Ziua Logo
  Nr. 3930 de miercuri, 16 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Basescu si sentimentul congolez al fiintei
Bedros HORASANGIAN 
-- Fierbinteala meteorologica a ultimelor zile, cand temperaturile naturale ale lunii mai (cea cu privighetori, liliac inflorit si pelin din plin, candva) se suprapune neasteptat si intristator deopotriva cu datul in clocot al pasiunilor noastre politice. Punctul de fierbere odata depasit, luatul pe aratura al ideilor, argumentelor, logicii, bunului simt si nu in ultimul rand al comportamentului public derivate din pasiunile politice devin locuri comune.
Am urmarit cu atentie tot ce se intampla in Romania. Tara mea. A ta, a lui, a cui? A noastra. Ca si a lui Traian Basescu. Ca si a celor care-l contesta. O cimilitura aruncata pe piata confruntarii electorale a ultimelor zile, de catre un lider social-democrat, in timpul unei manifestari publice consumate "Aici, unde credinta stramoseasca vibreaza mai tare ca oriunde...", adica in Iasiul lui Creanga, Eminescu, al "Junimii", dar si al lui G. Ibraileanu, adresata unui adversar politic, caracterizat precum "un om care nu are decat whisky in cap, dimineata, la pranz si seara" suna plin de patos patriotic: "Basescu nu uita, Congo este tara ta!", ne obliga la cateva observatii de natura istorico-politica.
Apelul la demonizarea consumului de bauturi alcoolice si incriminarea placerilor bahice nu poate da roade intr-o tara unde exista multa intelegere, toleranta, ingaduinta si, de ce nu, chiar placere pentru acest obicei stramosesc daco-tracic. Faptul ca lui Traian Basescu nu-i displac un pahar de whisky si un sprit consumat cu amicii nu poate fi un cap de acuzare politic. Daca ar fi cazul sa facem apel la memoria istoriei, rezultatele ar aduce la suprafata actualitatii informatii surprinzatoare. Pe langa atatia mari sefi de state care nu duceau paharul la ureche, precum Churchill, Stalin, Eisenhower sau Eltin, al nostru presedinte ar fi un simplu copil nevinovat. Sa pui pe tapetul actualitatii astfel de teme nu aduce beneficii electorale lansatorilor, ba din contra. Aprinsa campanie anti-Basescu, care nici el nu este o lebada, dusa cu pasiuni puritane si accente spartane de catre o amorfa armada de "stransura", nu poate decat sa indarjeasca pe sustinatorii presedintelui suspendat si sa nedumereasca pe cei nehotarati. Cum asa, Congo este tara mea? Apelul cu trimiterea in "Congo" a lui Basescu ni se pare o initiativa nefericita. Care Congo, Brazzaville, Kinshasa? In enclava Cabinda, dintre cele doua state africane, ce acum apartine Angolei ravasita de razboaiele civile? Stim bine ce ravagii a produs in Africa exportul de democratie moscovita. Pe vremuri, cand nu ne convenea un adversar politic ori il decapitam, ori il expulzam. Si noua ni se recomanda "Cara-te!", in anii '90, prin "Romania Mare"! Cum asa ceva nu se mai poate, va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca trebuie sa ne suportam, oricat de antipatici am fi unii altora. Cunoscutul "politolog" Mircea Crisan - revenit in Romania acestor ultime saptamani - amintea candva de Mme Popescu, vecina lui. "Inainte de 23 august 1944, venea in capot la mama acasa si zbiera <<La Palestina cu voi!>>, iar dupa 31 decembrie 1947, umbla in salopeta si ne striga in gura mare sa auda toata strada: <<Sa stati aici cu noi!>>". Asa ca apelul cu expulzarea in Congo a adversarilor politici romani poate genera conflicte diplomatice. Cu atat mai mult ca vremurile in care disputele dintre presedintele Kasavubu, primul-ministru Chombe, generalul Mobutu si revolutionarul Lumumba au devenit pagini de istorie. Ramane sa gasim strategii si solutii politice constructive si dupa 19 mai, la revenirea lui Traian Basescu la Presedintia Republicii Romania. Tara noastra. Care nu poate fi suspendata.
 Afisari: 1448  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Tara cu denumirea "Republica Romania" poate fi suspendata pentruca exista ilegal!   de ionion
Pana la revenirea lui Basescu mai este un referendum! Cool!   de DanBruma
romania tara cui?   de silviana
Congo sau Romania   de GEORGESCU JORJ-IOAN
Tara noastra   de ionescu
T B s-a schimbat.   de Aladin
Lasati domnu' H, nu fiti suparat...   de ingineru
A r h i v a
  Apocalipsa de dupa 19    14 comentarii
  Marian Vanghelie la GDS    5 comentarii
  Obiectivul integrarii, cresterea nivelului de trai    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Octavian Paler la Ateneul Roman    2007-05-09
  Moartea lui Rostropovici    2007-05-02
  Traian Basescu, "FAZ" si "NYT"    2007-04-25
  De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu    2007-04-18
  Stelele verzi si steaua rosie    2007-04-11
 Top afisari / comentarii 
 Cu Basescu inainte! (5468 afisari)
 Dovada Flota (5455 afisari)
 Avion deturnat de o partida de sex (2956 afisari)
 Orasul plutitor (2195 afisari)
 "Campanie murdara pentru referendum" (1812 afisari)
 Renegocierea majoritatii parlamentare, legea lustratiei si o colaborare cu Iliescu, Constantinescu si Regele Mihai (369 afisari)
 Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina, arestat cu ajutor romanesc (205 afisari)
 Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie la control (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21089 sec.