Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mormantul regelui Irod cel Mare
-- O universitate din Israel a anuntat, luni, ca a descoperit mormantul lui Irod cel Mare, rege al Iudeei, teritoriu vasal Imperiului Roman, informeaza Reuters. Universitatea ebraica din Ierusalim a precizat ca mormantul a fost descoperit la Herodium, unde odata se afla cetatea lui Irod, la aproximativ 12 kilometri de orasul sfant, unde acesta a reconstruit si extins Templul din Ierusalim.
Situl arheologic de la Herodium
Evanghelia dupa Matei spune ca Irod este cel care ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub doi ani la Betlehem, locul nasterii lui Iisus. Lui Irod ii era teama ca si-ar putea pierde tronul in fata noului "rege al iudeilor" despre a carui nastere a aflat de la cei trei magi de la Rasarit. Potrivit acestei evanghelii, Iosif si Maria au fugit cu bebelusul Iisus in Egipt pentru a scapa de macel. Senatul Roman l-a numit pe Irod "rege al iudeilor" in jurul anului 40 i.C. Potrivit unui vechi istoric evreu, Falavius Josephus, Irod a murit in anul 4 i.C.
Cotidianul israelian Haaretz informeaza pe site-ul sau ca mormantul lui Irod a fost descoperit de profesorul Ehud Netzer, care a condus sapaturile arheologice la Herodium din 1972. Netzer a mai declarat ca arheologii si-au dat seama dupa arhitectura mormantului ca "nu apartine unui om de rand". Desi nu au fost descoperite nici un fel de oseminte in sarcofag, cercetatorii sustin ca locatia si ornamentele sugereaza ca este vorba despre mormantul lui Irod. S-a presupus de multa vreme ca Irod ar fi fost inmormantat la Herodium insa, desi de ani de zile se efectueaza sapaturi in zona, abia acum arheologii au descoperit sarcofagul acestuia. Desi cercetatorii ar fi dorit sa pastreze secrete descoperirile pana la conferinta de presa care trebuia sa aiba loc zilele acestea, au fost nevoiti sa confirme informatiile, pentru ca ziarul Haaretz a publicat un articol in care dezvaluia rezultatele sapaturilor. (Monica BICA)
Anno Domini
Inadvertenta intre data mortii lui Irod cel Mare (anul 4 - i.C.) si nasterea lui Iisus s-a produs din cauza unor erori de calcul facute de calugarul dobrogean Dionisie cel Mic, eroare recunoscuta si de catre Biserica. Un adevarat geniu, acesta a oferit intregii omeniri calendarul socotit de la nasterea Domnului, reusind sa calculeze aceasta data cu o precizie de invidiat chiar si in zilele noastre. Expertii spun ca desi trecusera peste cinci secole de la nasterea lui Iisus, a reusit sa aprecieze acest moment cu o aproximatie de numai 4-7 ani, eroare extrem de mica, daca ne gandim la posibilitatile pe care le avea in acea vreme. Dionisie cel Mic a folosit cam tot ce se putea cunoaste in acea vreme: textele biblice, in special cele privind Exodul si textele apostolice care circulau in aproape tot spatiul crestin. El a reusit astfel sa interpreteze simbolismul biblic si sa selecteze informatiile cu caracter astronomic, dar sa tina in acelasi timp seama si de documentele istorice stabilind in cele din urma anul nasterii Mantuitorului cu o precizie de invidiat chiar si pentru cercetatorul modern.
 Afisari: 2385  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Corecturi   de Szasz Andrei
Mare minune sa nu se descopere ca de fapt mormantu-i a lui Nabucodonosor...   de Zen
Sapaturi arheologice   de Alex Lorber
care toate ??   de barbu
Pai sigur, ACU-i momentul s-apara toate.   de John.Valjean
A r h i v a
  Fara probe    23 comentarii
  Spionii romani sunt scumpi si prosti    11 comentarii
  Solutia tranzitorie    1 comentariu
  Maior dezminte interceptarile abuzive    3 comentarii
  Felix acuza PD de campanie murdara    4 comentarii
  Gusa ii critica pe intelectualii lui Basescu    13 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Referendumul la circ, Curtea la lac    1 comentariu
  SUA: Nu luati decizii majore in perioada crizei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02694 sec.