Ziua Logo
  Nr. 3907 de miercuri, 18 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Deficitele externe afecteaza imaginea Romaniei
Mihai TANASESCU 
-- Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, dat publicitatii zilele acestea, Romania ocupa un loc fruntas in topul statelor care inregistreaza cele mai mari deficite de cont curent. Astfel, in 2005, tara noastra se situa pe locul 12, iar tendinta de crestere s-a pastrat in 2006 si 2007, atragand tot mai multe avertismente fata de politica economica a Guvernului.
Aceste avertismente au devenit cu atat mai ingrijoratoare cu cat dezechilibrele externe au continuat sa se accentueze. Deficitul de cont curent a inregistrat in luna ianuarie a acestui an o crestere de 162% fata de ianuarie 2006. Deficitul comercial a crescut cu 83% in ianuarie 2007, fata de ritmul de 45% inregistrat la nivelul anului trecut, Romania trecand cu viteza in randul celor mai mari importatori la nivel global. Exporturile au avut o tendinta de crestere usoara care este insa, influentata de aprecierea monedei nationale. Ca atare, exporturile au reusit sa creasca in termeni reali cu doar 2%. Aceasta tendinta de accelerare a importurilor fata de exporturi va continua si anul acesta, lucru care poate favoriza accentuarea deficitului de cont curent.
In acelasi timp insa, investitiile straine marcheaza o scadere de 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prima luna a lui 2007, investitiile straine mai acopereau doar 51% din deficitul extern, fata de 240% in prima luna a anului trecut.
Chiar daca in termeni nominali prognozele deficitului de cont curent pentru acest an sunt la nivelul anului trecut (10,5% din PIB), ingrijorarea majora este legata de modul in care se va finanta acest deficit. Majoritatea estimarilor sugereaza ca nivelul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine ar putea sa coboare anul acesta pana la 40%, de la peste 90% in 2006. Anul trecut, investitiile straine s-au ridicat la peste 9 miliarde de euro (cifra care cuprinde si vanzarea BCR), dar in anii urmatori nivelul acestor investitii va cunoaste o scadere semnificativa, ajungand la 6-7 miliarde de euro. Reducerea investitiilor straine, in conditiile expansiunii deficitelor externe poate sa aiba un impact negativ asupra ratei inflatiei si, nu in ultimul rand, asupra perceptiei agentiilor de rating fata de economia romaneasca.
Explozia deficitelor externe vine pe fondul tendintei de crestere a deficitului public al bugetului general consolidat. In cazul probabil in care deficitul bugetar va depasi nivelul propus de Guvern si aprobat de Parlament, unele prognoze sugerand cifra de 3,3% din PIB pentru anul 2007, el va constitui o presiune in plus pentru procesul de dezinflatie urmarit de BNR.
Mai sunt si alti indicatori care sugereaza ca economia Romaniei se va confrunta cu riscuri considerabile in perioada urmatoare. Astfel, prognozele referitoare la cresterea economica indica o tendinta de incetinire a ritmului de crestere atat in 2007, cat si in 2008, ceea ce va crea dificultati in vederea recuperarii decalajului care separa tara noastra de statele membre ale Uniunii Europene.
Accentuarea dezechilibrelor externe creeaza ingrijorare in mediul economic si alimenteaza riscurile macroeconomice. In perioada imediat urmatoare, Guvernul trebuie sa restranga nivelul cheltuielilor publice si sa urmareasca reducerea deficitului de cont curent si continuarea procesului de dezinflatie. Romania are astazi nevoie de politici prudente, predictibile, astfel incat credibilitatea economiei nationale sa nu fie periclitata. De asemenea, este nevoie de un set de politici monetare clare si coerente care sa duca la indeplinirea programului de convergenta.
 Afisari: 431  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu    19 comentarii
  Vom avea un nou Apel?    6 comentarii
  Se calugareste dracu'n balta    8 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Criza politica ingrijoreaza investitorii straini    2007-04-04
  Declaratii cu iz electoral    2007-03-28
  Guvern de uniune nationala, solutia crizei politice    2007-03-21
  Specula cu titluri la Fondul Proprietatea    2007-03-14
  Instabilitatea politica afecteaza dezvoltarea economica    2007-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Pipaieli cu Elena Udrea (14630 afisari)
 Portret de presedinte (4332 afisari)
 De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu (3560 afisari)
 Demisie in cinci minute (3386 afisari)
 Richard Gere, urat de toata India (3365 afisari)
 SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu (380 afisari)
 Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador (105 afisari)
 Ziua cea mare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24839 sec.