Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Condamnari la CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in doua cauze, pentru incalcarea dreptului de proprietate, obligand statul roman sa le restituie reclamantilor imobilele si terenurile sau sa ii despagubeasca, suma totala pe care ar trebui sa o plateasca fiind de 220.000 de euro. Astfel, in cauzele Erbiceanu impotriva Romaniei si Funke impotriva Romaniei, CEDO a constatat ca statul roman le-a incalcat reclamantilor dreptul de proprietate si a dispus restituirea imobilelor si terenurilor aferente sau despagubirea acestora, intr-un caz cu 68.000 de euro si in celalalt cu 153.000 de euro. Curtea a mai stabilit ca reclamantii sa primeasca 5000 de euro, respectiv 6000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral. In cauza Funke, statul a fost obligat si la plata sumei de 1600 de euro cheltuieli de judecata.
Plangerile
Reclamantii s-au plans de incalcarea dreptului lor de proprietate ca urmare a respingerii de catre instantele interne a actiunilor in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de catre stat cu fostii chiriasi, desi, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, reclamantii redobandisera dreptul de proprietate asupra imobilelor in cauza. Curtea Europeana a retinut ca vanzarea bunurilor reclamantilor, in baza Legii nr. 112/1995, i-a impiedicat sa-si exercite dreptul de proprietate si ca nici o despagubire nu le-a fost acordata pentru aceasta privare de proprietate. De asemenea, potrivit Mediafax, Curtea a apreciat ca, desi in virtutea Legii nr. 247/2005, persoanele care se afla in situatia reclamantilor au dreptul la o indemnizatie egala cu valoarea de piata a bunului care nu poate fi restituit, sub forma de titluri de valoare la fondul Proprietatea, acest fond nu functioneaza, in prezent, "de o maniera susceptibila sa conduca la acordarea efectiva a unei despagubiri". In concluzie, Curtea a considerat ca privarea reclamantilor de bunurile lor, combinata cu absenta totala a unei despagubiri timp de aproape zece ani, a reprezentat "o sarcina disproportionata si excesiva, incompatibila cu dreptul la respectarea bunurilor".
Intr-un alt caz, Curtea Europeana a declarat inadmisibil un proces intentat statului roman de o reclamanta care s-a plans ca, desi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe un teren, decizia nu a fost pusa in executare. CEDO a pronuntat decizia sa in cauza Marinescu impotriva Romaniei, prin care a constatat ca cererea ce a facut obiectul cauzei este inadmisibila si a dispus radierea acesteia de pe rolul sau. (B.C.G.)
 Afisari: 443  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
A r h i v a
  Gusa acuza Internele si Parchetul    2 comentarii
  Intalnire pentru dosarele Mineriadei si Revolutiei    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Baietii destepti din minerit    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.