Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Oligarhie si dictatura
Adrian SEVERIN 
-- Multi prieteni romani, cu scepticismul carcotas care adesea ne caracterizeaza, dar si multi prieteni din UE, cu criticismul frivol si narcisist prin prisma caruia Occidentul priveste adesea lumea, mi-au spus in aceste zile ca suspendarea lui Traian Basescu ar fi o victorie a oligarhiei. (Din pacate, democratiile apusene percep Guvernul Tariceanu - ca, de altfel, si guvernele liberale interbelice - drept protector al oligarhilor locali.)
Sa admitem ca ar fi asa. intrebarea care se impune este: "O victorie impotriva cui?" Votul masiv al Parlamentului reunind intr-o coalitie trans-partizana aproape fara precedent toate orientarile politice nu este un vot impotriva natiunii chiar daca printre parlamentari se gasesc si membri sau clienti ai grupurilor oligarhice care sfideaza prin bunastarea lor dubioasa bunul simt si demnitatea oamenilor de rand napaditi de nevoi. Batalia a fost dusa si victoria (atata cata a fost) a fost repurtata impotriva dictaturii - in forma autoritar-populismului ori a neo-cezarismului basescian.
Sunt un adversar la fel de inflexibil al oligarhiei ca si al dictaturii. Oligarhii romani produsi de tranzitie sunt odiosi, intrucat ei constituie forma cea mai respingatoare si mai inacceptabila a capitalismului; aceea care, intr-o societate profund polarizata prin egoismul arogant al celor tot mai avuti, ii umileste si impinge spre disperare pe cei tot mai saraci, alimentandu-le dorinta de dreptate sociala chiar si cu pretul sacrificarii libertatilor individuale.
Oligarhia trebuie, deci, combatuta. Nu insa prin amputarea libertatii. Hitler, Mussolini si Stalin au fost impotriva oligarhilor, a mafiei. Le-au si neutralizat in mare masura.In lupta cu acestea, putini au fost mai eficienti. Nimeni nu poate regreta, insa, disparitia regimurilor nazist, fascist sau stalinist, chiar daca democratiile sau semi-democratiile care le-au succedat au ingaduit resuscitarea oligarhiei. Pe aceeasi linie de gandire nimeni nu are de ce sa regrete suspendarea lui Traian Basescu al carui regim, sub masca razboiului anti-oligarhic, a substituit ori a incercat sa substituie, pe spinarea aceluiasi popor, puterea marilor oligarhi cu aceea a lichelelor de camarila (de la cuplul Udrea/Cocos la cuplul Liiceanu/Patapievici).
Daca suspendarea lui Traian Basescu este lucrarea unei "monstroase coalitii" - asa cum sustin unii - aceasta nu este coalitia dintre PNL si PSD, ci coalitia dintre fortele oligarhice si cele democratice adunate - desigur, vremelnic - de idealul combaterii dictaturii. Asemenea celeilalte "monstroase coalitii" - cea dintre conservatori si liberali care a pus capat neocezarismului lui Al. I. Cuza - si aceasta incearca (si poate va reusi) sa salveze Romania moderna.
Prima si cea mai perfida amenintare pentru o Romanie relativ de curand iesita din totalitarismul bolsevic este autoritarismul populist. Acesta este poarta pe care poporul insusi, sedus de false omagii si de inselatoarea promisiune a unei ordini brutale care se crede ca ii poate compensa suferintele, lasa sa intre in cetate dictatura. Cine sunt, insa, oligarhii? Sunt elite care concentreaza puterea spre a domina o guvernare sustrasa controlului popular. Din aceasta cauza, ca forma de guvernare oligarhia este netransparenta si adesea afectata de coruptie. Totusi, la urma urmei, prin inmultirea marilor oligarhi si prin echilibrul social rezultat din contrapunerea lor reciproca se poate ajunge la democratie si stat de drept. O dictatura, insa, nu poate evolua niciodata pe cale naturala spre democratie, iar din reunirea micilor oligarhi care formeaza camarila Cezarului nu se ajunge decat la o mare nemernicie.
 Afisari: 1294  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Diletantul...   de Golanul
rebarbative   de mirapo
Basescu, Basescu   de Mihaita
monstruasa coalitie !!!   de VALIN
   de avarfreson
Parerea lui   de Ion Caramache
Credeam ca scrieti un parastas ceva...   de MardukTiamat
"monstroase coalitii"   de Radu Dragan
A r h i v a
  Constitutia dupa Nostradamus si statul ambiguu    21 comentarii
  Un nou pericol pentru Basescu    8 comentarii
  Intoarcerea la popor. Versiunea Ivan cel Groaznic    
  Baia de multime ca necesitate inteleasa    1 comentariu
  La judecata zilei    10 comentarii
  Cat de grav putem viola Constitutia? (III)    2007-04-20
  Cat de grav putem viola Constitutia? (II)    2007-04-19
  Cat de grav putem viola Constitutia? (I)    2007-04-17
  Precedentul kosovar (II)    2007-04-06
  Precedentul kosovar (I)    2007-04-05
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17413 sec.