Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Hepatita C: Un milion de persoane infectate
-- In tara noastra, peste un milion de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C, a declarat intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), prof. dr.Carol Stanciu.
El a mentionat ca, potrivit datelor OMS, Romania ocupa locul I in Europa ca numar total de cazuri cu hepatita C inregistrate, insa statistica este subevaluata atat la nivelul Romaniei cat si la nivel european. Specialistii atrag atentia ca cel mai mare pericol il reprezinta faptul ca oamenii nu constientizeaza acest lucru, nu cunosc factorii de risc, in ce conditii se transmite virusul hepatitei C, nu stiu cum se diagnosticheaza, cum se trateaza sau cum se previne boala. In plus, cei afectati nu prezinta simptome, depistarea infectiei se face intamplator sau in cazurile foarte grave de ciroza, sau cancer hepatic. La randul sau, prof. dr. Alexandru Oproiu a subliniat ca intre 70 si 80% din cazurile cu infectie cu hepatita C se cronicizeaza iar evolutia este spre cancer sau ciroza hepatica. Totusi, depistata la timp aceasta boala poate fi tratata. Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF), prof. dr. Mihai Voiculescu a precizat ca exista o ingrijorare la nivel european privind numarul mare de cazuri de infectie si "pornind de la aceste realitati si de la Declaratia Parlamentului European din 29 martie 2007, asociatiile profesionale medicale considera ca este necesar sa se implice in realizarea unei campanii de comunicare, educare si preventie a hepatitei C". "Incercam, cu aceasta actiune, sa inlaturam temerile oamenilor de a se prezenta la medic si vrem sa scoatem in evidenta pericolele la care se expune populatia in lipsa unei cunoasteri adecvate a cailor majore de transmitere a virusului hepatitei C - transfuzii, sex neprotejat, tatuaje, piercing, folosirea de mai multe persoane a aceleiasi seringi, manichiura si pedichiura efectuate cu ustensile nesterile", a subliniat prof. dr. Voiculescu.
Campania care se va desfasura in intervalul 18 aprilie-31 decembrie isi propune sa-i informeze pe romani despre caile de transmitere, modalitatile de diagnosticare, precum si despre factorii de risc si evolutia bolii. Pe langa spoturi publicitare, materiale si brosuri tiparite, s-a infiintat o linie telefonica gratuita - 0800 883 000, care furnizeaza informatii despre locurile in care se pot face testari si diagnostic complete dar si un site: www.afladeC.ro. Voiculescu a mentionat ca un test costa aproximativ 50 de lei. ARSF va dona Institutului Fundeni 10.000 lei pentru testarea pacientilor.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 663  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
NU FITI NAIVI !   de M_D_L
Testari inainte de casatorie !   de Olga Khan
A r h i v a
  Spotul ZIUA macelarit    1 comentariu
  Gil Dobrica s-a intors acasa    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00890 sec.