Ziua Logo
  Nr. 3893 de vineri, 30 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Inca un dosar politico-penal impotriva unui jurnalist
-- Alecu Racoviceanu, directorul cotidianului "Gardianul", a fost "agatat" de procurorii DNA cu un dosar folosit ca instrument de santaj impotriva libertatii presei
Nu este pentru prima oara cand magistratii, la ordinul Puterii, preseaza jurnalistii incomozi. Unul dintre acestia este si Alecu Racoviceanu, directorul ziarului "Gardianul", un ziarist care a deranjat nu o data prin dezvaluirile pe care le-a publicat de-a lungul timpului, demonstrand acte de coruptie in care erau implicati procurori, sau judecatori, legaturile acestora cu cercurile politice, dar si cu lumea interlopa. Ca urmare, Racoviceanu a fost "agatat" cu un dosar penal. Care dosar stagneaza dintr-o evidenta lipsa de probe, dar ideal pentru a fi folosit ca instrument de santaj impotriva libertatii presei. Ieri, Racoviceanu s-a dus la DNA pentru a-i fi prezentata situatia acestui dosar. Publicam in cele ce urmeaza declaratia lui Alecu Racoviceanu, dupa intalnirea cu procurorii:
"Ieri m-am convins ca, de mai bine de un an si jumatate, Departamentul National Anticoruptie incearca sa ma tina <<agatat>> prin plangerea penala facuta de un sirian, Radwan Aktaa, un personaj peste care am dat in urma cu doi ani, in timp ce incercam sa aflu cat mai multe amanunte despre mult prea celebrul Omar Hayssam. Nu are rost sa repet acum tot ce am aflat despre Aktaa, de la afacerile cu terenuri facute la marginea Bucurestiului, pana la faptul ca s-a folosit de DNA ca sa poata pastra o ferma primita de la conducerea comunei Pantelimon si pana la faptul ca de multi ani se lauda ca este prieten cu ministrul Vasile Blaga. Dupa ce el a facut un denunt impotriva primarului din Pantelimon care incearca sa-l scoata de pe terenurile sale si a unor persoane care au refuzat sa-l ajute sa pastreze ferma pe care o luase de la Cornel Stegaru, fostul director al Hotelului Bucuresti, a dat o declaratie in care sustine ca i-as fi cerut bani prin niste intermediari. DNA ar fi trebuit sa ma cerceteze instantaneu sau, vazand ca sirianul nu poate produce nici o proba, sa ma disculpe, pentru ca o plangere de santaj este un motiv de presiune. DNA nu a facut nici una, nici alta. Pur si simplu, in primavara anului trecut, in timpul unei sedinte de conducere a acestei institutii s-a luat decizia ca eu sa raman <<agatat>> - termenul le apartine. Solutia le convenea pentru ca, marturisesc, de-a lungul timpului am fost critic cu aceasta institutie pentru ca nu reusesc sa vad rezultatele aparitiei si existentei ei, dupa ce, in 17 ani de presa, am vazut multe valuri de lupta anticoruptie, stinse spre sfarsitul mandatelor politice.
Pana la urma dosarul a ajuns la un procuror de care am scris. Nici acesta n-a facut nimic, dar intr-o disjungere a unui rechizitoriu a fost amintit pseudonimul meu de jurnalist, Alecu Racoviceanu. Rechizitoriul a ajuns la toata presa si imaginea mi-a fost afectata. Ieri, la insistentele mele, m-am prezentat la DNA sa vad daca impotriva mea exista probe care sa merite sa fiu supus oprobiului public. In loc de asta, am vazut ca mi se reproseaza cateva legaturi de etnie si se asteapta strangerea de probe care sa demonstreze ca prietenul lui Omar Hayssam are dreptate. Bineinteles ca tot ieri mi-am dat seama si de ce stagneaza dosarele lui Radwan Aktaa, multe descoperite de catre mine si colegii mei de la <<Gardianul>>.
Daca DNA merge pe presupuneri, nu vad de ce n-as face-o si eu: mai multi colegi din presa m-au intrebat in ultimele luni despre acest dosar, tocmai cand Gardianuli a publicat seriale intregi despre Blaga, situatia sa din Ministerul de Interne si Partidul Democrat, precum si o serie de dezvaluiri care au anticipat reorganizarea staffului de la Palatul Cotroceni, de la plecarea lui Sergiu Medar pana la cea a Adrianei Saftoiu."
