Ziua Logo
  Nr. 3930 de miercuri, 16 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Obiectivul integrarii, cresterea nivelului de trai
Mihai TANASESCU 
-- Aderarea la Uniunea Europeana a insemnat pentru cei mai multi din cetatenii Romaniei, speranta la un trai mai bun, promisiunea normalitatii si a unui standard de viata la nivelul tarilor europene. Un studiu recent, efectuat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), arata ca romanii ar mai avea de asteptat inca sapte ani pana sa ajunga la jumatate din nivelul de trai al cetatenilor din UE. Acesta insa cu o conditie: toate statele europene sa-si pastreze ritmurile de crestere economica din ultimii ani pana in 2013. Dincolo de aceasta conditie externa, mai sunt cateva conditii esentiale dependente de actiunea institutiilor romanesti: implementarea reformelor vitale in economie si administratie publica, politici eficiente care sa conduca la recuperarea decalajului ce separa tara noastra de celelalte state membre.
Pentru a ajunge la o calitate a vietii, fie ea si la jumatatea celei din tarile europene, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa promoveze o politica fiscala prudenta, sa incerce sa-si acomodeze deficitele publice cu evolutia economica si sa coordoneze politica fiscala cu cea monetara. Din pacate, atitudinea superficiala a Guvernului a facut ca Romania sa rateze startul integrarii. La aproape jumatate de an de la momentul aderarii, tara noastra nu are o strategie post-aderare, altfel spus nu exista inca o viziune unitara despre cum va arata tara noastra in UE si care va fi rolul pe care il va juca in spatiul european. Absorbtia celor peste 30 de miliarde de euro destinate Romaniei in perioada 2007-2013 a inceput si ea cu stangul. Anul acesta institutiile romanesti nu vor putea atrage mai mult de 10% din banii europeni. Cert este ca o rata de absorbtie de sub 40% a fondurilor europene transforma tara noastra intr-un contribuitor net la bugetul Uniunii.
Autoritatile trebuie sa continue reformele incepute inainte de momentul aderarii. Romania are nevoie de stabilitate macroeconomica, care poate fi asigurata prin mentinerea unor deficite bugetare suportabile, reducerea deficitului contului curent astfel incat sa nu afecteze inflatia si promovarea unor politici coerente, compatibile cu mecanismele UE. In acest sens, pe agenda Guvernului trebuie sa apara ca elemente prioritare ajustarea structurala a economiei, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, revitalizarea si retehnologizarea industriilor cu potential competitiv, precum si politici de dezvoltare si revigorare a agriculturii. Mediul de afaceri are nevoie de un cadru legal coerent si stabil care sa asigure dezvoltarea competitiei de piata. Sunt necesare masuri pentru stimularea IMM-urilor, pentru combaterea coruptiei, reducerea birocratiei si deschiderea pietei muncii. Transpunerea in viata a acestor masuri va permite sporirea veniturilor reale ale populatiei si inregistrarea unor progrese efective in cresterea nivelului de trai al romanilor.
Dezvoltarea Romaniei catre un standard de viata mai bun depinde de modul in care vom sti sa atragem si sa cheltuim banii europeni, de modul in care vom sti sa proiectam un plan coerent de dezvoltare pe termen mediu si lung. Din pacate, exemplele de pana acum nu califica tara noastra ca un partener pregatit sa inglobeze resursele europene. Altfel, Romania este pe punctul de a pierde cativa ani pe drumul integrarii europene, timp in care decalajul care ne separa de celelalte state din UE va creste, in loc sa se diminueze.
 Afisari: 311  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Vorge de claca   de ionescu
Ce pacat   de Olga Khan
Ce-ati zice de “never ending supply”?   de JMJ
obiectiv atins   de (I)rationalul
Da bre   de Nababul123
A r h i v a
  Basescu si sentimentul congolez al fiintei    7 comentarii
  Apocalipsa de dupa 19    14 comentarii
  Marian Vanghelie la GDS    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cu Basescu inainte! (5468 afisari)
 Dovada Flota (5455 afisari)
 Avion deturnat de o partida de sex (2956 afisari)
 Orasul plutitor (2195 afisari)
 "Campanie murdara pentru referendum" (1812 afisari)
 Renegocierea majoritatii parlamentare, legea lustratiei si o colaborare cu Iliescu, Constantinescu si Regele Mihai (369 afisari)
 Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina, arestat cu ajutor romanesc (205 afisari)
 Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie la control (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.91745 sec.