Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Revolta in UDMR
-- Conducerea UDMR se afla in impas in urma referendumului din 19 mai, care s-a soldat, in premiera pentru formatiune, cu solicitarea demisiei unor lideri. Senatorul Eckstein Kovacs (foto) a cerut ieri presedintelui Marko Bela si liderilor de grup parlamentar Verestoy Atilla si Marton Arpad sa-si asume esecul referendumului si sa demisioneze. Eckstein a insistat si pentru o impacare intre Uniune si episcopul reformat Laszlo Tokes. Situata la marginea pragului electoral, UDMR se confrunta cu o problema in raport cu propriul electorat, care a votat la referendum contrar directiei Uniunii. Mai mult, UDMR a pierdut teren in favoarea formatiunii rivale UCM, ale carei decizii recente au fost in acord cu optiunea maghiarilor.
"Raspundere pentru deciziile luate"
"In primul rand sa isi asume (n.r. greseala) si sa faca un pas inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Ma refer la mai multi, raspunderea presedintelui Marko Bela este fara discutie, raspunderea lui incumba ca sef al UDMR. Este vorba si de cei care au pledat foarte hotarat pentru aceasta solutie, liderii de grup parlamentar, domnii Verestoy, domnul Marton Arpad, fara doar si poate", a declarat ieri, la Cluj, Eckstein. Vehement, senatorul a invocat absenta autocriticii in UDMR, vizandu-l si pe deputatul Kelemen Hunor, despre care a precizat ca, desi a fost resposabil pentru campania electorala, va fi promovat ca presedinte executiv al Uniunii. Eckstein a subliniat ca greselile trebuie asumate, aratand ca functia "nu inseamna numai girofar si SPP la scara", ci si "raspundere pentru deciziile luate".
O decizie politica gresita
Eckstein l-a acuzat pe Marko Bela ca, in loc sa-si asume responsabilitatea pentru decizia politica "gresita" din campanie, acesta incearca sa arunce vina pe organizatiile judetene. "Analiza UDMR a fost ca esecul se datoreaza deficientelor de comunicare cu alegatorii, ceea ce mi se pare o explicatie gresita, ca si neasumarea faptului ca mesajul a fost gresit si nici o campanie posibila nu putea sa corecteze aceasta greseala. Mi se pare deosebit de reprobabil faptul ca domnul presedinte Marko incearca sa arunce vina pentru o decizie politica gresita, luata la varful partidului, inclusiv data si girata de el, pe umerii organizatiilor judetene", a precizat senatorul. El a apreciat ca organizatile judetene au fost puse intr-o situatie extrem de dificila, deoarece nu puteau sa nu promoveze mesajul decis de conducerea centrala, dar nici nu puteau convinge comunitatile pe care le conduc sa voteze altfel decat stiau ca vor vota. Eckstein a concluzionat ca pozitia adoptata la referendum a fost a doua mare geseala a UDMR fata de electorat, prima fiind sustinerea acordata lui Adrian Nastase al alegerile din 2004. "Aceste greseli trebuie analizate si urmate de concluzii clare", a subliniat el. Pe de alta parte, senatorul a afirmat ca singura solutie ca UDMR sa ocupe un loc in Parlamentul European in urma alegerilor din toamna o reprezinta candidatura pe liste comune cu episcopul reformat Laszlo Tokes.
Marton: Eroarea e la Eckstein
Drept raspuns la critici, deputatul Marton Arpad a pasat responsabilitatea asumarii esecului catre grupul parlamentar pe care il conduce. El a sustinut ca nu are nici o problema in a demisiona din functie, insa a spus ca la nivelul grupului nu s-a constatat ca ar fi facut vreo greseala. In opinia sa, eroarea nu apartine Uniunii, ci lui Eckstein, care a facut nota discordanta cu decizia Uniunii si care ar trebui sa-si revizuiasca pozitia. "A fost o greseala de comunicare, n-am avut comunicare unitara fata de electorat. A fost o decizie a UDMR si alte voci care au sugerat altceva, inclusiv domnul Eckstein", ne-a declarat deputatul. El a considerat ca "asa-zisul esec" se datoreaza comunicarii ineficiente catre populatie. Intrebat daca seful de campanie, Kelemen hunor este cel vinovat, Marton a evitat un raspuns clar, aratand ca sunt mai multe persoane implicate. (Raluca PAPADOPOL)
Marko Bela riposteaza
Liderul UDMR Marko Bela a declarat, ieri, ca senatorul Eckstein Kovacs "nu mai reprezinta de mult pozitia UDMR" si considera "de prost gust" solicitarea acestuia privind demisia conducerii Uniunii. "Orice problema am discuta, domnia sa exprima o opinie separata. Nu stiu de ce mai e impreuna cu noi, dar suntem o organizatie pluralista si fiecare, si senatorul Eckstein, are libertate de exprimare" a opinat Marko, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, conducerea UDMR si-a facut analizele privind referendumul. "Eu am spus ca voi renunta la functia de vicepremier, fara ca domnul Eckeistein Peter sa-mi fi cerut acest lucru. Este de prost gust ca, dupa ce am declarat acest lucru, domnia sa sa-mi solicite asa ceva", a precizat el. Marko a aratat ca, nefiind partid politic, UDMR nu poate discuta atitudinea lui Eckstein, apreciind ca este vorba de "o exprimare a pluralismului, care insa nu ne face bine". (R.I.P.)
 Afisari: 763  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cautati dosarul   de Socrate
A r h i v a
  Vipera neagra    15 comentarii
  UE isi face Minister de Externe    1 comentariu
  Putin incearca sa cumpere Europa cu gaze    3 comentarii
  Rusii au "sabie" pentru "scutul" american    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Editia de azi a ziarului respecta recomandarile Clubului Roman de Presa de a impune embargo de 24 de ore asupra Cotrocenilor    25 comentarii
  PSD ingheata negocierile cu PD    6 comentarii
  Negocieri PNL -AP    3 comentarii
  Misterul milioanelor lui Chirac    7 comentarii
  Apare Politia animalelor    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01498 sec.