Ziua Logo
  Nr. 3901 de miercuri, 11 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cum va fi lumea peste 30 de ani
-- Ministerul britanic al Apararii prognozeaza ca peste 30 de ani, in 2037, armele vor fi mai ieftine, atentatele mai spectaculoase si ca va avea loc un razboi intre China si lumea araba
Lumea peste 30 de ani ar putea asista la o renastere a marxismului, la o transformare a Iranului intr-o democratie plina de vitalitate, la o emergenta a Chinei ca putere economica si militara, dar si la o crestere a tensiunilor intre Beijing si lumea musulmana.
De asemenea, nivelul terorismului va fi la fel de ridicat ca in prezent, dar cu atentate tot mai spectaculoase, vor fi implantate cip-uri in creierele umane si vom asista la utilizarea de arme teribile cum ar fi bombele cu neutroni si folosirea pe scara larga a masinariilor nepilotate de mana omului, relateaza El Pais, citat de Rompres.
Acestea sunt unele din scenariile posibile elaborate de Centrul de Dezvoltare, Concepte si Doctrina a Ministerului Apararii al Marii Britanii. Este al treilea raport prospectiv pe o durata de 30 de ani elaborat de centrul mai sus mentionat din 2001 incoace. Desi este un raport oficial, nu reprezinta pozitia Guvernului britanic, fiind un document de analiza pentru a pregati luarea de decizii, mai ales in domeniul apararii.
Raportul estimeaza ca vor continua schimbarile provocate de globalizarea economica. SUA vor ramane in continuare puterea economica si militara preeminenta si garanta a sistemului de reguli internationale, dar va exista "o posibila dezechilibrare a tranzitiei a lumii unipolare spre o lume progresiv multipolara".
China, si in mai mica masura India, vor fi parte a acestui sistem cu poli multipli. Economia chineza o va depasi pe cea japoneza spre anul 2020 si va avea o pondere mai mare decat cea a SUA in 2040.
Se anunta, de asemenea, vremuri de "extremism politic", s-ar putea chiar o reintoarcere a marxismului ca urmare a cresterii vulnerabilitatii claselor mijlocii in lumea globalizata si a accentuarii decalajului dintre cei foarte bogati si cei foarte saraci.
Raportul releva, de asemenea, ca dezvoltarea tehnologiilor informatiei care vor permite statelor, grupurilor teroriste sau bandelor criminale sa mobilizeze instantaneu multimile, va presupune o adevarata provocare pentru fortele de securitate.
Vom fi toti oraseni
In 2035 s-ar putea implanta cip-uri conectate direct la creier, dezvoltandu-se o telepatie sintetica, ceea ce ar avea "evidente repercusiuni militare si asupra securitatii", pe langa implicatiile etice si legale. Noile tehnologii vor revolutiona si ieftini piata armelor. Dezvoltarea armelor cu neutroni care pot ucide toate fiintele umane fara a distruge infrastructurile pot simplifica epurarile etnice. Se vor mentine tensiunile intre lumea Islamica si Occident si ar putea creste tensiunile intre islam si China. Iranul, in schimb, s-ar putea transforma gradual "intr-o democratie plina de vitalitate" pe masura ce populatia sa tanara va dori sa se incorporeze in globalitate si diversitate.
Potrivit autorilor raportului, armele cu puls electromagnetic ar putea fi operationale incepand din 2035, cu capacitate de a distruge toate sistemele de comunicatii dintr-o arie selectionata, sau centru de afaceri. Pentru 2010, peste 50 la suta din populatia mondiala va trai in orase in loc de centrele rurale. Populatia mondiala va creste pana la 8,5 miliarde de persoane pentru 2035, din care 98 la suta vor trai in tarile mai putin dezvoltate.
Populatia tarilor din Orientul Mijlociu va creste cu 132 la suta, iar in Africa sub-sahariana cu 81 la suta in aceasta perioada, in timp ce in Europa va scadea din cauza diminuarii fertilitatii, se arata in documentul elaborat de Centrul de Dezvoltare, Concepte si Doctrina a Ministerului Apararii al Marii Britanii. Raportul prognozeaza ca se vor mentine actele de extrema violenta, sprijinite de elementele din interiorul tarilor islamice si cu exploatarea mass-media pentru a multiplica efectul. In ce priveste schimbarile climatice, documentul arata ca incalzirea planetei va continua intr-un ritm fara precedent in secolul al XXI-lea.
Toate aceste probabilitati se pot spulbera daca au loc fenomene imprevizibile precum vulcanul care a distrus civilizatia minoica in anul 1450 i.Hr., ciuma care a afectat Europa in secolul al XIV-lea ori atentatele de la 11 septembrie din 2001. Acest al treilea raport privind tendintele strategice pentru perioada 2007-2036 are in vedere cinci tendinte: resurse, schimbare sociala, evolutie politica, progres stiintific si tehnologic, implicatii militare. (D.M.V)
 Afisari: 3095  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
da , oare va mai fi lumea peste 30 de ani ??   de georgems
Cum va fi lumea peste 30 de ani....   de alwis46
da' suspendarea   de the
cam p'aproape   de indel
Mira-m-as daca va mai exista SS...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Curele de slabire pun sanatatea in pericol    
  Ceainic de doua milioane de dolari    
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sa fie chemati doctorii! (6191 afisari)
 Rival pentru Logan (5442 afisari)
 Furt comunisto-platformist (4090 afisari)
 Cum va fi lumea peste 30 de ani (3095 afisari)
  Foc de tabara cu dosare la PD (3036 afisari)
 Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui (193 afisari)
 Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina (129 afisari)
 "Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.