Timosenko pro-Iuscenko
Manifestatia a avut loc la apelul opozitiei prooccidentale (Blocul Iulia Timosenko, partidul prezidential Ucraina Noastra si miscarea Autoapararea populara), in Piata Europei, situata in centrul Kievului. La acest miting presedintele Viktor Iuscenko a aparut alaturi de Iulia Timosenko, fostul premier al Ucrainei. Demonstrantii au purtat drapelele portocalii ale partidului prezidential, cele albe cu o inima rosie ale Blocului Timosenko si cele rosii ale miscarii Autoapararea. In acelasi timp, cateva mii de sustinatori ai premierului Viktor Ianukovici, contracandidat al lui Iuscenko la alegerile prezidentiale din 2004, si-au continuat, in Piata Independentei, protestele aproape zilnice impotriva dizolvarii Parlamentului. Intre locurile de desfasurare a celor doua manifestatii au fost instalate cordoane de politie si bariere metalice.
Premierul Viktor Ianukovici a adoptat sambata un ton mai conciliant, cerandu-i lui Iuscenko sa revina la masa negocierilor pentru a gasi o solutie de iesire din criza si a facut referire chiar la posibilitatea de a accepta ideea alegerilor anticipate. "Daca ne asezam si decidem ca sunt intr-adevar necesare alegeri, atunci va fi luata aceasta decizie", a spus el, intr-o conferinta de presa desfasurata la Kiev.
Conflict Parlament-presedinte-premier
Presedintele Viktor Iuscenko a semnat la inceputul lunii un decret prin care a dizolvat Parlamentul ales in 2006 si a decis organizarea alegerilor anticipate in 24 iunie. El imputase criza actuala Parlamentului si l-a acuzat pe premierul Ianukovici ca ademeneste parlamentari din tabara sa pentru a dispune de o majoritate care sa-i permita sa eludeze veto-ul prezidential.
Primul-ministru, sustinut in Parlament de majoritatea deputatilor, a sesizat Curtea Constitutionala cerand anularea decretului. Seful Guvernului pro-rus, Viktor Ianukovici sustine ca actuala criza politica din Ucraina poate fi rezolvata doar prin organizarea alegerilor legislative simultan cu alegeri prezidentiale. El nu a exclus varianta organizarii de alegeri parlamentare si prezidentiale, dar a afirmat o astfel de decizie trebuie sa rezulte in urma unui acord politic. Ianukovici a declarat ca presedintele a actionat unilateral si a subminat negocierile incepute dupa semnarea primului decret de dizolvare a Parlamentului si a cerut incetarea imediata a presiunilor exercitate asupra tribunalelor, a oficialilor din comisiile electorale si a fortelor de securitate.