Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Gogoasa imobiliara
-- Numarul real al locuintelor scoase la vanzare in Capitala este de 20 de ori mai mic decat anunturile agentiilor
Agentiile imobiliare de cartier inunda piata cu oferte false, din cauza concurentei acerbe dintre ele, lucru care duce la dezinformarea publicului, la distorsiunea imaginii pietei imobiliare si, in ultima instanta, la cresterea artificiala a preturilor, se arata un studiu realizat de site-ul specializat magazinuldecase.ro.
Statisticile arata ca cele 3651 de agentii imobiliare inregistrate in Bucuresti au scos la vanzare, anul trecut, nu mai putin de 720.000 de locuinte, cifra comparabila cu numarul total al imobilelor din Capitala: 785.000, potrivit Institutului National de Statistica. "Daca analizam numarul ofertelor de pe piata, ar rezulta ca agentiile imobiliare tranzactioneaza intreg Bucurestiul o data pe an, adica fiecare proprietar isi scoate casa la vanzare anual. Oferta reala de imobile scoase la vanzare (nu a celor vandute), calculata pe baza anunturilor unice promovate de proprietari in media, s-a ridicat, insa, in 2006, la aproximativ 42.000 de locuinte in Bucuresti", se arata in studiul citat, realizat pe baza statisticilor preluate de pe site-ul celui mai important ziar cu anunturi din Romania, anuntul.ro.
"Daca un proprietar publica un anunt de vanzare a locuintei, el primeste in urmatoarele trei zile circa 100 de apeluri, iar anuntul sau este publicat, in medie, de 16 agentii. Prin urmare, publicul este dezinformat cu privire la pretul corect al locuintelor, care nu mai este cel stabilit de proprietar si poate creste cu pana la 10-20%, din cauza comisioanelor si adaosurilor", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Matei Malos, unul din proprietarii site-ului. El a adaugat ca sansele unui potential cumparator de a gasi un anunt publicat de un proprietar sunt doar de 6%.
Agentiile de cartier acuzate de specula
"Principalul element care a contribuit, insa, la aceasta crestere uluitoare (n.r. a preturilor apartamentelor) este de fapt specula realizata de agentiile imobiliare de cartier", se mai afirma in studiu. Cresterea artificiala este determinata in primul rand de modul in care sunt stabilite preturile de catre proprietari sau chiar de evaluatorii bancilor: prin raportarea la preturile din piata, care reprezinta, de fapt, o oferta falsa promovata de agentii imobiliari, se explica in studiu. Astfel, se creeaza un cerc vicios, ofertele reale fiind evaluate la preturi deja supraevaluate de agenti. "Modul obisnuit in care se deruleaza o tranzactie imobiliara pe piata autohtona indica un haos determinat de lipsa de reglementare, tolerata atat de reprezentantii statului, cat si de reprezentantii agentiillor imobiliare de cartier", conchide studiul.
Site-ul magazinuldecase.ro propune un serviciu de tranzactii imobiliare directe intre proprietari si cumparatori, modelul fiind preluat de pe pietele din Europa de Vest si din America, unde exista asemenea servicii de vanzare directa, denumite FSBO (For Sale By Owner). Taxa perceputa pentru listarea unei proprietati pe site este de 99 de lei. Intrebat daca a avut reactii din partea agentiilor imobiliare la lansarea site-ului, Malos a raspuns ca a primit cateva mesaje de amenintare, inclusiv de la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI). "Ni s-a spus ca vom fi dati in judecata pentru subminarea activitatii agentiilor imobiliare", a afirmat proprietarul site-ului.
Gilda POPA 
 Afisari: 2069  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Rolul media in cresterea preturilor a fost esential   de Socrate
Lipsa de profesionalism ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
  Liber la duty-free    
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02198 sec.