Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Aproximativ 183 de hectare situate in zona lacului Vacaresti au fost date cadou de catre PSD unui controversat afacerist australiano-libanez * Afacerea a fost preluata din mers de lideri ai PD
Se fura lacul Vacaresti
-- Un afacerist australiano-libanez a primit cadou de la fosta guvernare PSD aproximativ 183 de hectare situate in zona lacului Vacaresti, pe care se angajase sa construiasca un mare parc de distractii. Totul nu s-a dovedit a fi decat o teapa de anvergura. Mai mult, australiano-libanezul Tony Mikhael s-a folosit de acest asa-zis proiect pentru a escroca alti oameni de afaceri. Venit la putere, Partidul Democrat a preluat, prin Adriean Videanu si Sulfina Barbu, masinatiunea pusa la cale pe vremea PSD. La momentul la care a fost incheiata aceasta afacere oneroasa - in anul 2002 - primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu, critica virulent incalcarea legii in acest caz. Dupa ce escrocheria a fost preluata din mers de la social democrati de "baietii destepti" ai PD, actualul sef al statului nu a mai scos o vorba.
Lucian Curelariu - Ziua foto
Printr-un fals in acte publice, guvernarea PSD a emis Hotararea de Guvern nr. 855/2002 care aproba construirea unui complex de distractii in zona Lacului Vacaresti. In nota de fundamentare, s-a pretins ca "terenul cu amplasamentul Vacaresti, in suprafata de 182,99 ha, apartine domeniului public al statului si a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii". Numai ca, in Registrul de carte funciara, terenul nu era inregistrat ca fiind din domeniul public al statului si nu a fost expropriat legal. Beneficiarul de atunci si de acum, libiano-australianul Tony Mikhael, prin firma sa SC "Royal Romanian Corporation", a primit terenul in concesiune pe o perioada de 49 de ani, la ridicolul pret de 0,28 dolari/mp. Cu trei ani de gratie, timp in care nu se plateste nimic. Numai redeventa catre Ministerul Mediului se ridica in anul 2006 la 547.000 de dolari, plus penalizarile aferente. Acum, in 2007, cu tot cu penalizari, firma lui Mikhael are de plata aproximativ doua milioane de dolari.
Culmea este ca SC "Royal" era reprezentata de o firma de avocati care pana la negocierea concesionarii reprezenta chiar Ministerul Mediului. Si fiindca toate acestea nu erau suficiente, societatea ABC International EU SRL, care a facut studiul de oportunitate si de eficienta economica a proiectului Vacaresti are ca actionar pe Oprea Fanel, care are aceeasi calitate si la SC AFS IMP EXP SRL. Firma care a fost mana moarta la licitatia castigata de Royal.
Ilegalitati pe banda rulanta
Pe terenul concesionat fraudulos, Tony Mikhael urma sa construiasca, conform planurilor, un complex de agrement, care sa cuprinda un hipodrom, un teren de golf, piscine acoperite si in aer liber, hoteluri, centre de afaceri si restaurante. Numai ca asa-zisul investitor nu detinea banii necesari acestui proiect de anvergura. Mai mult, acesta locuia si ilegal in Romania. Dreptul sau de sedere n-a mai fost prelungit dupa ce a fost expulzat, in 2005, pentru afaceri ilegale si legaturi cu arabi urmariti international pentru relatii financiare cu Al-Queda. Cu toate acestea, in prezent, Tony se plimba pe sub nasul autoritatilor continuandu-si sirul de ilegalitati.
Mai mult, Tony Mikhael l-a atras in afacere, pacalindu-l cu proiecul "Lacul Vacaresti", pe cetateanul irlandez Tynan Noel. Acesta a preluat jumatate din capitalul social al societatii "Royal Romanian Corporation", contractul de vanzare-cumparare actiuni fiind incheiat la data de 7 aprilie 2006. Capitalul social al societatii la care Tynan este presedinte al Consiliului de Administratie si care are drept proiect dezvoltarea proiectului imobiliar "Lac Vacaresti" este de 146.015 RON, adica echivalentul a 50.000 de dolari.
