Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Statutul Kosovo, dezbatut la ONU
-- Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit ieri la New York pentru a lua la bani marunti planul propus de emisarul ONU Martti Ahtisaari (foto) privind statutul provinciei Kosovo, care ar putea primi independenta, in ciuda opozitiei constante a Serbiei.
In ton cu Moscova, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Alexei al II-lea, a declarat ca se teme ca separarea Kosovo de Serbia va pune in pericol siguranta bisericilor ortodoxe. Pe fondul acestor polemici, tensiunile se accentueaza de la o zi la alta in provincia administrata de ONU, o noua explozie producandu-se ieri in nordul Kosovo, a cincea din ultima saptamana.
Reuniunea membrilor Consiliului de Securitate, pentru analizarea planului Ahtisaari, este considerat de diplomati drept un prim pas dintr-o lunga serie de dezbateri oficiale. Pentru ca documentul sa devina litera de lege, el trebuie aprobat de Consiliul de Securitate. Planul emisarului ONU prevede ca provincia majoritar albaneza ar urma sa primeasca dreptul la autoguvernare, iar orasele cu populatie sarba sa isi mentina autonomia administrativa, pastrand legaturi cu Belgradul. Liderii albanezilor din Kosovo si cei ai Serbiei au pozitii diametral opuse. Daca primii s-au declarat de acord cu aceste prevederi, Serbia a respins proiectul, pe care l-a calificat drept o incalcare a Cartei ONU. Statele Unite si majoritatea tarilor UE considera insa ca nu exista o solutie mai buna decat cea propusa de negociatorul ONU, iar tari precum Romania, Slovacia sau Grecia si-au exprimat rezervele cu privire la independenta Kosovo. Rusia a avertizat insa ca isi va folosi dreptul de veto si va bloca o rezolutie impotriva intereselor Serbiei. Nici Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, nu doreste independenta proviniciei, temandu-se ca separarea Kosovo de Serbia va periclita siguranta bisericilor. "Kosovarii vor sa anexeze provincia si sa creeze astfel o Albanie Mare", a afirmat Patriarhul Rusiei. In opinia sa, exista mari semne de intrebare cu privire la faptul daca aceasta noua entitate va proteja minoritatea sarba si lucrurile sfinte ale acesteia. (L.P.)
 Afisari: 460  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
|Esti sigur ca de fapt nu sprijini revizionismul unguresc?   de Ghita Bizonu'
"Kosovarii vor sa anexeze provincia si sa creeze astfel o Albanie Mare",   de Christiaan
A r h i v a
  Rusia avertizeaza SUA pentru Iran    5 comentarii
  Kievul se joaca cu nervii Bucurestiului pe tema Bastroe    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05643 sec.