Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia!
Cererea imperativa de a parasi redactia ziarului ZIUA mi-a fost comunicata personal de catre directorul general Sorin Rosca Stanescu cu specificarea ca este irevocabila. Motivatia acestuia a fost explicita, cu citate invocate din Apelul de sustinere a presedintelui si principiilor sale conceput si semnat in comun de Asociatia Civic Media si alte organizatii care au participat la fenomenul Piata Universitatii, incepand cu 21 decembrie 1989 si sfarsind cu 13 iunie 1990. In principal, Rosca Stanescu era deranjat de prezentarea suspendarii lui Traian Basescu din functie drept o lovitura de stat a oligarhiilor prin care se incearca aservirea Administratiei Prezidentiale intereselor rusesti, intr-un moment in care trupele americane urmau sa inceapa instalarea in noile baze ale Armatei SUA din Romania. Conform analistilor Civic Media, de actuala situatie de instabilitate politica va profita in primul rand Rusia, tinand cont de faptul ca Statele Unite sunt obligate sa-si reconsidere prezenta in Romania in contextul unei Administratii reocupate de PSD, ex-FSN, conduse de Ion Iliescu, suspectat de a fi agent de influenta al fostei URSS.
Strategie de eliminare a sustinatorilor lui Basescu
Sorin Rosca Stanescu a afirmat ca nu poate sa conceapa sa aiba in redactie - "si deci sa plateasca" - pe cineva cu astfel de puncte de vedere in ce priveste criza politica actuala, generata in mare parte, in opinia semnatarilor Apelului, de catre oligarhiile de presa. Explicit, mi s-a solicitat depunerea demisiei in cursul zilei de vineri, 20 aprilie, ca solutie a despartirii "fara scandal" si cu eventualitatea angajarii intr-un alt ziar din cadrul Trustului SOV, unde se joaca sceneta sustinerii lui Traian Basescu, respectiv "Cotidianul". Ideea de a izola ziaristii aflati in raspar cu planurile din umbra ale mogulilor de presa intr-una sau maximum doua publicatii, de mica anvergura, face parte, de altfel, dintr-o Strategie de eliminare a sustinatorilor lui Traian Basescu din viata publica. Acest Plan mi-a fost devoalat de catre Rosca Stanescu intr-o discutie anterioara, "de lamurire". Pe langa planul expus atunci - si care se indeplineste astazi punct cu punct - mi s-a comunicat ca daca nu ma voi supune voi fi oricum in imposibilitatea de a mai practica jurnalismul pentru ca pe piata media functioneaza o intelegere secreta a Cartelului oligarhilor de presa. Pentru ca nu dadeam semne de "intelegere" am fost pus la index in redactie, iar articolele mi-au fost cenzurate, cele publicate fiind supervizate inainte personal de catre Rosca Stanescu. Ulterior, cand nu am dat curs invitatiei de a-mi da demisia "de buna voie", mi s-a comunicat prin intermediari ca avocatii ziarului ma vor obliga sa parasesc ziarul. O prima manevra de impiedicare a activitatii mele profesionale a fost blocarea accesului la serverul redactiei, urmata de cererea unui redactor sef adjunct de a-mi preda tehnica de lucru.
Cereri anterioare de eliminare
Mentionez ca cererea de eliminare a mea din redactie fusese formulata anterior si de catre Marius Oprea, consilier (fara ORNISS) pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, care declarase ca nu va mai da nici o informatie ziarului cat timp eu lucrez acolo. De asemenea, aceeasi solicitare a fost adresata si de catre Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, cel care a incercat si impiedicarea publicarii dosarului de informator al lui Iustin Marchis in paginile ziarului. Horia Roman Patapievici, director al Institutului Cultural Roman, face, de asemenea, presiuni publice in aceeasi directie in paginile revistei "Idei in Dialog", publicatie condusa de el si parte a Trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu. Alti "magnati culturali" care isi ridica plata pentru serviciile lor de la casieriile lui Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu, cum ar fi Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu, profitori ai tuturor regimurilor si impostori ai disidentei anti-Ceausescu, m-au reclamat celor doi patroni de care este legata viata lui Sorin Rosca Stanescu. Adjunctul lui Patapievici la ICR, Mircea Mihaies, in publicatia "Romania literara", apartinatoare de ROMPETROL, i-a oferit lui Sorin Rosca Stanescu solutia negru pe alb: eliminarea lui Roncea de la ZIUA. Si campania dusa de Civic Media cu privire la Raportul falsificator al Comisiei Tismaneanu a generat acelasi tip de presiuni, din partea grupului GDS, infiintat de Silviu Brucan prin Mihnea Berindei, recunoscut informator al Securitatii. Nu este de ignorat faptul ca, in ultimul meu material aparut in ZIUA, cu o zi inainte de eliminarea mea, intr-un interviu cu Kiki Skagen Munshi, diplomat american cu stagii la Bucuresti, aceasta afirma ca persoane ca Vladimir Tismaneanu sau Radu Ioanid nu reprezinta in nici o circumstanta vreo pozitie americana in Romania, si ca cei care isi permit sa lase de inteles acest lucru sunt doar niste profitori.
