Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Curtea inconsecventa
-- Curtea Constitutionala se contrazice in decizii, un exemplu elocvent fiind interpretarea neunitara a principiului simetriei, sustine Corneliu Liviu Popescu, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Invitat joi seara la emisiunea "100%" de la Realitatea TV, Popescu a aratat ca doua decizii ale Curtii se bat cap in cap.
Este vorba despre Decizia nr. 62 din 1 februarie 2005 privind constitutionalitatea dispozitiilor articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor si de Decizia nr.147 din 21 februarie 2007 referitoare la constitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
In primul caz, Curtea a fost sesizata de Adrian Nastase, pe atunci presedinte al Camerei Deputatilor. Somat de adversarii politici cu detronarea de la sefia Camerei, Nastase ceruse Curtii sa se pronunte asupra constitutionalitatii articolului privind revocarea mandatului presedintelui acestui for si la initiativa altui grup parlamentar decat cel care l-a propus pentru postul respectiv. Cu acel prilej, Curtea i-a dat dreptate lui Nastase, aratand ca "posibilitatea recunoscuta oricarui grup parlamentar de a face o astfel de cerere contravine imperativelor si exigentelor prevederilor constitutionale". In motivare, facand apel la principiul simetriei, judecatorii au aratat ca "revocarea reprezinta o modalitate simetrica cu desemnarea membrului pentru a fi ales in Biroul Permanent". Dupa numai doi ani, in 2007, chemati sa se pronunte asupra constitutionalitatii unor modificari a Legii referendumului, intemeiate pe acelasi principiu al simetriei, aceiasi judecatori au prezentat o viziune diferita. Iata parerea Curtii in 2007, total opusa celei exprimate in 2005: "Bazandu-si solutiile pe principiul simetriei, legiuitorul nu a tinut seama de faptul ca aplicarea acestui principiu in dreptul public, cu atat mai mult in dreptul constitutional, cu deosebire la organizarea si functionarea autoritatilor publice, nu este posibila. Principiul simetriei este un principiu al dreptului privat, fiind exclusa posibilitatea aplicarii acestuia in dreptul public". (O.B.)
 Afisari: 682  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Deservicii   de iosif din arimatea
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.