Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Papa nu mai este "Patriarhul Occidentului"
Dan CIACHIR 
-- In urma cu sase ani, parintele-profesor Ioan Ica jr. atragea atentia asupra unei note secrete, care completa o serie de indrumari pastorale, redactate de cardinalul Joseph Ratzinger: se spunea acolo ca pentru Biserica Romei, celelalte Biserici, inclusiv cele ortodoxe, nu pot fi socotite "surori", ci "fiice".
Mai pe romaneste: nu poate fi vorba de egalitate intre Roma si... restul lumii ecleziale. Am tinut sa amintesc episodul acesta in interviul dat (cf. ZIUA, 21 aprilie 2005) cu prilejul alegerii cardinalului Ratzinger ca papa.
Astazi suna ca o predictie implinita cuvintele parintelui Ica jr, teolog polivalent stralucit: "In atmosfera sfarsitului de pontificat al lui Ioan Paul II, evident tot mai slabit si incapabil de initiativa si reactie personala (...) conducerea Bisericii Romano-Catolice pare a fi luata de un grup de orientare evident conservatoare (...) coaulat in jurul cardinalului Joseph Ratzinger, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei (fostul Sfant Oficiu al Inchizitiei)."
Asadar, pe de o parte, Papa Ioan Paul II vizita Romania si, ulterior, alte tari majoritar ortodoxe, declara ca (pretinsa) dogma a infailibilitatii papale nu este obiect de credinta, elogia pravoslavia intr-o enciclica intitulata "Lumina Rasaritului" si sugera refacerea unitatii crestine in alta, "Ca toti sa fie una"... Pontiful polonez era de buna credinta. Insa in spatele sau cardinalii se pregateau de succesiune. Joseph Ratzinger, in acelasi mesaj, reinterpreta Conciliul general Vatican II: toate "deschiderile" acestuia nu contrazic cu nimic pozitiile autoritare si exclusiviste enuntate de Pius IX in 1870, la Conciliul Vatican I.
In revista "Renasterea" din octombrie 2006, parintele-profesor Ica jr. atrage atentia asupra unui fapt pe care numai teologii rusi l-au observat. In urma cu cateva luni, Benedict XVI a renuntat la titlul de "Patriarh al Occidentului", vechi de 1500 de ani. Potrivit hotararilor Sinodului Ecumenic Calcedon IV din 451, se instituia pentarhia compusa din urmatoarele scaune patriarhale: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim. In cadrul pentarhiei, scaunul Romei avea un primat de onoare. Episcopul Romei era socotit "primus inter pares" nu in calitate de succesor petrinic, apostolic, ci intrucat orasul sau de resedinta era cetate imperiala. Papii nu s-au impacat cu aceasta pozitie. La acelasi Sinod Ecumenic au pretins pentru Roma calitatea de instanta de apel, care le-a fost refuzata.
Titlul de "Patriarh al Occidentului", detinut de papi pana anul acesta, era, totusi, un reflex al sinodalitatii (colegialitatii). Asa incat prin radierea lui balanta inclina in defavoarea sobornicitatii, sporind latura primatiala. Cele trei titluri papale neacceptate de ortodocsi ("vicar al lui Hristos", "succesor al Sfantului Petru", "pontif suprem al Bisericii universale") ies acum mai puternic in relief, odata decartata titulatura de "Patriarh al Occidentului". Gestul Papei e incarcat de greutate simbolica si scade entuziasmul ecumenic. Faptul imi reaminteste un episod petrecut in urma cu 40 de ani. In 1967, Patriarhul Ecumenic Athenagoras trecea prin Sofia si Bucuresti in drum spre Roma, unde avea sa se intalneasca cu Papa Paul VI. Trecusera doi ani de la ridicarea reciproca a anatemelor. Athenagoras era entuziast; intrevedea reintrarea in comuniune cu Roma. Patriarhul Justinian i-a temperat entuziasmul, prevenindu-l ca Paul VI nu va renunta la nici unul din prerogativele papale.
 Afisari: 2333  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Nu credeam ca mai exista atata vehementa   de Zaharia2
   de calator
discriminare din partea ziarului   de ionut 2
Tot mai multi...   de iozemanu
ce zice Sf. Iustin Popoviti de papa   de Gigel Chiazna
sec III: papa Ciprian al Cartaginei despre metodele teroriste si tiranice ale papei Stefan al Romei   de Romeo2004
Paguba-n ciuperci, mai bine si-ar da demisia, si ar fi desfintat postu' de papa!   de Huhu extraterestrul
patriarh al Occidentului   de Maxim
Ce sta in spatele agapologiei cardinalului Ratzinger   de Romeo2004
Anacronic   de Polina
Ar trebui mai multa preocupare pentru corectitudinea practicilor religioase decat pentru titluri   de JMJ
lui Hurmuzache   de ionut 2
Evident ca nu! El e doar loctiitorul lui Lucifer pe pamant   de Harbuzache
A r h i v a
  Octavian Paler    4 comentarii
  Drum bun, domnule Octavian Paler!    12 comentarii
  Octavian Paler la Ateneul Roman    1 comentariu
  Deficit prea mare pentru Bruxelles    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  "Modestia" domnului expert Vasile    2007-05-04
  Traian Basescu colinda bisericile    2007-04-25
  Se calugareste dracu'n balta    2007-04-18
  Cristian Vasile, tepuitor "stiintific"    2007-04-11
  Icoana Rastignirii    2007-04-04
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18146 sec.