Ziua Logo
  Nr. 3907 de miercuri, 18 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu
Bedros HORASANGIAN 
-- Pentru ca nu poate fi suspendat poporul roman. Una peste alta, masele populare romanesti au respectat puterea. Oricare a fost ea, feudala sau capitalista, comunista sau fesenista. Razmeritele au fost rare impotriva stapanirii, si atunci au imbracat forme extreme de violenta.
Rascoala lui Horea, Closca si Crisan - ne intrebam daca mai citeste astazi cineva impresionanta monografie a profesorului David Prodan - miscarea lui Tudor Vladimirescu sau revoltele taranesti din 1907 au marcat momente de atingere a unui prag critic. Flexibilitatea si puterea de adaptare au fost atuuri pentru a suporta si insuportabilul. Oricat am suci lucrurile a curs mult mai putin sange pe meleagurile noastre decat in restul Europei de sud-est sau chiar centrale. Este un lucru bun si nu neaparat de incriminat: "vitejia" cu orice pret, in absenta ratiunii dominante nu poate duce nicaieri. Ca si acum, cand tonul belicos al protagonistilor de pe scena politica este artificial sporit de media si fortele oculte din subteranele vietii politice. "Sistemul ticalosit" nu este doar intr-o parte a esichierului politic, din pacate. Ar fi fost mai simplu atunci, prin identificarea si lichidarea lui. Dar asa, difuz cum se prezinta, a penetrat peste tot, spurcand locul si oamenii mult mai adanc si vast decat ne putem inchipui. Conflictul acut si deschis dintre centrele de putere si decizie ale statului roman nu poate duce la nimic bun. Aici toata lumea ar fi de acord. Unde nu mai suntem la unison este cand ajungem la numele lui Traian Basescu. Care Traian Basescu, presedinte ales, are un mare suport popular, ca ne place sa recunoastem sau nu, ca-i suntem simpatizanti sau nu, beneficiari ai actualei administratii sau victimele ei. Nu putem nega evidentele doar pentru ca nu ne place culoarea galbena sau maro.
Presedintele Basescu nu poate fi suspendat prin referendum. Oricate scenarii fantasmagorice se pun la bataie. Poporul cel des pomenit il va vota, stie ca e "de-ai nostri". Si mai are si sprijinul, nici macar tacit, al intelighentiei actuale, mare parte a ei, care intotdeauna a stiut sa se orienteze unde sunt banii si puterea. Balcescu a fost o exceptie, Ion Ghica, dupa ce a ajuns Bey de Samos a fost si ambasador la Londra, unde a scris faimoasele scrisori catre Vasile Alecsandri pe care le studiaza copiii la scoala. Este o eroare mare incercarea de a-l debarca pe Basescu. Dincolo de numeroasele si interminabilele analize ale analistilor politici, care mai de care mai fistichii. Ca Mugur Isarescu, ca Antonescu Crin - ce faci cu domniile lor daca ii scoti din sediile administratiilor bucurestene, votul nu se consuma la televizor, realitatea din teren/teritoriu e alta decat cea pisalogita pana la satietate de invitatii lui Turcescu si Andrei Gheorghe. Auzim si de varianta exotica a opunerii lui Cristian Tudor Popescu lui Traian Basescu, neglijandu-se faptul ca sunt din acceasi plamada, dincolo de retorica scrasnita a ziaristului de la "Gandul". Sigur ca nu i-ar displace lui Adrian Sarbu sa aiba omul lui la Cotroceni, dar asta ar fi alta caciula! Asa ca se pierde vremea degeaba: de Traian Basescu nu se poate scapa repede. Daca poporul e scos la vot si decide democratic si nu pe principiul lui "Lasa, ma, ca aranjam noi!" nici Sherlock Holmes, nici Dr.Watson nu-l pot da "in gat" pe actualul presedinte.
"Poporul te vrea, Maria Ta!", "Capul plecat nu taie sabia" si "Fa-te frate si cu dracu pana treci puntea", oare unde am auzit toate astea?
Restul e literatura. Nici macar originala.
 Afisari: 3560  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Pt.Aladin   de doctorul
   de avarfreson
Poporul roman a fost <suspendat>...   de Adrian v.D.
"vitejia" cu orice pret, in absenta ratiunii dominante nu poate duce nicaieri.   de DanBruma
Poate fi suspendat   de Ghita Bizonu'
"De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu " ? hm, pentruca nu   de ionion
Aflam ce si cum dupa 24 de ore   de odiseu
Lovitura de teatru   de ionescu
Poate reusesc cu ...Feng Shui   de Tzepelica
Basescu   de ionescu
"Daca poporul e scos la vot si decide democratic si nu pe principiul lui "Lasa, .....   de mikele durul
"De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu" ? Simplu ! Noi facem ce vrem si cum vrem si   de ionion
   de Polina
De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu ? DE SFOARA !   de Arogantu'
mai baieti !!!   de enzo
In Romania orice eposibil   de Radu Dragan
Ba poate dom'le !   de alwis46
DAR POATE FI MARGINALIZAT   de Licaret
Ca sa fie schimbat trebuia sa faca ce a facut ceausescu.   de Aladin
A r h i v a
  Vom avea un nou Apel?    6 comentarii
  Se calugareste dracu'n balta    8 comentarii
  Deficitele externe afecteaza imaginea Romaniei    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Stelele verzi si steaua rosie    2007-04-11
  Romania lui Gheorghe Moga din Liteni    2007-04-04
  Nokia, Dochia si Media    2007-03-28
  MAE si SIE    2007-03-21
  Divagatii la alegerile europarlamentare    2007-03-14
 Top afisari / comentarii 
 Pipaieli cu Elena Udrea (14630 afisari)
 Portret de presedinte (4332 afisari)
 De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu (3560 afisari)
 Demisie in cinci minute (3386 afisari)
 Richard Gere, urat de toata India (3365 afisari)
 SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu (380 afisari)
 Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador (105 afisari)
 Ziua cea mare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18242 sec.