Ziua Logo
  Nr. 3936 de miercuri, 23 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Riscurile pensiilor private
Mihai TANASESCU 
-- Luna aceasta va deveni functional Pilonul III al pensiilor private facultative, urmand ca la inceputul anului viitor sa intre in vigoare si Pilonul II al pensiilor obligatorii private. Sistemul public de pensii din Romania avea nevoie de aceasta alternativa, in conditiile in care in ultimii ani nivelul de trai al pensionarilor mai degraba s-a inrautatit. Dincolo de necesitatea indiscutabila pentru infiintarea unui sistem privat de pensii, se ridica insa multe semne de intrebare, in special cele legate de costurile pe care le implica acest demers.
Implementarea sistemului de pensii administrate privat obligatorii presupune un transfer de doua miliarde de euro de la bugetul de stat catre administratorii privati. Pilonul II de pensii inseamna, de fapt, un transfer al contributiilor sociale incasate in sistemul public de pensii catre fonduri private, care vor fi administrate in mod privat. Pentru inceput, cuantumul contributiei va fi de 2% din salariul brut al contribuabilului. Valoarea aceasta va creste cu 0,5 puncte procentual in fiecare an, pana cand se va atinge valoarea de 6%. Cifra de doua procente se va extrage din cele 9,5% cat reprezinta acum contributiile catre stat. Acest lucru inseamna ca la stat vor mai intra doar 7,5%, procent in scadere continua, pana cand se va ajunge la 3,5%. Cum va fi finantat deficitul astfel creat? Guvernul nu a identificat, inca, resursele necesare, insa, indiferent care vor fi acestea, fie imprumut guvernamental, fie diminuarea pensiilor publice, fie cresterea taxelor, privatizarea sistemului va produce un dezechilibru financiar semnificativ.
O alta problema importanta este legata de rentabilitatea sistemului de pensii private. Experienta Ungariei sugereaza ca in sapte ani de functionare a sistemului castigul salariatilor a fost mai mic de 1% in termeni reali, iar in primii sase ani rata de rentabilitate a fost negativa. Acest lucru se va intampla si in Romania, pentru ca economiile salariatilor nu sunt investite in principal in actiuni, deoarece piata financiara nu este suficient dezvoltata, ci ele sunt investite in titluri de stat, cu mai putine riscuri, dar si profit mai mic. Fondurile de pensii private platesc sume foarte mari celor care le administreaza, ceea ce contribuie la diminuarea rentabilitatii.
Nici pensiile private facultative nu sunt lipsite de neajunsuri. Conform legii, fiecare angajat va putea contribui voluntar la Pilonul III cu cel mult 15% din venitul lunar, iar sumele alocate de angajati vor fi deductibile in limita a 200 de euro/an. Limitarea la doar 200 de euro a deductibilitatii nu incurajeaza alegerea acestui tip de pensie privata. Pentru a impulsiona dezvoltarea pensiilor pe acest pilon, deductibilitatea trebuie sa fie totala.
Romania nu isi poate permite pe viitor situatia dramatica pe care o traversam acum, cand aproape 80% dintre cei 4,5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii si doua milioane de pensionari din agricultura au venituri sub salariul minim pe economie. Reforma sistemului de pensii in Romania trebuie sa fie atractiva si sa ofere cetatenilor increderea ca isi pot asigura un trai decent la batranete, fie ca este vorba de pensia privata obligatorie, fie ca este vorba despre o pensie suplimentara optionala.
 Afisari: 1083  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pensiile private sau neprivate in anul 2015 nu vor mai exista ! De ce ?   de ionion
Contributie   de cborda
Pensiile private....   de alamar
Riscurile pensiilor private   de Spargel
A r h i v a
  Calul Traian    13 comentarii
  Consilierii presedintelui    5 comentarii
  PSD isi pune capul sub sabia lui Basescu    9 comentarii
  Agatarea de putere nu le ajuta liberalilor    14 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cu fusta in vine la Cannes (8312 afisari)
 Romania si-ar putea pierde drepturile in UE (4349 afisari)
 "Pasarica", tradusa de Voiculescu (3511 afisari)
 Boicot si uninominale (3449 afisari)
 PSD isi pune capul sub sabia lui Basescu (2863 afisari)
 "Padurea spanzuratilor", dupa 40 de ani, din nou la Cannes (362 afisari)
 A murit Ralu Filip (149 afisari)
 PSD-ul incepe negocierile, PD-ul vrea anticipate, liberalii sunt in sedinta (116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88104 sec.