Mikhael isi pacaleste si asociatii
In realitate, la preluarea actiunilor firmei, Mikhael a "oferit" si lacul Vacaresti, care nu ii partine. Astfel, s-a convenit ca pretul contractului sa fie de 27.390.437, 50 de euro, platibili in patru rate. Primele doua au si fost achitate de catre irlandez - 500.000 de euro - anterior incheierii contractului, iar 2.250.000, la semnare si inregistrare la Registrul Comertului ca actionar cu 250 de actiuni. Restul de bani reprezentand ultimele doua rate, adica 24.750.000 de euro, urma sa fie platit dupa ce Tony indeplinea anumite conditii stipulate in contract. Prin acestea, australiano-libanezul se obliga sa continue proiectul, sa obtina declaratii autentice din partea actionarilor minoritari, iar terenul concesionat sa fie inscris in cartea funciara ca fiind proprietate publica. Mai mult, trebuia sa obtina transferul terenului din domeniul public al statului in domeniul privat al Municipiului Bucuresti. Nu in ultimul rand, Mikhael se obliga, in numele municipalitati, sa obtina acordarea de despagubiri adecvate in legatura cu cererile de restituire prezente si potentiale, formulate de fostii proprietari ai terenurilor. Plus obtinerea Planului Urbanistic Zonal, confirmarea utilitatilor publice ale proiectului si organizarea de catre Primaria Capitalei a unei licitatii care sa transfere societatii "Royal" fie proprietatea pe teren, fie prelungirea concesiunii la 99 de ani. In caz contrar Mikhael nu mai primea restul de peste 24 milioane de euro, respectiv ratele 3 si 4.
Afacerea PSD s-a transformat intr-una PD
Itele intregii afaceri trec si prin cabinetul primarului general al Capitalei, Adriean Videanu.
Pentru a scapa de responsabilitate, Ministerul Mediului a vrut sa mute povara pe umerii municipalitatii. Astfel, de la Mediu pleaca spre primarie Adresa nr. 13.733 din 03.11.2005, care specifica ca se va solicita Guvernului "transmiterea obiectivului de investitii Acumulare Lac Vacaresti si a terenului aferent acestuia din domeniul public al statului in domeniul public al Municipiului Bucuresti". Numai ca, la primarie, directorul juridic, Adrian Iordache, tine acunsa adresa de patru luni. Mai mult, Iordache, in numele edilului-sef Videanu, le-a declarat petentilor interesati de soarta revendicarilor din zona Vacaresti, ca municipalitatea este de acord cu derularea proiectului propus de firma "Royal". In realitate, atat primarul General al Capitalei, pedistul Adriean Videanu, cat si colega sa de partid Sulfina Barbu, ministru al Mediului, nu doresc restituirea fizica a proprietatilor. Recunoscut drept un adept al "nationalizarilor" sub denumirea de expropriere pentru utilitati publice, Videanu continua sa declare ca va face in zona lacului Vacaresti cel mai mare parc de distractii din Europa. Megalomania primarului face ca toate solicitarile pe seama retrocedarilor aflate pe ordinea de zi a Consiliului General sa se loveasca de un refuz categoric. Democrata Sulfina Barbu a confirmat faptul ca se doreste mentinerea pe tapet a proiectului in momentul in care a atacat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii de Apel prin care s-a constatat nulitatea HG 855/2002 in urma actiunii depuse de adevaratii proprietari ai lacului Vacaresti. "Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor analizeaza, impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, posibilitatile de solutionare unitara a cererilor fostilor proprietari, in contextul existentei contractului de concesiune ce are ca obiectiv realizarea si exploatarea, pe acest teren, a unui complex cultural sportiv", se precizeaza de catre respectiva institutie. In schimb, viceprimarul general, Ludovic Orban, considera ca restituirea trebuie facuta in natura. Iar pentru suprafata de teren ce va ramane disponibila dupa ce fostii proprietari isi vor primi drepturile, trebuie facuta o licitatie internationala si ales cel mai bun proiect.
