Ziua Logo
  Nr. 3907 de miercuri, 18 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Tranzitie prezidentiala majora franco-europeana
Linistea politica din ajun de scrutin prezidential coboara temporar asupra Frantei si capitalei sale. Nu numai pentru ca au disparut de pe strazile Parisului echipele care distribuiau afise si mandarine furnizate de partidul centrist UDF al candidatului Francois Bayrou, dar si pentru ca toata lumea - candidati, ziaristi, si bineinteles alegatori asteapta sa vada ce va iesi din urne. Sigur va avea loc un al doilea tur de scrutin cu doi din cei 12 candidati omologati. Cu toate ca fata de alegerile prezidentiale precedente numarul lor s-a diminuat cu patru, opinia publica franceza considera ca sunt prea multi fata de cerintele unui scrutin democratic.
Oricum, majoritatea observatorilor este de acord ca nu poate fi asteptata o repetare a celor petrecute la alegerile prezidentiale anterioare cand candidatul extremei drepte Le Pen a intrat in al doilea tur din cauza esecului socialistilor condusi de fostul premier Jospin chiar si numai pentru faptul ca nimeni nu se asteapta ca tranzitia prezidentiala sa fie facuta cu un lider de 78 de ani. Ziarul Le Monde se mira de afluenta mare de ziaristi straini si de abundenta comentariilor din presa straina. Un corespondent britanic raspundea ca interesul deosebit fata de aceste alegeri este determinat de faptul ca acum nu este vorba de trecerea de la un presedinte la altul, ci de la o generatie politica la alta. Post-gaullismul de la Pompidou la Mitterrand urmat de chiraquismul care a inventat si coabitarea la guvernare intre stanga si dreapta va fi urmat de asta data, de marea necunoscuta stabilita de cine va iesi -Sarkozy, Bayrou sau candidata socialista Royal. Intram in alta perioada care nu poate fi numita nici macar post-chiraquism deoarece ambii candidati care provin din actuala putere s-au distantat de presedintele in retragere desi acesta din urma il sprijina din varful buzelor pe candidatul Sarkozy. Numai candidata socialista care se vrea exponenta unei "stangi noi" si-a exprimat dorinta sa fie continuatoarea fostului presedinte socialist Mitterrand.
Nemultumiri si crize
Campania electorala de pana acum a prilejuit cea mai ampla dezbatere cunoscuta intr-un astfel de cadru asupra destinului Frantei si Europei in noua conjuctura. Centrul de studii al vietii politice a constatat ca francezii manifesta un interes deosebit fata de desfasurarea si temele acestei campanii electorale. Cel putin trei sferturi din alegatori urmaresc constant la televiziune si radio relatarile asupra alegerilor. Pe masura ce se apropie data scrutinului au crescut vanzarile de ziare care prezinta relatari mai complete despre campania electorala. Candidatii de mai mica anvergura se plang ca actiunile lor nu sunt oglindite in timp ce unele deplasari ale lui Sarkozy sunt urmarite la fata locului de peste 300 de jurnalisti. S-a manifestat totusi o discrepanta intre problemele reale puse de evolutia economica si sociala si cele preferate cu predilectie de candidati. In momentul actual indicata drept predominanta, evidentiata si de factori responsabili este problema stabilirii unui nou echilibru intre dimensiunea sociala si rentabilitatea si competitivitatea eforturilor economico-financiare. Un subiect deosebit de delicat in spatele caruia se afla problema sacrificiilor cerute de rigorile rentabilitatii. Exponenti de frunte ai patronatului dau exemplul Statelor Unite care au lasat mult in urma Franta si Europa in materie de productivitatea muncii cu consecinte economice nefaste pentru Europa. Sindicatele, care se pregatesc de negocieri cu noua administratie rezultata din alegeri, afirma ca sacrificiile cerute sunt prea mari mai ales ca ultimile cifre statistice evidentiaza adancirea pungilor de saracie in SUA. In sprijinul patronatului vin esecurile de la Airbus si proiectul spatial Galileo lansate sub auspicii deosebit de favorabile, dar handicapate de contradictiile dintre social si productivitate, ca sa nu mai vorbim de certurile dintre statele europene implicate in cooperarile industriale respective. Le Monde califica cele intamplate in aceste domenii drept o criza industriala, financiara si politica franceza si europeana in cadrul careia fiecare partener vrea sa arunce povara asupra celuilalt.