Manevra Parcul Tineretului - pe agenda Consiliului General al Bucurestilor
Primarul general Adriean Videanu se pregateste sa ofere un valoros teren unei anume Marioara Micsunescu. Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General de sambata, la punctul 5, figureaza "Proiect de hotarare privind aprobarea schimbului de proprietati intre terenul proprietatea doamnei Micsunescu Marioara in suprafata de 20.107 mp si un teren apartinand municipiului Bucuresti in suprafata de 20.107 mp". Practic, Videanu ii da Marioarei Micsunescu terenuri care nu apartin municipalitatii intr-o zona extrem de profitabila si anume in marginea Parcului Tineretului (care nu au fost trecute niciodata in proprietatea statului sau a PMB).
Alecu Racoviceanu
Toata afacerea este regizata cu motivatia de a proteja parcele intregi din centrul Parcului Tineretului unde Marioara Micsunescu ar avea terenuri de recuperat, desi in acel loc nimeni nu a fost pus in posesie. In schimb, zeci de fosti proprietari care au avut terenuri langa parc asteapta si acum sa fie pusi in posesie, chiar in zona unde i se ofera terenuri Marioarei Micsunescu.
In "expunerea de motive", bazandu-se pe un raport de specialitate intocmit de Directia Urbanism si Amenajarea Teritoriului, condusa de controversatul Adrian Bold, arhitect sef al Bucurestilor, si de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala, condusa de Cristina Setran, edilul Adriean Videanu scrie "ca primaru'": "Se precizeaza ca, potrivit PUZ (plan urbanistic zonal - n.r.) "Parcul Tineretului" a fost alocata o suprafata de aprox. 6,8 ha pentru relocarea terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul parcului. Potrivit acestor prevederi urbanistice, dna Micsunescu Marioara, in calitate de proprietar al unor parcele de teren situate in interiorul parcului solicita un schimb intre terenurile detinute in proprietate si parcele de teren situate in zona alocata in acest scop. Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana face precizarea ca scoaterea proprietatilor din zona centrala a parcului si relocarea lor intr-o zona marginala este o solutie care conduce la eliminarea proprietatilor dispersate in parc si relocarea acestora intr-o forma compacta, intr-o zona apartinand municipiului Bucuresti, astfel incat functiunea parcului sa nu fie perturbata. Terenurile proprietatea doamnei Micsunescu Marioara situate in incinta Parcului Tineretului constituie terenuri dobandite in baza Legii nr.18/1991 si ulterior a unor contracte de vanzare-cumparare, asa cum au fost descrise in raportul de specialitate intocmit de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala. (...) Se precizeaza de asemenea ca terenurile propuse la schimb au aceeasi valoare de circulatie".
Schimb dubios
In raportul de specialitate intocmit de arhitectul Bold si invocat de primarul Videanu in expunerea sa de motive, se enumera mai multe contracte de vanzare-cumparare incheiate la acelasi notar pentru diverse suprafete, contracte incheiate de Marioara Micsunescu cu diversi proprietari. Practic, conform unor surse din piata imobiliara, Micsunescu a cumparat pe sume de nimic terenurile de la diversi proprietari inainte ca acestia sa-si rezolve recuperarea lor. Proprietarii si-au vandut drepturile viitoare asupra terenurilor, Marioara Micsunescu rezolvand apoi eliberarea titlurilor de proprietate si punerea efectiva in posesie. Numai ca terenurile cu pricina, situate pe fosta strada Secerei, din Sectorul 4, demolata de Ceausescu pentru a fi extins Oraselul copiilor si Parcul Tineretului, si despre care Marioara Micsunescu pretinde ca le-ar fi cumparat, nu au apartinut celor de la care ea a cumparat, conform unor surse din cadrul Asociatiei Fostilor Proprietari Lacul Vacaresti. Spre exemplu, Alexandru Vasile Mera, de la care Micsunescu sustine ca a cumparat un teren care ar fi situat pe str. Secerei nr. 112-116, nu a avut niciodata teren la adresa respectiva, el fiind proprietarul unei parcele situate pe locul unde acum se afla lacul Vacaresti. Plus ca multe dintre numerele invocate de pe fosta strada Secerei nu ar fi existat niciodata. Graba si usurinta pe care Adriean Videanu o manifesta pentru acest dubios schimb de terenuri induce suspiciunea ca la mijloc ar putea fi vorba despre acoperirea legala a unei fraude cu terenuri a caror valoare sare cu mult peste 1000 de euro/mp.
