Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cat de grav putem viola Constitutia? (III)
Adrian SEVERIN 
-- Vehiculul electoral al domnului Traian Basescu deghizat cu siretenie sub numele de Coalitie pentru un Parlament Curat - sursele de finantare ale celor mai vocali lideri ai acesteia nu vor fi cercetate de vreo Agentie de integritate morala spre a nu ne pune intr-o situatie jenanta relatia cu unele state prietene - este ingrijorat ca in Guvernul Tariceanu se gasesc ministri care au fost diplomati in timpul fostului regim comunist, dar nu se emotioneaza fata de constatarea Curtii Constitutionale potrivit careia seful statului a incalcat Constitutia regimului democratic actual.
In cazul din urma se insista asupra imprejurarii ca incalcarile nu ar fi fost suficient de grave. Spre cinstea sa, presedintele Basescu a afirmat rituos ca orice incalcare a Constitutiei este deopotriva de grava. Demisia ar fi urmarea logica - si onoranta - a acestei declaratii. Evident, cu exceptia cazului ca, sfidand Constitutia, presedintele doreste de fapt sa o inlature, folosindu-si pozitia spre a da o lovitura de stat.
Presedintele a refuzat sa semneze decretul de incetare a suspendarii din functie a fostului ministru al Apararii dupa ce justitia a constatat ca acesta nu comisese faptele penale denuntate de catre chiar consilierii prezidentiali. Impiedicat sa isi exercite functia, ministrul a fost obligat sa demisioneze.
Cu sustinerea presedintelui sau, in orice caz, fara a fi dezavuat de acesta, consilierul prezidential Stolojan a intretinut o lunga campanie impotriva PNL, provocand sciziunea principalului partid de guvernamant. Guvernul a pierdut, astfel, majoritatea parlamentara, ceea ce inevitabil a indus instabilitate politica.
Presedintele a creat un conflict constitutional refuzand sa constate demisia ministrului de Externe si sa il numeasca pe succesorul acestuia desemnat de premier. In consecinta, la primul Consiliu European de dupa intrarea sa in UE, Romania a fost reprezentata de un ministru aflat in situatia unui uzurpator de demnitati publice cu care nimeni nu a discutat.
Presedintele a incercat sa dea o adevarata lovitura de stat adoptand un act normativ privind crearea unei Comunitati de informatii subordonate lui, sustrase controlului parlamentar, utilizand instrumente care incalcau drepturile omului si avand competente atat de largi incat devenea un adevarat Guvern paralel. Daca opozitia democrata a reusit sa zadarniceasca planul intr-o anumita masura, ea nu a avut insa cum sa il convinga pe seful statului sa isi indeplineasca obligatia de a trimite Parlamentului spre aprobare strategia de securitate nationala. Romania a ramas astfel fara o politica de securitate coerenta pana cand declansarea procedurii de suspendare l-a determinat pe presedinte sa isi schimbe atitudinea.
Presedintele a folosit abuziv dreptul sau de a gratia spre a se amesteca in domeniul justitiei. Sub cuvant ca gratiaza, el a corectat hotararile judecatoresti erijandu-se intr-o nelegitima instanta politica de recurs extraordinar. Asa a fost alimentata neincrederea interna si externa in justitia romana.
Lista este mult mai lunga. Chiar daca nici un act separat nu ar fi grav, impreuna au dus la scaderea ratingului de tara al Romaniei. Unii vor zice ca presedintele nu este singurul vinovat. Poate! Potrivit Constitutiei, dintre toti cei implicati, presedintele era, insa, singurul responsabil pentru evitarea conflictelor mentionate. In loc sa le evite le-a adancit. Adica nu si-a indeplinit rolul. Ce poate fi mai grav? Doar o lovitura de stat reusita. Cine violeaza putin Constitutia azi o va omori maine! Ne-o dorim?!
 Afisari: 1045  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
D-le Danila   de cosor ion
paralele istorice   de laur
cozma, mineriade, etc   de mambo
ghicitoare   de niculina
LOVITURA DE STAT DIN PARLAMENTUL ROMANIEI   de Ioan Danila
Excelent!   de traian lazar
din partea mea...   de dinudinu
ha, ha, ha, nea Severine, o nimerishi   de buratino
A r h i v a
  Titanic Vals    5 comentarii
  Barbat, alb si heterosexual    6 comentarii
  Sensul independentei Kosovo    8 comentarii
  La judecata zilei    9 comentarii
  Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu!    6 comentarii
  Cat de grav putem viola Constitutia? (II)    2007-04-19
  Cat de grav putem viola Constitutia? (I)    2007-04-17
  Precedentul kosovar (II)    2007-04-06
  Precedentul kosovar (I)    2007-04-05
  La ceva si raul este bun    2007-04-03
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20538 sec.