Ziua Logo
  Nr. 3918 de miercuri, 2 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Deficitul bugetar se vede altfel la Bruxelles
Mihai TANASESCU 
-- Dupa numai patru luni de la aderare, Romania se confrunta cu amenintari economice care ii pot afecta considerabil evolutia in perioada urmatoare. Cresterea accelerata a deficitelor externe si majorarea semnificativa a deficitului bugetar reprezinta elemente de instabilitate macroeconomica.
Saptamana trecuta, Eurostat - biroul de statistica al Uniunii Europene - a dat publicitatii cifre ingrijoratoare cu privire la evolutia deficitului bugetar al tarii noastre. Potrivit calculelor specialistilor europeni, Romania a inregistrat in 2006 un deficit bugetar de 1,9% din PIB, fata de valoarea de 1,7% cosmetizata de catre autoritatile romane. De asemenea, ponderea cheltuielilor in PIB a fost de 32%, iar a veniturilor de 30,1%, in timp ce datele raportate de catre guvernanti indica un nivel al cheltuielilor de 33,5% din PIB si al veniturilor de 31,8% din PIB.
Mai grav este faptul ca potrivit calculelor efectuate in baza metodologiei de calcul europene, ESA '95, deficitul bugetar al tarii noastre va ajunge anul acesta la 3,2% din PIB, fata de tinta de 2,8% a Guvernului. Aceasta valoare este peste limita de 3% prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Cresterea deficitului bugetar peste acest nivel constituie o amenintare majora pentru adoptarea monedei euro in intervalul 2013-2014.
In conditiile in care sumele prevazute pentru functionarea Fondului Proprietatea si a Fondului National de Dezvoltare nu au fost prinse in bugetul pe 2007, putem anticipa ca deficitul bugetar va depasi si aceste estimari. Experienta ultimilor doi ani de executie bugetara defectuoasa, capacitatea redusa a administratiei de a cheltui resursele bugetare, precum si lipsa unei restructurari profunde a cheltuielilor publice reprezinta tot atatea motive de ingrijorare pentru evolutia politicilor bugetare in 2007.
Cresterea deficitului bugetar va constitui o problema in plus pentru Banca Nationala in sustinerea procesului de dezinflatie. Presiunea tot mai mare asupra majorarilor de venituri reprezinta, de asemenea, o potentiala amenintare pentru continuarea procesului de dezinflatie, in conditiile in care productivitatea muncii nu reuseste sa tina pasul cu programul de cresteri salariale.
Anii 2007-2008 vor fi cruciali pentru lupta impotriva inflatiei si pentru procesul de adoptare a monedei euro. Combaterea inflatiei presupune politici bugetare prudente, cu deficite scazute si restructurarea cheltuielilor publice. Romania are acum nevoie de politici bugetare prudente, astfel incat bugetul general consolidat sa devina un instrument eficient in combaterea inflatiei si nu un factor de instabilitate la nivel macroeconomic.
Adoptarea monedei euro reprezinta unul dintre cele mai importante obiective economice in perioada post-aderare. Programul de convergenta inseamna de fapt angajamentul Guvernului de la Bucuresti cu privire la modalitatea si la calendarul indeplinirii criteriilor de la Maastricht. Criteriile de convergenta constituie un plan pe termen lung, 2007-2014, pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa si-l asume in vederea adoptarii monedei unice europene. Esecul Guvernului de a indeplini aceste conditii constituie un motiv serios de ingrijorare cu privire la capacitatea tarii noastre de a raspunde obiectivelor post-aderare.
 Afisari: 735  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cum ai vrea sa se vada?   de John.Valjean
Si mai grav e ca Tanaseascu nu spune nimic   de dbutnaru
A r h i v a
  De la suspendarea sefului de stat la suspendarea statului democrat    19 comentarii
  Oligarhul    17 comentarii
  Moartea lui Rostropovici    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Schizofrenia letala (4178 afisari)
 Italianca ucisa cu umbrela de doua romance (3924 afisari)
 Piratul imun (3442 afisari)
 Partitura misterioasa din Capela Rosslyn (2797 afisari)
 Mitingul "patru mici si-o bere" (2441 afisari)
 Alegerea lui Steinhardt (437 afisari)
 BEC a admis prezenta observatorilor trimisi de ONG-uri la sectiile de votare (144 afisari)
 Seful SRI preia si atributiile lui Coldea (82 afisari)
 Premierul Turciei cere alegeri anticipate (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.82692 sec.