Ziua Logo
  Nr. 3893 de vineri, 30 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
In umbra consilierului
Bogdan COMARONI 
-- Sarbu continua sa fie omul lui Talpes, dovada fiind functia pe care o ocupa, de secretar executiv al Uniunii Populare Social-Crestine, partid condus de fostul sef al Administratiei Iliescu.
Din culisele puterii politice razbat, din timp in timp, catre presa, documente de o gravitate extrema ce au menirea sa ridice voalul de pe unele afaceri care n-au fost pe deplin intelese la momentul respectiv. Cu atat mai interesanta devine munca reporterului de dezvaluiri cand afla, chiar si dupa un timp, care a fost substratul unor manevre de ordin politic, cu consecinte financiare, de grup, care a fost, in realitate, parghia care a pus in miscare o anumita actiune. Si, mai ales, in ce scop. O astfel de dezvaluire este si cea pe care ZIUA o propune astazi opiniei publice in chiar capul de prima pagina si care implica relatiile din sfera de interese a lui Ioan Talpes. Potentul consilier de taina al lui Ion Iliescu, un jucator in zona serviciilor secrete interne si internationale. Pe langa Talpes s-a invartit un personaj dubios, un fost politist implicat in tot soiul de operatiuni oneroase, de la gainarii, pana la santaje sau inginerii financiare pe piata petrolului. Este vorba de Paul Sarbu, unealta lui Talpes, omul cu care fostul sef al SIE l-a scos basma curata pe Ion Iliescu din dosarul "Costea - Eterna si fascinanta Romanie". Omul pe care Talpes l-a folosit impotriva adversarilor sai, fie politici, fie economici. Talpes l-a infiltrat pe Sarbu la Cotroceni, in imediata apropiere a lui Ion Iliescu, in inima laboratoarelor puterii. Sarbu, un potlogar, a avut acces direct la deciziile Administratiei Prezidentiale. La "momentul zero", Talpes a cerut serviciilor secrete sa-l verifice pe Sarbu. Si, cu toate ca rapoartele agentiilor de informatii au fost mai mult decat defavorabile, l-a pastrat si l-a propulsat la Cotroceni. Mai mult, a simulat surpriza, adresandu-se lui Iliescu intr-o scrisoare in care-i lua apararea propriului consilier, insinuand ca serviciile secrete ar putea fi acelea care dezinformeaza. Implicarea lui Sarbu in afaceri cu caracter penal a fost confirmata in primavara lui 2001, pe vremea cand evolua deja la Departamentul Securitatii Nationale. Atunci, Talpes a fost informat de Virgil Ardelean, printr-o nota interna, despre activitatea infractionala a lt. col. Paul Sarbu. Talpes a cerut o verificare, punandu-l apoi pe Sarbu sa dea explicatii referitoare la informarile din raportul "Vulpii". Apoi, brusc, ca si cum s-ar fi sters totul cu buretele, Talpes si l-a asumat pe Sarbu in fata lui Iliescu, in loc sa-l elibereze imediat din functie. Din acel moment, cum spuneam, cei doi au format un tandem pus in slujba afacerilor extraordinar de profitabile din zona petroliera, in care si Talpes era implicat pe filiera RAFO. Si tot Sarbu este cel care a "directionat-o" la Parchetul General pe procuroarea Adriana Cristescu, printr-o interventie directa a lui Talpes la Ilie Botos. Cristescu, a carei legatura cu Sarbu incepe in zona Oradea - via Satu Mare -, a fost pusa sa se ocupe de dosarele cu petrol, presand adversarii incomozi ai lui Talpes, ocrotind sfera de influenta a RAFO. Dar si pusculita lui Talpes.
Desi in final, in urma unui alt raport al Ministerului de Interne, si-a dat demisia de la Cotroceni, Sarbu a continuat sa fie coada de topor a lui Talpes, care fusese si el "exilat" ca vice-premier al Guvernului PSD, infiltrat de Iliescu in coasta lui Adrian Nastase. Sarbu continua sa fie si in momentul de fata omul lui Talpes, dovada fiind functia pe care o ocupa, de secretar executiv al Uniunii Populare Social-Crestine, partid condus de fostul sef al Administratiei Iliescu. Legatura dintre cei doi a devenit indisolubila, cei doi avandu-se la mana unul pe celalalt.
Date fiind aceste noi dovezi, pe care le publica ZIUA, devine cert ca manevrele tandemului Talpes-Sarbu au fost bine determinate de interesele lor de afaceri, ceea ce demoleaza credibilitatea actiunilor pe care le-ar fi intreprins, in aparenta, spre binele statului.
 Afisari: 1005  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Presa a 4 putere?   de cosor ion
A r h i v a
  Gugustiucul Elwis    2007-03-20
  S-a spart gasca!    2007-03-15
  A la turca, bre!    2007-02-12
  In pact cu dusmanul    2007-01-17
  Liberalism de Giurgiu    2007-01-10
 Top afisari / comentarii 
 Unealta lui Talpes (2632 afisari)
 CSAT ca pe vapor (2578 afisari)
 Gusa despre "a doua fratie a Securitatii" condusa de Basescu (2526 afisari)
 Filialele PD in fierbere (2032 afisari)
 Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila" (1929 afisari)
 Uniunea Europeana discuta viitorul provinciei Kosovo (117 afisari)
 Noica si criticii sai din Securitate (98 afisari)
 PD-ul curteaza PNL-ul (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19565 sec.