Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tavalugul Omar
-- Avocatul irakian al lui Hayssam si Munaf anunta ca fugarul sirian este pe punctul de a face dezvaluiri importante despre rapirea ziaristilor romani
Reporterii ZIUA au obtinut de la avocatul irakian al lui Mohammad Munaf si Omar Hayssam o serie de declaratii si documente care zdruncina din temelii dosarul de rapire a jurnalistilor romani, intocmit de procurorii DIICOT in toamna anului 2005. Avocatul Badie Arief Izzat, care l-a aparat pe Saddam Hussein, a venit special la Bucuresti pentru a depune marturie in dosarul instrumentat de procurorul DIICOT, Ciprian Nastasiu, inculpatilor Mohammad Munaf si Omar Hayssam, ambii acuzati de acte de terorism (rapirea jurnalistilor). Joi, Badie Arief Izzat a depus marturie in procesul lui Munaf, care a fost separat (disjuns) de dosarul lui Omar Hayssam, de catre Curtea de Apel Bucuresti, proces la care a declarat ca Munaf a fost fortat de autoritatile americane si romane sa dea declaratii neadevarate despre Omar Hayssam.
La data de 31 mai, cand se va judeca si dosarul lui Hayssam, avocatul irakian va depune marturie si in favoarea omului de afaceri sirian. Este de asteptat ca in cazul lui Hayssam, Badie Arief Izzat sa inmaneze instantei de judecata, in premiera, o declaratie a lui Omar, autentificata la notar, in care sa se spuna cine sunt adevaratii responsabili de rapirea de la 28 martie 2005, a jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. ZIUA publica in continuare marturia avocatului irakian, dar si o serie de documente prin care procurorii romani sunt acuzati ca au inscenat dosarul prin care Munaf si Hayssam au fost trimisi in judecata pentru terorism.
Probe trase de par
Avocatul Badie Arief Izzat le-a declarat reporterilor ZIUA, in cadrul unei discutii purtate intr-un hotel din Capitala, ca dosarul penal prin care clientii sai, Mohammad Munaf si Omar Hayssam, au fost trimisi in judecata, are la baza, ca piese de acuzare, doar doua declaratii - ale doctorului Mohamed Yasin (care a devenit posesorul intregii averi a lui Omar Hayssam) si ale unui ofiter american, identificat sub numele "Pirone". Plangerea privind rapirea jurnalistilor romani a fost facuta de cele doua persoane, in conditiile in care acestea si-ar fi declinat calitati false in fata autoritatilor irakiene. Astfel, doctorul Yasin ar fi pretins ca este reprezentantul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in vreme ce ofiterul american "Pirone", ar fi pretins ca a fost imputernicit de Ambasada Romaniei in Irak. Badie Arief ne-a pus la dispozitie un document emis de Directia Drept International din Ministerul Justitiei, cu nr. 16.714 din 08.02.2007, prin care se specifica: "Ministerul Justitiei nu a imputernicit nici un oficial american sa reprezinte statul roman in cadrul procedurilor irakiene privindu-l pe Mohammad Munaf", prezentandu-l ca dovada a lipsei oricarei imputerniciri oficiale a celor doi acuzatori. Precizam ca Munaf a fost deja condamnat la moarte de catre o instanta irakiana, insa avocatul Badie Arief s-a aratat convins ca la recursul ce va avea loc in cateva saptamani, clientul sau va fi achitat. Din ce motiv? Badie ne-a explicat ca in completul de judecata a intrat un judecator cu vechime si verticalitate, care nu va face jocul nici unei tabere "razboinice" irakiene.
