Santion ar putea reveni la sefia DGA
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte pe probleme de anticoruptie organizata de AID Romania, ca procurorul Marian Santion ar putea reveni la conducerea Directiei Generale Anticoruptie (DGA). "Exista o asemenea posibilitate. Dorim sa realizam o structura eficienta in combaterea coruptiei. Ma voi pronunta asupra acestei chestiuni dupa ce vom analiza activitatea DGA, saptamana viitoare", a afirmat ministrul MIRA. Totodata, David a adaugat ca activitatea DGA trebuie judecata in functie de performante si "evident ca acestea trebuie studiate si analizate la nivelul Colegiului MIRA". "Saptamana viitoare va fi o analiza si o sedinta de bilant a activitatii DGA. Ma pot pronunta asupra acestei chestiuni dupa ce vom discuta si analiza rezultatele obtinute", a mai spus ministrul. Ambasadorii Olandei si Suediei, prezenti la conferinta Centrului National pentru Integritate, organizata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, si-au reafirmat sprijinul acordat institutiilor romane pentru combaterea coruptiei. Reamintim ca Marian Santion si-a dat demisia din functia de director general al DGA la inceputul lunii martie, invocand "motive profesionale". (O.R.)
NUP in cazul lui Teodor Atanasiu
Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu in dosarul in care fostul sef al Statului Major General Eugen Badalan l-a acuzat de abuz in serviciu in legatura cu activitatea sa in institutia pe care a condus-o. In acest caz, anul trecut, Eugen Badalan a inaintat procurorilor mai multe documente care sa demonstreze ca Teodor Atanasiu ar fi comis mai multe abuzuri in perioada cat a stat la conducerea Ministerului Apararii. Fostul sef al Statului Major General il acuza pe Atanasiu ca, in calitate de ministru al Apararii, a emis mai multe ordine nelegale prin care a adus atingere intereselor ministerului pe care il conducea, precum si ale unei persoane fizice. Badalan sustinea ca Atanasiu ar fi comis abuzuri in legatura cu modul in care a dispus achizitionarea mai multor bunuri si servicii. Procurorii au stabilit ca in sarcina lui Teodor Atanasiu nu se poate retine savarsirea vreunei infractiuni, intrucat nu a semnat nici un document care sa angajeze, in mod nelegal, Ministerul Apararii
Nationale. (B.C.G.)
Pompiliu Bota, trimis in judecata
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis, ieri, in judecata pe Pompiliu Bota, fondatorul Baroului Constitutional, pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocat si complicitate la aceasta infractiune. In acelasi dosar, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au trimis in judecata si pe Lucian Susan, pentru exercitarea fara drept a unei profesii, potrivit Biroului de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Anchetatorii au stabilit ca, din 2002, Pompiliu Bota a facut demersuri pentru infiintarea asociatiilor "Bonis Potra" Deva si "Figaro Potra" Alba-Iulia, precum si a unei filiale cu personalitate juridica, in judetul Gorj, a celei din urma asociatii. Ulterior, prin hotarari ale celor trei entitati s-au infiintat barouri, iar Pompiliu Bota a inceput sa exercite profesia de avocat, desi nu era inscris in nici un barou sau tablou al avocatilor. Potrivit Legii 255/2004, in tara exista o singura structura in cadrul careia sa poate exercita profesia de avocat in mod legal si organizat, denumita Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, precum si cate un singur barou in fiecare judet. (D.E.I.)