Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O investitie romaneasca in Serbia - intampinata cu agresivitate
George DAMIAN 
-- In luna martie compania romaneasca Cuprom a castigat licitatia de privatizare a grupului metalurgic si de minerit RTB Bor din Serbia, avand si contractul de cesiune a drepturilor de exploatare a zacamintelor de cupru detinute de compania sarba.
Compania romaneasca urma sa plateasca pentru RTB Bor un pret de 400 de milioane de dolari, obligandu-se sa investeasca alte 225 milioane dolari. Statul sarb s-a obligat sa realizeze investitii pentru reducerea poluarii de pana la 80 de milioane de dolari, depasirile acestei sume urmand sa fie preluate de investitorul roman. Insa aceasta investitie a fost intampinata in Serbia cu manifestari care pot fi calificate ca fiind cel putin neprietenesti. Joi Cuprom s-a retras din aceasta afacere deoarece nu a reusit sa ajunga la un acord cu sindicatele sarbe.
Angajatii RTB din Bor au prostestat vehement fata de achizitionarea companiei de catre Cuprom. In timpul unei manifestatii care a avut loc in Bor au fost afisate pancarte pe care scria: "Daca Cupromul vine aici, Romania ne ocupa". Sarbii nu protestau atat impotriva privatizarii in sine, cat impotriva faptului ca investitorul venea in Romania.
Problema principala rezida in faptul ca regiunea Borului este locuita de etnici romani. Chiar actualul oras Bor a fost candva un sat locuit de romani - insa dezvoltarea industriala a dus la o colonizare masiva cu sarbi adusi sa munceasca in minele de cupru de aici. In ciuda acestei colonizari masive si in prezent in zona Borului mai exista 11 sate cu populatie majoritar romaneasca.
Faptul ca o investitie romaneasca in Serbia a trezit suspiciuni de natura etnica in Serbia este cat se poate de clar remarcat intr-o analiza semnata de Slobodan Antonici aparuta in cotidianul Politika de la Belgrad. Antonici afirma ca "Problema cea mai mare in legatura cu aceasta afacere este problema noastra nationala si anume problema valaha. La ultimul recensamant 40.054 de cetateni s-au declarat valahi. In Serbia exista 154 de sate care au populatie compacta valaha si 46 mixte. Reprezentantii organizatiilor care ridica problema valaha declara ca ei sunt mult mai numerosi si ca ar fi 250.000. Aceasta teza o sustin cu argumentul ca la recensamantul din 1991 s-au declarat ca valahi 19.000 cetateni, aceasta insemnand ca in 10 ani numarul lor s-a dublat chiar daca nu au fost colonizari sau explozii demografice. Deci este vorba de trezirea constiintei nationale. Dar problema este ca pentru unii activisti valahi, problema valaha de fapt reprezinta problema romaneasca". Analistul sarb continua pe acelasi ton, legand problema romanilor din Serbia de achizitionarea de catre Cuprom a RTB Bor: "In aceste conditii, vanzarea catre Romania a celui mai important obiectiv din punct de vedere al strategiei resurselor din aceasta regiune, in viziunea noastra din punct de vedere national este un lucru grav. Serbia nedezvoltata este o regiune foarte adecvata pentru elitele locale sa obtina autonomie sau chiar independenta. Controlul romanesc asupra RTB Bor ar putea reprezenta un punct de sprijin puternic pentru romanizarea valahilor". Acesta este doar un exemplu dintr-o ampla campanie de presa dusa in ultimele doua luni in Serbia impotriva Romaniei.
Insa analistul de la Belgrad scapa din vedere un mic amanunt: valahii sunt cat se poate de romani. Nu este vorba de romanizarea valahilor - mai degraba ar trebui sa vorbim despre sarbizarea fortata a romanilor din Valea Timocului in ultimii 200 de ani. Iar o investitie economica inseamna doar o investitie economica - Mittal Steel n-a contribuit pana acum la "indienizarea" romanilor de la Galati.
 Afisari: 1359  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
filorusi de cand se stiu   de dan toader
Ce ti-e si cu nationalistii astia...   de Europeanul
   de Zaharia2
CUPROM nu trebuie sa cedeze ! Guvernul roman trebuie sa-i sustina !   de traian lazar
ROMANII UITATI, ROMANII CENZURATI.....   de Christiaan
A r h i v a
  Singuri acasa    4 comentarii
  Vintila Horia    9 comentarii
  O lectie este necesara    14 comentarii
  Propunere pentru o statuie    6 comentarii
  La judecata zilei    13 comentarii
  DeclaraTia zilei    1 comentariu
  Kremlinul si-a copt un nou acord pentru Transnistria    2007-04-21
  Limba romana la sud de Dunare, luata in bataie de joc    2007-04-13
  Belgradul sa lase romanii pe mana Caracasului    2007-04-07
  De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana    2007-03-24
  Functionarii europeni au cartea de munca la Moscova    2007-03-16
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19767 sec.