Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tariceanu: Greva minerilor este fortata
-- Premierul considera ca motivul conflictului - trecerea complexurilor energetice la AVAS - este "nefiresc", dar se declara deschis la discutii cu sindicatele * 15.000 de mineri de la SNLO, Turceni si Rovinari au oprit ieri lucrul pe termen nelimitat
Foto: Mediafax
Greva minerilor si energeticienilor din Oltenia este determinata de un motiv nefiresc si fortat, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, care a precizat totusi ca ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, este disponibil pentru o discutie privind lista de revendicari. "Stiu ca s-a declansat aceasta greva, iar motivul mi se pare cu totul si cu totul nefiresc si fortat, si anume trecerea complexurilor energetice la AVAS. Nu cred ca in ceea ce priveste deciziile Guvernului, cine sa fie responsabilul privind gestiunea unor active ale statului, sunt sindicatele care sa obiecteze sau sa decida", a spus Tariceanu.
De altfel, si ministrul Vosganian a declarat ca nu intelege de ce greva trebuie sa fie pe termen nelimitat, adaugand ca nu a primit revendicari scrise de la grevisti. In plus, conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) a contestat, ieri, la Tribunalul Gorj, legalitatea grevei declansate de minerii si energeticienii de la complexurile Rovinari si Turceni, a anuntat ministrul Vosganian. Reamintim, sindicatele din cadrul Federatiei Nationale Mine-Energie (FNME), condusa de Marin Condescu, adica aproximativ 15.000 de sindicalisti au oprit, ieri dimineata, lucrul pe termen nelimitat la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), la Complexul Energetic (CE) Rovinari si la CE Turceni. Sindicalistii au oprit lucrul deoarece se impotrivesc trecerii la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a celor doua complexuri energetice in lipsa unei strategii energetice nationale.
"Greva minerilor de la complexurile energetice nu are argumente de natura economica, iar la Ministerul Economiei nu a fost primita nici o revendicare scrisa (...) Cred ca minerii nu au de ce sa fie nelinistiti si nu inteleg de ce greva trebuie sa aiba caracter nelimitat", a spus Vosganian. El a mai spus ca impotrivirea fata de privatizare este, probabil, "rodul unor informari gresite" a minerilor. Ministrul a reiterat ca sunt necesare investitii de doua miliarde de euro la complexurile energetice, pentru retehnologizare si modernizare, iar statul nu poate asigura aceste sume.
Pe de alta parte, liderul FNME, Marin Condescu, sustine ca ministrul Economiei si Finantelor nu a aflat pana acum de lista de revendicari a minerilor din Oltenia, pentru ca "nu a avut timp sa isi ridice documentele de la sefa sa de cabinet". "In termeni dulci, as spune doar ca nu a avut timp sa se ocupe de acest lucru. Documentele sunt depuse de noi la minister de mai mult timp, dar probabil ca dumnealui nu a avut timp sa le ridice de la sefa sa de cabinet. Oricum, din ianuarie avem incheiat un Protocol cu ministerul in care sunt incluse revendicarile nostre", a spus Condescu. Liderul sindical considera ca transferarea la AVAS a complexurilor energetice Turceni si Rovinari reprezinta "o crima", pentru care ministrul Economiei "va fi anchetat mai devreme sau mai tarziu". Condescu sustine ca situatia a doua unitati care asigura o treime din energie necesara Romaniei nu poate fi stabilita de un ministru aflat temporar in functie, ci doar de o strategie energetica aprobata printr-o lege. Sindicatele solicita o strategie energetica aprobata in Parlament si in care sa fie prevazute planurile Guvernului in privinta complexelor energetice.
Greva s-ar putea extinde in Valea Jiului
Presedintele Uniunii Sindicatelor Mine-Energie (USME) Valea Jiului, Adrian Jurca, a declarat, ieri, ca minerii care fac parte din aceasta formatiune sindicala sunt solidari cu ortacii din Gorj, iar in cateva zile conflictul de munca ar putea fi declansat si in bazinul carbonifer al Vaii Jiului. "In functie de cum se vor derula evenimentele in Gorj e foarte posibil ca in cateva zile sa declansam si noi greva. Strategia energetica a actualului Guvern se va termina in 2010, fara a ne oferi perspective in acest domeniu de activitate. Din 2010, minele fiabile se vor privatiza, iar subventiile vor fi stopate", a declarat Adrian Jurca, transmite Mediafax.
n Florin BARBUTA 
 Afisari: 197  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Iliesku unde esti?   de Radu Dragan
E la ordin   de Mutu
A r h i v a
  Bulina lui Borbely, sabotata de primari    
  Ralu Filip a incetat din viata    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01056 sec.