Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Criza politica ingrijoreaza investitorii straini
Mihai TANASESCU 
-- Economia romanesca se afla astazi intr-un punct de rascruce atat din cauza crizei politice interne, dar, mai ales, din cauza acumularii, in ultimii doi ani a unor riscuri potentiale care pot exploda in perioada 2007-2008.
Aceasta realitate este confirmata si de avertismentele si observatiile primite tot mai des in ultima perioada de la institutiile internationale. Dupa atentionarile primite de la Uniunea Europeana, de la Fondul Monetar International si de la agentiile de rating Moody's si Fitch, cu privire la vulnerabilitatile politicilor economice, saptamana trecuta am mai primit un cartonas galben. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas Taubman, a declarat ca tensiunile de pe scena politica de la Bucuresti transmit un semnal ingrijorator, care i-ar putea face pe oamenii de afaceri straini sa-si puna semne de intrebare cu privire la oportunitatea investitiilor in Romania.
Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania la nivelul lunii ianuarie este in scadere cu 29% fata de aceeasi luna a anului trecut. Implicatiile diminuarii investitiilor straine pot fi foarte grave, in conditiile in care politicile economice promovate pana acum de Guvern au incurajat extinderea deficitelor externe si majorarea deficitului intern. In situatia in care Executivul pare prea putin interesat de combaterea acestor dezechilibre si de atragerea investitorilor straini, stabilitatea macroeconomica este serios amenintata.
Mai mult decat atat, in luna februarie a acestui an, veniturile bugetare au inregistrat, pentru prima oara in ultimii sapte ani, o scadere brusca. In ianuarie, sumele incasate din TVA la bugetul general consolidat au scazut cu peste 20%, iar dupa primele 16 zile din februarie, veniturile din TVA au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in perioada similara din 2006. Aceasta lipsa acuta de venituri la bugetul statului si volumul mare al cheltuielilor, va provoca in perioada urmatoare un dezechilibru si mai mare la nivel macroeconomic.
Criza politica si conflictul de la varful Puterii isi vor pune amprenta asupra mediului de afaceri si a climatului economic. Incertitudinea care planeaza asupra derularii programelor guvernamentale, intr-o perioada in care mare parte dintre ministere isi schimba sefii si, probabil, obiectivele politice, este de natura sa provoace ingrijorare in randul oamenilor de afaceri autohtoni si straini.
Noul ministru al Finantelor si al Economiei trebuie sa elaboreze o strategie mai coerenta, menita sa creeze stabilitate si predictibilitate. Romania are astazi nevoie de o politica fiscal-bugetara prudenta, care sa prevada criterii clare pentru alocarea cheltuielilor publice si din care sa fie eliminate elemente posibil perturbatoare, cum ar fi Fondul Proprietatea sau Fondul National de Dezvoltare (elemente nebugetate pentru anul acesta, dar cu implicatii semnificative in echilibrul bugetar). In acelasi timp, Guvernul trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a-si coordona politicile economice cu cele monetare si comerciale. In caz contrar, vom asista la deteriorarea profunda a echilibrelor macrofinanciare, ceea ce va atrage masuri mult mai severe in perioada anilor urmatori.
 Afisari: 419  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
profitul realizat este de prim mn - - - -   de avarfreson
A r h i v a
  Strugurii "Vulpii"    
  Icoana Rastignirii    3 comentarii
  Romania lui Gheorghe Moga din Liteni    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Declaratii cu iz electoral    2007-03-28
  Guvern de uniune nationala, solutia crizei politice    2007-03-21
  Specula cu titluri la Fondul Proprietatea    2007-03-14
  Instabilitatea politica afecteaza dezvoltarea economica    2007-03-07
  Agricultura romaneasca, departe de banii europeni    2007-02-28
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28134 sec.