Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Fuga misterioasa a unui deputat din Israel
Din motive care nu sunt inca foarte clare, mass-mediei israeliene i s-a impus o cenzura drastica in ceea ce priveste "cazul Bashara". Prestigioasele cotidiene ebraice "Haaretz" si "Yediot Aharonot" impreuna cu "Televiziunea 10" s-au adresat Tribunalului solicitand anularea cenzurii. Dupa expirarea perioadei de 90 de zile de cenzura, Tribunalul a permis, ieri, dezvaluirea anumitor aspecte din aceasta tenebroasa poveste, dar partile care au cerut ridicarea completa a cenzurii nu au fost de acord cu decizia partiala a Tribunalului. In cele din urma, s-a permis publicarea unor date ale dosarului, dar cenzura inca functioneaza asupra altor aspecte.
Fuga deputatului arab Azmi Bashara, presedintele Partidului Balad, popular in randurile arabilor-israelieni, e legata de ancheta desfasurata impotriva sa de Serviciile speciale si de Politia israeliana. Se pare ca, infricosat de perspectiva de a fi arestat, dr. Azmi Bashara a disparut, impreuna cu familia sa, in urma cu cateva saptamani, din Israel. Ei s-au instalat mai intai la Hotelul Plazza din Amman, capitala Iordaniei. Bashara a acordat cateva interviuri mass-mediei internationale.
"Nu pot trai dupa gratii"
Ulterior, sotia si copiii sai s-au reintors in Israel, dar Bashara s-a refugiat in Emiratele Arabe. Conducatorul emiratului i-a propus sa devina consilierul special al Guvernului in problemele relatiilor arabo-israeliene. "Autoritatile israeliene ma persecuta. Viata mi-e periclitata", a declarat Bashara. El acuza Serviciile speciale israeliene ca i-ar fi "crosetat" un dosar ca sa-l azvarle in inchisoare. "Nu pot trai dupa gratii", a declarat Bashara, care de curand a fost operat si i s-a transplantat un rinichi daruit de fratele sau. Cateva saptamani nu s-a stiut unde se ascunde Bashara, dar in urma cu cateva zile lucrurile s-au clarificat. Bashara s-a prezentat la Ambasada Israelului de la Cairo si a cerut sa-l vada pe ambasador, caruia i-a inmanat scrisoarea de demisie din Knesset (Parlamentul israelian). El era insotit de avocatul Wassel Taha, deputat arab-israelian din partea partidului al carui presedinte este Bashara. Imediat dupa ce ambasadorul a informat autoritatile israeliene de vizita lui Bashara, presedinta Knesset-ului, Dalia Itzik, a interzis accesul in biroul deputatului proaspat demisionat. Unii analisti politici israelieni scriu ca, daca Bashara va fi condamnat, acest lucru va fi pe buna dreptate, deoarece el este autorul unui lung sir de provocari si adesea a murdarit fata Israelului. La 5 octombrie 1999, de pilda, Bashara a luat apararea fortelor fundamentaliste Hezbollah, din sudul Libanului declarand: "Hezbollah este o forta nationala curajoasa, care i-a dat o lectie Israelului. Hezbollah s-a transformat intr-o forta innoitoare in lumea araba prin spiritul sau de sacrificiu". Despre statul Israel, dr Azmi Bashara a declarat, intr-un interviu acordat unui ziar austriac, la 14 octombrie 2000: "Nu ma opun ca Israel sa devina Palestina. Israelienii vor putea emigra la noi si nu palestinienii la ei". In decembrie 2005, Bashara a scris: "Israel este jaful cel mai mare al secolului 20. Dati-ne inapoi Palestina si luati-va inapoi democratia voastra. Noi, arabii, nu avem ce face cu ea". Dar nu declaratiile provocatoare au suparat cel mai tare Serviciile speciale ale tarii, ci vizitele dese ale deputatului arab in tari dusmanoase Israelului. A fost de cateva ori la Damasc, unde s-a intalnit cu Bashar Assad, presedintele Siriei, si la Beirut, unde a stat de vorba cu dusmanii evreilor.
Acuzat de tradarea tarii
Vizitele si le-a motivat prin dorinta de a-si promova cartile. Bashara este un scriitor de limba araba, cu succese notabile. Cele doua romane ale sale, "Bariera" si "Un amor in tara umbrei", au fost vandute in milioane de exemplare in lumea araba, dar popularitatea o datoreaza in special comentariilor politice din mass-media araba. Bashara are un foileton permanent in doua din ziarele importante care apar in Egipt si Arabia Saudita. Bashara a declarat ca el nu a fugit din Israel si nu se ascunde de frica Mossadului. Ca mai are cateva calatorii de facut in Bahrein, Iordania, Arabia Saudita, Franta si Anglia si peste doua-trei luni se va intoarce in Israel, la sotia si copiii sai. S-a aflat insa ca fostul deputat nu se va reintoarce decat in cazul in care autoritatile israeliene ii vor da o asigurare ca nu va fi arestat. Ierusalimul nu e dispus insa sa-l asigure ca nu va fi adus in fata Justitiei. Mai ales acum, cand Politia israeliana si cenzura au permis publicarea principalelor acuzatii care planeaza asupra fostului deputat: transmiterea unor informatii dusmanilor in timpul celui de-al doilea razboi din Liban, tradarea tarii, contacte cu agenti straini si inalbirea de mari sume de bani. De la Cairo, Bashara, si din Israel, conducerea Partidului Balad, resping aceste acuzatii.
Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim 
 Afisari: 981  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Israelo-arab? sau de-a-ndoaselea...   de DORINEL
Unde dracu' a fugit, pe luna?   de Huhu extraterestrul
Azmi Bshara   de roy
A r h i v a
  Soldatul sovietic face victime in Estonia    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02007 sec.