Nastasiu interesat de armele lui Saddam
Avocatul irakian ne-a asigurat de autenticitatea unor declaratii emise de clientii sai, dar mai cu seama de cea a unui proces-verbal intocmit la 18.11.2006, la complexul militar american "Camp Crooper" din Irak, de catre procurorul DIICOT, Ciprian Nastasiu, document pe care apare si semnatura sa, in calitate de aparator al lui Munaf. Ancheta din Irak, a explicat avocatul, a fost derulata sub torturi si presiuni, singura persoana impotriva careia nu s-au exercitat violente fizice fiind Munaf. Insa acesta a fost amenintat ca daca nu declara ce i se dicteaza, familia sa din Romania va fi bagata la puscarie. Procesul-verbal intocmit de procurorul Nastasiu (magistrat despre care se vorbeste in tot Parchetul General ca face jocurile serviciilor secrete romanesti si ca are sotia angajata la SRI), demonstreaza ca Omar Hayssam era cercetat de anchetatorii romani care s-au deplasat in Irak, nu pentru acte de terorism, ci pentru "trafic international de armament" in dosarul 628/D/P/2005 al DIICOT. Cum de nu s-a ajuns la nici un rezultat in privinta traficului cu arme, iar Hayssam a ajuns sa fie acuzat in final de rapirea jurnalistilor, ramane deocamdata un mister pentru avocat. Cert este ca, initial, Munaf a dat declaratii extrem de grave impotriva lui Omar, pe care apoi le-a retractat prin procesul verbal mai sus amintit.
Munaf isi retracteaza acuzatiile
Procesul-verbal a fost depus joi de avocatul Badie Arief la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti.
Citam din respectivul document: ,Munaf Mohammad, nascut la 29.11.1961 in Bagdad, cetatean american, a declarat urmatoarele: Cu privire la declaratia pe care am dat-o la 27 iulie 2005, in prezenta autoritatilor judiciare romane, cu privire la implicarea lui Omar Hayssam in traficul international de armament, precum si in sprijinirea financiara a unor entitati teroriste, arat ca nu este adevarat ce am sustinut la acea data, datele pe care le-am furnizat aflandu-le din mass-media araba. Precizez ca este vorba de suma de doua miliarde dolari SUA pe care Saddam Hussein ar fi trimis-o in Iordania pentru achizitionarea de armament rusesc prin intermediul Siriei. Nu mai stiu care era destinatia sumei de doua miliarde dolari SUA. Nu cunosc nimic despre implicarea lui Omar Hayssam sau a altor persoane din Romania, Rusia, Republica Moldova sau Orientul Apropiat in traficul international de armament. Totodata, nu cunosc nimic despre existenta unor conturi externe prin care s-au derulat operatiuni de finantare a entitatilor teroriste si despre existenta unor sume provenind din traficul de armament. Arat ca ceea ce am declarat la 27 iulie 2005 nu este conform cu realitatea, eu incercand doar sa castig bunavointa autoritatilor din Romania, in vederea punerii mele in libertate (...) vreau sa transmit un mesaj Guvernului roman si primului ministru ca nu am nici o legatura cu rapirea ziaristilor si ca nu sunt vinovat de savarsirea infractiunilor pentru care am fost condamnat la moarte".
Iata, prin urmare, un document care tradeaza faptul ca Munaf a fost stors de autoritatile romane, pentru a afla despre un trafic de armament, de uriasa anvergura, pe care l-ar fi facilitat Omar Hayssam. Nu mai e pentru nimeni un secret ca dosarul Omar Hayssam a fost opera serviciilor secrete romane, procurorii DIICOT nefacand altceva decat sa ,prelucreze" marfa ce le-a fost pusa pe masa de agentii romani.
Avocatul Badie Arief Izzat a relatat in legatura cu aceste aspecte ca reprezentantii Ambasadei Romaniei la Bagdad nu i-au asigurat asistenta juridica lui Munaf, iar anchetatorii romani l-au "convins" sa declare ca Omar Hayssam era vinovat de rapire si ca ar fi avut legaturi cu Saddam Hussein. Acest ultim aspect a prezentat maxima importanta pentru americanii cantonati in Irak, intrucat o ruda a lui Munaf ar fi ocupat o anumita functie in Cabinetul lui Saddam.
Targul Nastasiu - Hayssam
In privinta celuilalt client al sau - Omar Hayssam, avocatul Badie ne-a informat ca acesta este dispus sa dea oricand declaratii in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care este judecat pentru rapirea jurnalistilor, daca i se va garanta ca nu va fi arestat.
