Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
In culisele referendumului
Gabriel ANDREESCU 
-- Circa 200.000 de cetateni romani nu au putut, din ratiuni religioase, sa mearga la referendumul din 19 mai. Pana la ora 20:38, cand apunea soarele, adepti precum cei ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea erau tinuti sa nu se implice in nici un fel de activitate. Programarea consultarii populare sambata, intre 8:00 si 20:00, a echivalat cu excluderea de la vot a acestei relativ mari comunitati.
Iata de ce, in numele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, oficiul Buzau, Emil Moise a solicitat Biroului Electoral Central (BEC), pe 16 mai, modificarea cu doua ore a programului sectiilor de votare. Era suficienta prelungirea programului in cate o sectie din acele localitati unde erau inregistrati membri ai confesiunilor religioase amintite. Emil Moise este autorul dezbatutei petitii privind icoanele din scolile publice, dar si a altor demersuri care nu au cazut sub ochiul opiniei publice
Tot pe 16 mai, Moise s-a adresat, cu aceeasi cerere, Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana (BECJ) din Buzau, care putea modifica programul de vot in judet. Biroul i-a respins contestatia, declinandu-si competenta. Pe 17 mai, a expediat doua faxuri la Guvern cerandu-i sa ia o hotarare privind schimbarea orei limita a sectiilor de votare. Fara raspuns. Emil Moise a inceput ziua de 18 mai cu un fax catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Solicita Consiliului sa confirme situatia discriminatorie creata prin plasarea votului sambata pana la ora 20:00, si sa recomande modificarea programului sectiilor de votare. Intrunit in sedinta urgenta, Colegiul Director si-a declinat si el competenta, transmitand BEC sesizarea Asociatiei. Cel de-al doilea fax, cu contraargumente, nu a mai gasit pe nimeni: CNCD terminase lucrul la ora 14:00. Dialogul cu BECJ Buzau s-a incheiat si el, in acea zi, la ora 21:30. Biroul a refuzat sa ia singur masuri si a recomandat Asociatiei sa se adreseze Guvernului sau Parlamentului.
In ziua referendumului, pe 19 mai, Emil Moise mai miza pe faptul ca, teoretic, chiar si atunci, era inca timp pentru o decizie de prelungire a orei limita a votului, iar aceasta se putea comunica populatiei. Incepand de dimineata, si pana la ora 18:00, Guvernul, Biroul Electoral Central si Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana Buzau au primit de la Emil Moise adrese si telefoane in care se argumenta nevoia modificarii in procedura de urgenta a programului sectiilor de votare. Institutiile si-au pasat una alteia responsabilitatea si au tras de timp. La ora 20:00, dupa trei zile de lupta, cruciada de unul singur se sfarsise. Zeci de mii de persoane nu au ajuns la urne intrucat institutiile competente nu au dat curs apelului venit din Buzau.
"Batalia" parea in fond simpla. Oamenii trebuiau ajutati sa voteze, iar efortul necesar in acest scop era minimal. Urmarind avatarurile lui Emil Moise, mi-am adus aminte de Rosa Parks, tanara de culoare care a refuzat sa cedeze locul in autobuz unui barbat alb. Si de femeia care si-a dat in judecata colegii intrucat, fumand tot timpul in biroul comun, i-au provocat un cancer fatal. Asa a pornit de-segregarea Americii, asa s-au eliberat americanii de fumatul pasiv. Acei temerari au reusit sa transforme Statele Unite. Cum se face ca dincolo de Ocean cate un luptator pentru dreptate a impins societatea inainte, iar aici, cand apare vreunul, este rapid declarat "anormal", este vanat, iar galeria aplauda cu exaltare actiunea punitiva?
 Afisari: 818  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
In culisele referendumului   de doctorul
Doua-trei observatii   de Ratacitul
Sa nu batem campii,   de traian lazar
Moise - eroul   de invechit
Asadar - inamicul NUMARUL1 al Romaniei - este acum LEGISLATIVUL   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Nici nu era de asteptat,la mai multa democratzie din partea celor ca tine,sobrule.   de vida clara
Cine da Guvernul? Tot Basescu o fi de vina   de Nababul123
PSD cunoaste bine Romania   de marin2
sigur ca da   de Sobru
A r h i v a
  Incorectitudinea politica in actiune    14 comentarii
  Francezii sa munceasca nemteste!    4 comentarii
  Intelectualii au legat cateaua    9 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Cum o sa votez pe 19 mai    2007-05-17
  Responsabilitatea minoritatilor pentru ce se intampla in Estonia    2007-05-10
  Invitatia facuta de Ion Stan serviciilor de informatii    2007-05-03
  Democratia scandalului    2007-04-26
  Sensul independentei Kosovo    2007-04-20
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21823 sec.