Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Zgomot amutit
-- Nominalizat de catre American Library Association la categoria "Cartea anului" si aflat pe lista de bestselleruri a ziarului Washington Post, romanul lui Jens Christian Grondahl, "Liniste in octombrie", a fost tradus de curand si in Romania, fiind una dintre cele mai recente aparitii de la Editura Niculescu.
"Liniste in octombrie" este prima carte pe care scriitorul danez a tradus-o in engleza si a publicat-o in Statele Unite. In 2004, Grondahl a primit Prix Literraire des Ambassadeurs de la Francophonie, iar in 2005 a fost nominalizat la premiul Medicis Etranger.
Publicat in colectia "Cartea de recitire", romanul lui Grondahl este o lunga destainuire a unui barbat ajuns la 44 de ani, parasit de sotie dupa 18 ani de casnicie, si care cauta printr-un proces complicat de marturisire-introspectie sa se descopere pe sine. Singur, asezat intr-un imaginar fotoliu freudian, cauta adevarul despre iubirile care l-au traversat. Autorul are rabdare cu fiecare detaliu, cu fiecare personaj care intra si iese din poveste, respecta fluxul gandurilor bruscate de cate un gest, nu forteaza nici o clipa lumea amintirilor sa se plieze pe un drum dinainte trasat. Discursul se contureaza treptat, capata consistenta, individualitate si se transforma intr-o disectie pe viu a sentimentelor care l-au traversat. Urmand un traseu imaginar al calatoriei sotiei sale, Astrid, ale carei opriri in diverse orase le poate urmari dupa extrasul de cont, barbatul retraieste fiecare moment al casniciei, precedate de pasiunea chinuitoare pentru Ines si intrerupte de aventura cu pictorita Elizabeth. Descoperind dintr-o data tacerea profunda care i se asternuse peste viata, el intelege ca ea existase acolo dintotdeauna, mascata doar de zgomotele unei casnicii in care intrase intamplator, cu ani in urma. "O intreaga lume de sunete amutise. Sunetele produse de altii si sunetele la care eu insumi imi adusesem contributia si care, de-a lungul anilor, ma inconjurasera cu temele lor neintrerupte, cu temele auxiliare si variatiunile de pasi si voci, rasete, plansete si strigate. (...) Iar noi stateam fiecare de cealalta parte a noii noastre lumi si multa vreme nu am putut decat sa ne facem cu mana..." Cu o intuitie a detaliului aproape feminina, Grondahl isi conduce personajul printr-un paienjenis de fire sensibile care se intind de la o existenta la alta, de la un trup la altul, de la un gand la altul si il strecoara timid printre ele ca printr-un muzeu al sufletului in care explorezi obiectele, dar nu ai voie sa le atingi. Cautand sa-si inteleaga alegerile, cel care-si spune povestea descopera ca, in fapt, s-a lasat ales intotdeauna. Ca inertia sufleteasca, ce se insinueaza freudian dintr-o copilarie marcata de o mama prea libertina si un tata prea slab, este elementul cheie al existentei sale. Cele trei povesti de dragoste care il traverseaza lasand urme adanci sunt, in fond, trei ipostaze ale fiintei sale, prin care incearca, retraindu-le, sa umple golul. Imaginea inghetata din final este ceea ce ramane: "Exista o singura fotografie cu mine in biserica Largo do Carmo. (...) Ii zambesc ei, fotografului invizibil, dar cum ii luase prea multa vreme sa focuseze zambetul inghetase".
n Monica Andronescu 
A r h i v a
  Stop-cadru in aer    
  Arhitecti premianti    
  Capitala mondiala a teatrului    
  Muzeul povestilor    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01100 sec.