Hayssam si-ar fi revenit dupa tratamentul oncologic si are in prezent o stare a sanatatii buna. L-am intrebat pe Badie Arief Izzat de ce Omar Hayssam a fost pus in libertate de catre Curtea de Apel Bucuresti, ca urmare a interventiei facute de procurorul Ciprian Nastasiu pe langa judecatoarea Sofica Dumitrascu. Avocatul ne-a explicat ca a existat la un moment dat o intelegere intre Omar si Nastasiu, insa nu ne-a dezvaluit natura acestei intelegeri. Badie a lasat sa se inteleaga ca Omar Hayssam va face curand o serie de dezvaluiri importante si ca nu e exclus ca la termenul din 31 martie, la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti sa apara o declaratie autentificata a clientului sau, care sa tulbure multe ape. Aparatorul irakian a confirmat autenticitatea unor declaratii inaintate de Omar Hayssam catre premierul Calin Popescu Tariceanu si judecatoarea Sofica Dumitrascu, de la Curtea de Apel Bucuresti.
Acuzele sirianului
Potrivit celor doua scrisori, Hayssam acuza faptul ca, nu poate fi judecat un om doar pe baza unor declaratii obtinute de procurori pe teritoriul altei tari - Irak, fara a se forma o comisie rogatorie". Hayssam reclama faptul ca judecatoarea Dumitrascu nu i-a audiat pe Mohammed Munaf si restul martorilor din Irak, persoane care, ulterior declaratiilor pe care le-au dat procurorilor romani, si-au retractat declaratiile din 2005, sustinand ca acestea le-au fost smulse sub tortura si amenintare. "Pe data de 18.11.2006, procurorii romani au fost in Irak si s-au intalnit cu Munaf, au stat de vorba cu el si despre rapire, si el a declarat lucruri socante, care nu coincid deloc cu declaratiile lui date in anul 2005, dar din pacate nu au fost consemnate in totalitate in procesul-verbal intocmit de procurori", spune Omar. Hayssam i-a cerut in scris judecatoarei Dumitrascu sa-l audieze pe Munaf, sa-i revoce mandatul de arestare pentru a-i permita sa se apere, si sa retrimita dosarul la Parchet pentru lipsa de probe. Omar Hayssam si-a instiintat judecatorul ca ii va trimite o depozitie personala autentificata, precum si imputerniciri pentru ca avocatii sai, Ion Cazacu si Badie Arief, sa depuna marturie in favoarea sa.
Yasin, trimisul lui Basescu
In scrisorile sale catre premier si judecatorul de caz, Omar Hayssam il acuza si pe Mohamed Yasin (cel caruia i-a cedat toate afacerile sale) ca a fost "trimisul special al presedintelui Basescu". In epistola catre premier, Omar a facut si o serie de dezvaluiri in avanpremiera: "Despre activitatea lui Yasin veti auzi niste lucruri ingrozitoare (...) dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti si incredintat d-nei judecator Sofica Dumitrascu, care a fost reincadrata in Magistratura cu ocazia acestui dosar si conditionat de preluarea lui si de a executa ceea ce i se spune sa faca (...) Sofica Dumitrascu mi-a prelungit mandatul de arestare fara a se uita daca sunt probe pana cand i s-a spus stop cu arestarea. Ea tot timpul a refuzat sa asculte apararea si a refuzat toate probele pe care le-au adus avocatii mei, mai ales dupa ce am plecat din Romania, pentru ca asa i s-a spus sa faca (...) a emis mandat de arestare pe numele meu in lipsa pentru ca eu nu am executat anumite lucruri si am plecat. Le voi spune la timpul potrivit". Omar a mai adaugat ca autoritatile romane evita sa-l mai audieze pe Munaf, de cand acesta a retractat declaratiile initiale si "a declarat lucruri foarte grave in legatura cu afacerea rapirii". Precum si faptul ca la 29.11.2006 s-a organizat o audiere a lui Munaf, prin video-conferinta, in care acesta din urma ar fi inceput sa spuna ca isi neaga declaratiile, motiv pentru care transmisia s-ar fi intrerupt si amanat la o data ulterioara.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 3297  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Aoleu, ce ne facem daca sirianul vorbeste ...aoleu, aoleu !   de ionion
Teoria Conspiratiei   de Mark
parca era schizofrenic arabul asta?   de marin2
A r h i v a
  Armata pe faras    10 comentarii
  Tariceanu baga Guvernul in campanie    4 comentarii
  Armistitiu in Ucraina    1 comentariu
  Paul Goma, cetatean roman    5 comentarii
  Europarlamentari arestati la Moscova la parada gay    3 comentarii
  Vadim Tudor dez-onorat    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01732 sec.