerut, conform unor surse din FRF, sa mai fie pasuit cateva zile, deoarece, pe 6 iunie, Romania joaca impotriva Sloveniei la Timisoara. Seful FRF, contestat la mitingul din martie al fanilor din Banat, ar incerca astfel sa evite un nou scandal in Timisoara, mai ales la un meci al Nationalei.
Iancu poate renunta la "Poli"
In noile conditii, Sandu nu mai are de ales, desi a declarat ca, dupa parerea sa, Iancu ar avea dreptate in litigiul cu Zambon. Numai ca ultima iesire a lui Iancu, dupa finala Cupei Romaniei, cand boss-ul lui "Poli" a jignit dur oameni din federatie - Lupescu si Gh. Constantin au fost numiti "escroci" - pare sa-l fi convins pe Sandu sa-l puna la punct pe Iancu. Numai ca patronul de pe Bega este gata de contraatac. Iancu a anuntat ca va face dezvaluiri fulminante despre coruptia de la FRF si chiar, se spune prin Timisoara, este gata sa retraga si sa vanda echipa, care va purta un alt nume! De altfel, Iancu a mai anuntat o data ca se retrage, in martie, insa "ingineria" lui Iustin Stefan l-a facut sa revina asupra deciziei. In schimb, SC Politehnica Timisoara SA, cu echipa din Liga a III-a, ar putea fi cumparata de cativa oameni de afaceri (romani si ciprioti), prin intermediul lui Constantin Iacov, actualul presedinte al CA de la FC National, si mutata la Timisoara!
Decizia TAS
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis pe 5 decembrie 2006 sa oblige pe FCU Politehnica Timisoara & Invest SA sa continue cu numele initial, CS FC Politehnica AEK Timisoara, sau sa isi ia un alt nume aprobat de FRF, hotarand sa interzica si folosirea culorilor alb-violet, a imnului, a logo-ului, a palmaresului si a istoricului Politehncii, care apartin SC FC Politehnica Timisoara SA (cu echipa din liga a III-a), fosta grupare patronata de italianul Claudio Zambon. De asemenea, TAS a mai decis ca FCU Politehnica Timisoara & Invest SA sa plateasca suma de 5000 de euro pentru fiecare meci oficial jucat incepand cu data de 5 decembrie 2006 si pana cand intra in vigoare schimbarea de nume in concordanta cu sentinta TAS. FCU Politehnica Timisoara & Invest SA este obligata sa plateasca suma de 90.000 de euro drept compensatie pentru violarea folosirii numelui, a culorilor, a imnului, a istoriei si a logoului SC FC Politehnica Timisoara SA, intre 13 iunie 2006 si 4 decembrie 2006. In cazul in care nu va achita aceasta suma in decurs de o luna, FCU Politehnica Timisoara & Invest SA va trebui sa plateasca o dobanda anuala de cinci procente. Potrivit deciziei TAS, Comisia de Apel a FRF a fost mandatata sa decida suma pe care FCU Politehnica Timisoara & Invest SA trebuie sa o plateasca lui SC FC Politehnica Timisoara SA pentru fiecare folosire a numelui, imnului, istoriei, logo-ului si a culorilor intre 31 ianuarie 2005 si 12 iunie 2006 si va mari aceasta suma cu numarul meciurilor oficiale jucate de FCU Politehnica Timisoara & Invest din acea perioada pentru a calcula intreaga suma compensatorie.
Marius GHERGHE 
 Afisari: 812  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  UEFA plateste, FRF amana!    
  Stiri pe scurt    
  Nationala, de vanzare    
  Tadici: "Suedezele nu sunt victime sigure!"    
  Olaru a dat lovitura la Roland Garros    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Moscova a dirijat Revolutia (8933 afisari)
 M-am intors! Si cer Steaua Romaniei! (4412 afisari)
 Basescu si Securitatea in "Razboiul nevazut" (2839 afisari)
 Cutia neagra (2520 afisari)
 O noua alianta toxica (1702 afisari)
 Moratoriu politic pe sase luni (229 afisari)
 O chelnerita devine vedeta dupa ce a cantat pentru George Clooney (87 afisari)
 Romanii, mai pasnici decat francezii si americanii (86 afisari)
 Motiunea PD, depusa si retrasa pentru a doua oara (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01281 sec.