Subliniez ca in toata aceasta perioada tumultoasa am primit telefoane de amenintare. Pentru ca acestea nu au incetat nici in ultimele zile, dar si-au schimbat tonul, voi solicita oficial companiei Vodafone si Serviciului Roman de Informatii sa imi monitorizeze telefonul mobil.
Ca ziarist cu 16 ani vechime, membru al Organizatiei de Media a Sud Estului Europei afiliata la Institutul International de Presa cu sediul la New York si raportor al organizatiei Reporters Sans Frontieres, membru de onoare al "Asociatiei 15 Noiembrie, Brasov-1987" si al Societatii Culturale "Tinutul Herta", membru fondator al Coalitiilor pentru eliberarea detinutilor politic romani din Transnistria, pentru impiedicarea constructiei canalului Bastroe in Delta Dunarii si pentru salvarea Icoanelor din Scoli, membru fondator al Conventiei Organizatiilor de Media din Romania si cosemnatar al Codului Deontologic, distins cu Premiul Special al Presei la Gala Societatii Civile, 2004, ca fost bursier al Misiunii SUA la NATO, ca premiat al Clubului Roman de Presa drept cel mai bun editorialist al anului 2005, onorat cu premiul "Virgil Tatomir" al Uniunii Juristilor din Romania si medalia de aur pentru promovarea deontologiei jurnalistice, onorat in 2006 cu premiul "Vocea Basarabiei", onorat in 2007 cu distinctia "Ordinul Ziaristilor" Clasa I de catre Uniunea Ziaristilor Profesionisti si desemnat drept "Jurnalistul anului" de catre Centrul Cultural Israeliano-Roman, autor si coautor al mai multor carti de politica nationala si externa, si nu in ultimul rand initiator al Campaniei "Voci Curate", astept cu interes sa aflu modalitatea prin care voi fi dat afara de la ZIUA.
Am reprezentat ZIUA timp de 11 ani, de la Biroul Oval la sediile NATO si UE, de la Moscova la Ierusalim, din Kosovo in Orientul Mijlociu. Analizele externe geopolitice la obiect, dezvaluirile din spatele usilor inchise ale fauritorilor de politica externa, politica proromaneasca in ce priveste cauza Basarabiei, Bucovinei, Tinutului Hertei si Insulei Serpilor si a drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, sunt numai cateva particularitati ale ziarului ZIUA, construite de catre echipa Departamentului Externe formata si condusa de mine. De aceea, consider ca marca ZIUA imi apartine, intr-o anumita masura, prin ceea ce o face sa se distinga de orice alta publicatie din Romania.
Sunt perfect constient - probabil in aceeasi masura ca si Sorin Rosca Stanescu -, ca de eliminarea mea de la ZIUA se vor bucura in primul rand vectorii anti-romanismului, indiferent sub ce masca s-ar ascunde, in sanul oligarhiei de presa sau politico-financiare.
Sustin Apelul in Apararea presedintelui
Sustin Apelul in Apararea presedintelui si a principiilor sale in aceeasi masura cum nu imi reneg nici cea mai mica virgula aparuta in articolele mele din ZIUA. Daca nici noi ziaristii nu am critica Puterea atunci cand greseste de ce am mai exista? Colegilor mei din presa care muncesc onest si cu dragoste pentru meserie si adevar le adresez indemnul sa nu se lase intimidati, sa nu dispere si sa inteleaga ca prin unire vom putea inlatura mafia oligarhiei. Vocile curate vor izbandi.
Multumesc celor solidari cu mine in societatea civila, in special E-grupurilor Asociatii de Presa si FreeEx. Va promit ca nu voi ezita sa revin cu amanunte. Cat de curand. Pana atunci, urmez exemplul lui Basescu: nu imi dau demisia.
Victor RONCEA - Jurnalist independent al ZIUA 
 Afisari: 3695  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Basescu incaiera PD    9 comentarii
  "Puciul cleptocratilor"    14 comentarii
  Cazul Roncea    
  Franta isi cauta reformatorul    1 comentariu
  Criza de la Bucuresti perturba NATO    
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02377 sec.