Ziua Logo
  Nr. 3907 de miercuri, 18 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Erou in masacrul de la Virginia Tech
-- Profesorul israelian originar din Romania Liviu Librescu si-a aparat studentii cu propria-i viata * Politia sustine ca asasinul celor 32 de oameni este studentul sud-coreean Cho Seung Hui
Autoritatile americane au inceput, ieri, identificarea celor 32 de victime ale incidentelor armate petrecute luni in incinta Universitatii Virginia Tech din Blacksburg. Desi Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti precizeaza ca, pana in prezent, printre victimele atacurilor nu se afla nici un roman, pe lista deceselor confirmate, publicata in pagina electronica a revistei institutiei, figureaza si profesorul israelian originar din Romania Liviu Librescu, titular al catedrei de mecanica si inginerie.
La o zi de la evenimentele tragice petrecute in campusul Universitatii Virginia Tech din Blacksburg, autoritatile americane nu au reusit sa identifice victimele atacurilor. Conform datelor oferite de rectorului universitatii, Charles Steger, autorul acestora ar fi fost un "student de origine asiatica, rezident al internatului institutiei". Politia a anuntat, insa, ca autorul masacrului era un student sud-coreean, identificat drept Cho Seung Hui (foto), care locuia in SUA cu statut de rezident permanent, fiind student in ultimul an la sectia engleza.
Primele focuri de arma s-au auzit la orele diminetii, in internatul universitatii. Desi soldat cu moartea a cel putin doua persoane, acest prim incident nu a perturbat activitatea din campus, studentii si profesorii fiind informati sumar asupra situatiei si rugati, prin intermediul unui mesaj electronic, dar si telefonic, sa raporteze orice incident suspect. Ulterior, alte focuri de arma au fost auzite intr-o alta cladire din complexul universitar, in care se afla mai multe sali de clasa si laboratoare. Potrivit fortelor de Politiei, convocate la fata locului, usile cladirii respective fusesera blocate din interior, atacatorul reusind sa omoare cel putin 30 de persoane inainte sa isi ia viata. Doua pistoale - de calibrul 9, respecitv 5,6 milimetri - au fost gasite la fata locului, un responsabil din cadrul Politiei locale precizand ca doar una din cele doua arme a fost utilizata in cadrul atacurilor. (A.M.L.)
Moartea lui Librescu
Copiii profesorului evreu-american, originar din Romania, Liviu Librescu, care locuiesc in Israel, tin de ieri doliu dupa tatal lor ucis in masacrul de la Universitatea Tehnologica din Virginia. Liviu Librescu a sosit cu familia ca emigrant in Israel, dar dupa o vreme a fost invitat sa profeseze in SUA. Familia sa spune ca destinul a fost amar cu profesorul: a scapat cu viata din Holocaust ca sa fie asasinat intr-un campus universitar american. Studentul israelian Shaul Arad, care invata la Universitatea unde profesa Liviu Librescu, relateaza: "Asasinul a incercat sa patrunda in clasa plina de studenti, dar profesorul i-a iesit in cale si i-a barat intrarea. Innebunit de furie, asasinul s-a luptat cu batranul profesor si, in cele din urma, l-a ciuruit de gloante". Asa a murit, la varsta de 75 de ani, profesorul Librescu: salvandu-si studentii de la o moarte sigura. Acum, familia din Israel doreste ca profesorul sa fie inmormantat la Ierusalim. Librescu a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Inginerie aeronautica, in 1952, pentru ca, in 1969, sa isi sustina doctoratul in mecanica fluidelor in cadrul Academiei de Stiinte din Romania. Distins cu premiul Traian Vuia al Academiei de Stiinte din Romania in 1972, profesorul a parasit Romania cinci ani mai apoi. Lui Liviu Librescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultatii Politehnice din Bucuresti in anul 2000. (Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim)
 Afisari: 2535  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
In timp ce Librescu a murit ca un erou intradevar,ce si-a zis popeye,sa profitam   de georgems
   de calator
Jertfa. Mielul.   de CALUGARUL
Dumnezeu sa-l ierte!   de John.Valjean
PSIHOZZZZAAAAAAA   de cercetas
seriozitate!   de richardsdma
Numarul mortilor egal cu varsta de 33 de ani cand a fost rastignit Iisus   de JMJ
Doliu si la Politehnica in Bucuresti   de cercetas
Sincere condoleante familiei!   de Fulga
In timp ce Librescu   de Giuseppe Cocos
Jos palaria !   de Giuseppe Cocos
Chiar si in mijlocul iadului exista ingeri   de morkov
Pt. Domnul Librescu   de neamtu tiganu
Un adevarat OM   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Demisie in cinci minute    36 comentarii
  Suspendarea se voteaza maine    5 comentarii
  Curtea se explica    3 comentarii
  Verde la referendumul pentru uninominal    6 comentarii
  Ce le facem, domnule Presedinte?    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pipaieli cu Elena Udrea (14630 afisari)
 Portret de presedinte (4332 afisari)
 De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu (3560 afisari)
 Demisie in cinci minute (3386 afisari)
 Richard Gere, urat de toata India (3365 afisari)
 SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu (380 afisari)
 Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador (105 afisari)
 Ziua cea mare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02032 sec.