Asociata cu Octavian Ionescu
Conform unor surse din piata imobiliara si din Asociatia fostilor proprietari Lacul Vacaresti, Marioara Micsunescu este foarte cunoscuta in afacerile cu terenuri din Bucuresti. "Lucreaza pe picior mare, cumpara ieftin si vinde scump, e femeie desteapta si are relatii mari. A vandut terenuri de benzinarii, terenuri in diverse locuri pentru mai multe complexe de tip mall", au caracterizat-o cativa dintre cei care au fost martori la anumite achizitionari de terenuri facute de Marioara Micsunescu. Negustoreasa de terenuri are mai multe firme, in unele fiind asociata cu romano-elvetianul Octavian Ionescu, implicat intr-un rasunator scandal de mita care i-a mai avut drept protagonisti pe Serban Mihailescu, secretar general al cabinetului Nastase, si pe Virgil Teodorescu, consilier al acestuia. In acest scandal, supranumit "Omu-Busteni", partenerul elvetian al Marioarei Micsunescu s-a autodenuntat ca le-a dat spaga lui Teodorescu si Mihailescu pentru sprijinul dat in realizarea unui proiect turistic in zona Busteni-Valea Cerbului. Marioara Micsunescu, nascuta intr-o comuna din Calarasi, este actionara la urmatoarele firme: Vlad Exim SRL (infiintata pe 13 mai 1991), Omu Mountain Resort SA (infiintata pe 10 octombrie 2001), unde este asociata cu Octavian Ionescu, Simply Comp SRL si Vladimar 2002 SRL (edificate pe 8 iulie 2002), Safe Act SRL (10 iulie 2002), Marexim 2002 SRL (22 august 2002), Total MM Com SRL si Vlamir Proconstruct SRL (ambele infiintate pe 16 septembrie 2003). Majoritatea dintre ele au sediul intr-un apartament dintr-un bloc situat pe Soseaua Oltenitei nr. 226.
Concesionari fara licitatie
Pe de alta parte, la sedinta de sambata a Consiliului General, primarul Videanu va concesiona mai multe terenuri fara licitatie publica. Astfel, la pozitia 13, este trecut un "Proiect de hotarare privind concesionarea, fara licitatie publica, a unui teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, situat adiacent imobilului din Splaiul Unirii nr. 76, sector 4, in suprafata de 378 mp., pentru extindere cladire de birouri". La pozitia 14, figureaza "Proiect de hotarare privind concesionarea, fara licitatie publica, a unui teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, situat adiacent imobilului din Calea Victoriei nr. 56, sector 1, in suprafata de 375 mp., necesar extinderii unui hotel". Toate acestea in conditiile in care Videanu nu a rezolvat aproape nimic din miile de revendicari ale fostilor proprietari de terenuri sau imobile din Bucuresti. De asemenea, pe ordinea de zi figureaza si multe proiecte de hotarari privind controversata afacere a achizitionarii unor imobile, pe sume exorbitante, pentru destinatia de gradinite.
Marian GHITEANU 
 Afisari: 1379  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce nu avem o lege a presei ?   de George Vasile
orice plangere penala trebuie verificata, chiar si cea impotriva unui ziarist   de vrgnpopescu
A r h i v a
  Reteaua "Nisa"    3 comentarii
  "Cathedral Plaza", in Parlamentul European    3 comentarii
  Dosarul "DIP", retrimis la instanta suprema    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  NUP pentru Mazare    
  Urmasa lui Lev Tolstoi revendica terenul TVR    2 comentarii
  Furt la cooperativa    
  Manevra Parcul Tineretului - pe agenda Consiliului General al Bucurestilor    
 Top afisari / comentarii 
 Unealta lui Talpes (2632 afisari)
 CSAT ca pe vapor (2578 afisari)
 Gusa despre "a doua fratie a Securitatii" condusa de Basescu (2526 afisari)
 Filialele PD in fierbere (2032 afisari)
 Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila" (1929 afisari)
 Uniunea Europeana discuta viitorul provinciei Kosovo (117 afisari)
 Noica si criticii sai din Securitate (98 afisari)
 PD-ul curteaza PNL-ul (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02684 sec.