Intre ministerul Imigratiei si "A sasea Republica"
Fapt fara precedent, un comisar European a intervenit in campania electorala criticand fara sa nominalizeze pe acei candidati care nu tin seama de cerintele competitivitatii sacrificandu-le in favoarea socialului. Dar nu acestea sunt temele propulsate in dezbatere de candidatii principali, ci acelea care pot aduce voturi in special din rezerva ce va ramane nefolosita util in primul tur de formatiile ce vor ramane pe dinafara. Bomba a fost lansata de Sarkozy, cand a anuntat ca, in caz ca va fi ales, va infiinta Ministerul Imigratiei si identitatii nationale. Comentatorii nu au intarziat sa sublinieze coincidenta dintre aceasta initiativa si primirea de catre candidatul Le Pen a sprijinului pentru lansarea care se lasa asteptata. Ei au considerat ca ar fi vorba de urmatorul mesaj adresat alegatorilor lui Le Pen : veniti la mine cel putin in turul doi. Nici candidata socialista nu s-a lasat mai prejos si a largit tema anuntand ca va lansa cea de "A sasea Republica", eventual nationala si democratica gasind cu cale sa-si invite pe scena suporterii socialisti pentru a intona Marseilleza social-democrata. In acest timp candidatul Bayrou, ce se straduieste sa nu-si piarda echilibrul intre dreapta si stanga, a inceput sa vorbeasca de identitatea europeana care ar putea fi si nationala. Aceasta echilibristica i-a atras un atac furibund din partea unuia din fondatorii gruparii centriste UDF, Antoine Veil, care-l acuza de "strabism politic" deoarece navigheaza intre dreapta si stanga. "Strabismul" a mers pana acolo incat Bayrou a declarat ca l-ar putea vedea pe socialistul Dominique Strauss-Kahn ca prim ministru al unui guvern al sau de... centru. Kahn a tinut sa precizeze ca prefera sa conduca un guvern de stanga si nu unul de dreapta. La toate s-a adaugat initiativa fostului premier socialist Michel Rocard, care a propus formarea inca inainte de primul tur, a unei coalitii socialisto-centriste, initiativa care s-a bucurat prompt de aprobarea publica a candidatului centrist Bayrou si de refuzul candidatei socialiste.
Cine va fi mecanicul locomotivei franco-germane
Cu ocazia anuntarii retragerii sale definitive din viata politica franceza, actualul presedinte Jacques Chiriac a tinut sa-i atraga atentia lui Sarkozy ca prezidentialele din Franta sunt legate nu numai de viitoare evolutii ale Hexagonului, dar si de cea a Europei in ansamblul sau. Una este sa fie ales presedinte un candidat socialist care ar mari ponderea acestora in deciziile europene si chiar a membrilor socialisti ai coalitiei de la Berlin si alta ar fi un candidat de dreapta sau un adversar al Constitutiei europene. De fapt, acest document European nu prea are simpatizanti in randurile celor angajati in cursa prezidentiala din Franta. In testamentul sau politic presedintele Chiriac ii avertizeaza pe candidati sa nu neglijeze rolul locomotivei franco-germane destinata sa decida in continuare destinului Europei. Numai ca nu se precizeaza cum se va desfasura parcursul cu doi mecanici de sex feminin si cu viziuni diferite, Angela Merkel si S�gol�ne Royal. Deocamdata asteptam sa aflam cine va fi mecanicul francez, ca restul depinde de cel ce va pune stapanire pe pupitrul de comanda. Prin sprijinul public dat lui Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel a aratat ca prefera un barbat in locomotiva.
Corespondenta din Paris de la Nicolae Lupu
 Afisari: 357  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  UE sprijina opozitia anti-Putin    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pipaieli cu Elena Udrea (14630 afisari)
 Portret de presedinte (4332 afisari)
 De ce nu poate fi suspendat Traian Basescu (3560 afisari)
 Demisie in cinci minute (3386 afisari)
 Richard Gere, urat de toata India (3365 afisari)
 SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu (380 afisari)
 Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador (105 afisari)
 Ziua cea mare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01472 sec.