Ziua Logo
  Nr. 3901 de miercuri, 11 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cristian Vasile, tepuitor "stiintific"
Dan CIACHIR 
-- Pe 14 martie am publicat aici un articol in care aratam, cu citatele de rigoare, ca pasaje din cartea dlui Cristian Vasile, "Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist" (Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2005), au fost reproduse, fara nici o mentiune bibliografica, in capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" din Raportul "Comisiei Tismaneanu".
Comisie pe al carei generic dl Cristian Vasile apare atat in calitate de membru, cat si de expert. Ne asteptam la o explicatie. Am dat banii degeaba, cateva numere la rand, pe revista "22". Cu atat mai mult cu cat dl. Cristian Vasile este un om de stiinta categoric si intransigent, gata oricand sa ofere lectii de morala.
Voi reproduce un alt pasaj transferat pe muteste din cartea dlui Cristian Vasile, cu minime diortosiri, in nefericitul capitol mai sus-pomenit. Deschidem, asadar, mentionata lucrare a dlui Vasile la p. 239 si citam: "Aparenta solicitudine a patriarhului Justinian fata de cererile de eliberare, tot mai numeroase, venite din partea preotilor ortodocsi arestati a produs iritare la nivelul organelor de securitate. Prin ordinul telegrafic nr. 1361 din 12 decembrie 1948, patriarhul Justinian Marina solicita tuturor eparhiilor ortodoxe tabele cu clericii detinuti. Odata intocmita, aceasta evidenta a fost inaintata de Patriarhia Romana, printr-o telegrama, Ministerului Cultelor, cu rugamintea de a se dispune noi cercetari privind justetea masurilor de arestare. La randul sau, Ministerul Cultelor a trimis aceste date, adunate intr-un dosar compus din 13 anexe, cuprinzand adresele episcopiilor ortodoxe, Directiei Generale a Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii consemna ca "aceasta Directiune Generala (DGSP) a fost sesizata in ultimele 10 zile de comentariile care se faceau pe tot cuprinsul tarii in legatura cu telegrama IPSS Justinian, care era interpretata ca o victorie politica a Bisericii Ortodoxe, care primea astfel dreptul de a se amesteca in bunul mers al treburilor statului."
Regasim pasajul, fara mentionarea cartii dlui Cristian Vasile, la pagina 459 a Raportului "Comisiei Tismaneanu": "Aparenta solicitudine a patriarhului Justinian in fata cererilor de eliberare, tot mai numeroase, venite din partea preotilor ortodocsi arestati a produs iritare la nivelul organelor de securitate. La 12 decembrie 1948, patriarhul Justinian Marina solicita tuturor eparhiilor ortodoxe tabele cu clericii detinuti si, odata intocmita, aceasta evidenta a fost inaintata de Patriarhia Romana, printr-o telegrama, Ministerului Cultelor, cu rugamintea de a se dispune cercetari privind justetea masurilor de arestare. La randul sau, Ministerul Cultelor a trimis aceste date, adunate intr-un dosar compus din 13 anexe, cuprinzand aderesele episcopiilor ortodoxe, Directiei Generale a Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii consemna ca "aceasta Directiune Generala (DGSP) a fost sesizata in ultimele 10 zile de comentarii care se faceau pe tot cuprinsul tarii in legatura cu telegrama IPSS Justinian, care era interpretata ca o victorie politica a Bisericii Ortodoxe, care primea astfel dreptul de a se amesteca in bunul mers al treburilor statului"."
In articolul din revista "22", dl. Cristian Vasile isi exprima nadejdea ca "Poate peste cativa ani o generatie mai tanara de istorici ai Bisericii, scolita in Occident...", etc. etc. Pentru procedeele "stiintifice" ale dlui Cristian Vasile e mai potrivita Prahova decat Harvard sau Oxford.
 Afisari: 803  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Falsificatorul "stiintific" al adevarului   de Ion Caramache
A r h i v a
  Romania la mintea copiilor    5 comentarii
  Stelele verzi si steaua rosie    3 comentarii
  Semnale ingrijoratoare pentru mediul de afaceri    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Icoana Rastignirii    2007-04-04
  Stalin biruit de Caragiale    2007-03-28
  Intelectualii si "oligarhii"    2007-03-21
  Cum se numeste asta?    2007-03-14
  Internationalismul naste nationalism    2007-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Sa fie chemati doctorii! (6191 afisari)
 Rival pentru Logan (5442 afisari)
 Furt comunisto-platformist (4090 afisari)
 Cum va fi lumea peste 30 de ani (3095 afisari)
  Foc de tabara cu dosare la PD (3036 afisari)
 Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui (193 afisari)
 Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina (129 afisari)
 "Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18411 sec.