Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
"Efectul" Vacaroiu asupra leului
-- Declaratiile presedintelui interimar privind o posibila devalorizare a monedei nationale au agitat piata valutara
Moneda nationala s-a depreciat ieri usor fata de finele saptamanii trecute, in urma declaratiilor de vineri ale lui Nicolae Vacaroiu, la prima sa aparitie publica in calitate de presedinte interimar, privind existenta unui risc "enorm" de depreciere a leului. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 3,3393 lei pentru un euro, cu 0,65 bani peste cel raportat vinerea trecuta.
Ultimele tranzactii pe piata locala au fost realizate ieri la 3,3370 - 3,3380 lei/euro, fata de 3,3350 - 3,3370 lei/euro la inchiderea sedintei de vinerea trecuta. "Riscul unei corectii este enorm, avand in vedere soldul balantei de plati", a afirmat, vineri, Vacaroiu, care a adaugat ca este posibil sa se ajunga la o paritate de 3,4 lei/euro. Ulterior, o serie de investitori straini si-au redus pozitiile, dupa inchiderea pietei locale de vineri, determinand astfel o crestere a cursului pana la un maxim de 3,3440 lei/euro. Sedinta de luni a debutat la cotatii de 3,3400 - 3,3420 lei/euro, iar raportul a avut o usoara revenire, coborand la un minim de 3,3360 lei/euro in prima parte a zilei. Pana la inchiderea pietei locale, intervalul de tranzactionare s-a mentinut la 3,3370 - 3,3400 lei/euro. "Au fost miscari interesante in piata, ordinele mari ale jucatorilor straini determinand oscilatii rapide ale cotatiilor. Nu ma astept la o revenire a cursului spre 3,33 lei/euro in perioda urmatoare, mai degraba am putea asista la o corectie peste 3,34 unitati", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax."Sunt putin ingrijorat de existenta riscului abaterii de la stabilitatea macroeconomica. Va fi nevoie sa gasim solutii pentru a stabiliza inflatia si deprecierea leului", a mai declarat Vacaroiu, la prima sa aparitie publica in calitate de presedinte interimar. Deficitul de cont curent a crescut de 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la peste 2 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale.
Ghetea: Nu exista riscul unei deprecieri
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea nu crede ca exista un risc real ca leul sa sufere o depreciere pe termen scurt sau mediu. "Conditiile economice sunt suficient de solide ca sa avem certitudinea ca leul va ramane intr-o marja suficienta de soliditate", ne-a declarat Ghetea, precizand ca aceasta marja ar fi in jur de 3,33 - 3,37 lei/ euro. Radu Ghetea a mai apreciat ca evolutia de ieri a cursului nu a inregistrat modificari substantiale. Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu anticipeaza ca fiind certa o cadere a leului, apreciind insa ca evolutia cursului are la baza cauze exclusiv de natura economica, nefiind influentata de vreo declaratie sau de contextul politic. "Nefericirea care exista in deficitul de cont curent n-are nevoie de declatiile domnului Vacaroiu, dealtfel, in opinia mea perfect pertinente, pentru ca leul s-o ia la vale la un moment dat", ne-a declarat Serbanescu. El a adaugat ca este deja tarziu pentru o interventie "salvatoare" pe piata a BNR.
Gilda POPA 
 Afisari: 859  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
hai sa terminam   de meditare
A r h i v a
  Vasilescu: Numai declaratiile BNR pot influenta cursul    
  Mega-fuziune bancara intre Barclays si ABN AMRO    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01920 sec.