Ziua Logo
  Nr. 3907 de miercuri, 18 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Se calugareste dracu'n balta
Dan CIACHIR 
-- Asadar, in prima zi de Paste, IPS Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului, a intrerupt slujba din catedrala ca sa-i iasa in intampinare si sa se imbratiseze cu presedintele Traian Basescu, care a venit la biserica in ultimele minute ale serviciului religios.
Pentru inaltul ierarh, puterea politica are intaietate in raport cu Hristos Cel Inviat. Poate si Mantuitorul sa astepte cateva clipe, ca doar este Smerenia intrupata. Pe vremea cand Iustin Moisescu era mitropolit al Moldovei, Elena Ceausescu s-a suparat foc ca nu s-a intrerupt slujba in biserica manastirii Dragomirna la intrarea ei in acel lacas. Acum intelegem de ce expertii Comisiei prezidentiale "Tismaneanu" au umblat cu ardoare, asa cum afirma in faimosul lor Raport, dupa ceea ce ei numesc "dosarul de retea" al patriarhului Iustin.
Sambata trecuta, domnul presedinte Basescu, care se imbisericeste tot mai tare pe zi ce trece, a luat parte la canonizarea liturgica a Sfantului Pahomie de la Gledin. Acolo, protia slujbei a avut-o mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ma intreb cum i s-o fi adresat seful statului, cu "Inalt Prea Sfintite" sau cu "calugare Bartolomeu", de indata ce in acesti termeni il mentioneaza, in acelasi Raport al Comisiei prezidentiale, expertii domnului Basescu, care i-au scormonit cu mare zel trecutul, afirmand in proza lor (cf. p. 460, nota 49), ca "Biografia completa a calugarului Bartolomeu Anania, inclusiv perioada de dupa 1965, cat s-a aflat in misiune in SUA, poate fi scrisa doar pe baza accesului neingradit la toate documentele din Arhiva SIE si din Arhiva Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (ASSBOR). "Iata ca si Mitropolitul Clujului s-a pricopsit cu virtuali biografi prezidentiali, care, in ceea ce-l priveste, in locul expresiei "misiune bisericeasca" folosesc termenul "misiune".
Sa presupunem ca la Gledin seful statului, comunicativ si cilibiu cum este, aflat pe teren bisericesc, a adus vorba de cel mai mare teolog roman; de parintele Staniloae. Si le-a spus clericilor ce stia despre el din capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" al mai sus-pomenitului raport: ca parintele Staniloae a fost un "recuperat" al regimului comunist, un autor de "lucrari penibile", care "a insotit in mod penibil politica externa de <<independenta>> a lui Nicolae Ceausescu." Sa mai presupunem ca la Sibiu, IPS Laurentiu Streza - care a fost casatorit - o fi tinut sa i-l prezinte domnului Basescu pe nasul sau de cununie, pe parintele-profesor Mircea Pacurariu, cel mai important istoric bisericesc contemporan. Mi-l imaginez pe seful statului abordandu-l pe venerabilul magistru cu hohotul sau franc; "A! Dumneata, parinte, esti ala jenantu'?" Ca doar asa il califica pe parintele Pacurariu expertii domnului Basescu in raportul Comisiei "Tismaneanu": ca pe un istoric care a recurs "la jenante mijloace".
Pe de o parte, domnul Basescu isi asuma Raportul unei Comisii prezidentiale in care Biserica nationala este terfelita de "expertii" lipsiti de probitate profesionala (Cristian Vasile si-a mutat ilicit marfa din propriul cos in papornita prezidentiala). Pe de alta parte, domnul Basescu ia parte tot mai des la praznice duhovnicesti, unde se strange poporul lui Dumnezeu. Zau ca prefer ateismul cuviincios al lui Ion Iliescu! Bun si folositor lucru ar face domnul presedinte Traian Basescu, daca le-ar cere expertilor sa-i enumere conditiile puse de Sfantul Antonie cel Mare unui demon care vroia sa se pocaiasca...
 Afisari: 2204  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
ateismul cu(r)viincios al lui Iliescu... ha! ha!   de alex123
Este un pacat deja sa si intri intr-o Biserica...   de John.Valjean
Regele, unsul lui Dumnezeu   de Vrancean
"Dusmanii este multi"   de istros
Domnului Ciachir   de Zaharia2
Daca era asa credincios ar fi sprijinit anumite proiecte religioase   de JMJ
ateismul cuviincios al lui Ion Iliescu???????????   de Radu Dragan
POCAINTA   de Licaret
A r h i v a
  De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu    19 comentarii
  Vom avea un nou Apel?    6 comentarii
  Deficitele externe afecteaza imaginea Romaniei    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cristian Vasile, tepuitor "stiintific"    2007-04-11
  Icoana Rastignirii    2007-04-04
  Stalin biruit de Caragiale    2007-03-28
  Intelectualii si "oligarhii"    2007-03-21
  Cum se numeste asta?    2007-03-14
 Top afisari / comentarii 
 Pipaieli cu Elena Udrea (14630 afisari)
 Portret de presedinte (4332 afisari)
 De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu (3560 afisari)
 Demisie in cinci minute (3386 afisari)
 Richard Gere, urat de toata India (3365 afisari)
 SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu (380 afisari)
 Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador (105 afisari)
 Ziua cea mare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17712 sec.