Mutarea australianului
Este evident, din cele
prezentate, ca Tony Mikhael nu isi putea indeplini promisiunile. Nu a contat insa acest lucru.
Tras la raspundere de Tynan care s-a considerat inselat, australiano-libanezul a introdus o actiune la Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei solicitand rezilierea contractului de vanzare-cumparare. Pe motiv ca, neplatind "la timp" obligatiile contractuale, punea in pericol activitatea firmei. Astfel, Tynan urma sa fie "tepuit" cu aproximativ trei milioane de euro. Numai ca acesta a decis in cadrul unui Consiliu de Administratie revocarea din functia de administrator a lui Tony. De asemenea, in sedinta din 15.01.2007, adunarea generala a actionarilor "Royal", pe langa revocarea lui Mikhael, solicita ca acesta sa puna la dispozitia administratorilor si actele contabile ale societatii, pe care refuza sa le prezinte. Australianul a contestat insa hotararea adunarii generale, in luna februarie la Tribunalul Bucuresti, dosarul aflandu-se pe rolul Sectiei a VI-a Comerciala.
Adevaratii proprietari, tratati cu dispret
Proprietarii de terenuri din zona Vacaresti satui de tergiversarea drepturilor lor
si a promisiunilor, neonorate, de garantare a proprietatii si-au cautat dreptatea in instanta.
Intervenienti au fost chiar cei care trebuiau sa gireze acest drept fundamental, adica autoritatile statului. In consecinta, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Contencions Administrativ, a dat la data de 10.04.2006 decizia de respingere a recursului declarat de Guvern si Ministerul Mediului, admitand actiunea reclamantilor care cerusera constatarea nulitatii Hotararii de Guvern nr. 855/2002.
Prejudiciu de milioane de euro
In timp ce adevaratii proprietari ai terenurilor sunt umiliti de anumiti indivizi platiti din banii contribuabililor, tocmai pentru a rezolva problemele cetatenilor, precum Adriean Videanu, Sulfina Barbu sau Monica Macovei, societatea "Royal" prejudiciaza din greu statul roman. Astfel, Directia Generala de Impozite si Taxe Locale Sector 4 certifica ca firma lui Tony are datorii uriase. Pentru terenul de 183 ha are de platit 4.601.759,74 RON, impozitul aferent anilor 2003, 2005 si 2006. Pentru 2007, suma de plata este de 1.422.564,26 RON. De asemenea, dintr-o nota a Garzii Financiare Bucuresti, efectuata in urma controlului din 04.07.2005 reiese ca terenul aferent, in suprafata de 182,99 ha, apartinand domeniului public al statului, a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii, pentru cauza de utilitate publica. Nu in ultimul rand, Ministerul Finantelor Publice comunica Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, la data de 12.07.2005, faptul ca "in urma verificarii balantelor aferente lunilor decembrie 2004 si aprilie 2005 a rezultat ca societatea nu a desfasurat activitate aducatoare de venituri, inregistrand o pierdere la luna aprilie 2005 in suma de 616.725.940 lei, ca urmare a efectuarii unor cheltuieli - chirii, Internet, deplasari, protocol".
Contestatarul Basescu a tacut
La vremea la care PSD-ul semna cu nonsalanta atribuirea ilegala a terenului, primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu, critica virulent incalcarea legii in acest caz. Dupa ce "afacerea" a fost preluata din mers de la social democrati de "baietii destepti" ai PD, actualul sef al statului nu a mai scos o vorba. Primarul Adriean Videanu, ministrul Mediului Sulfina Barbu si nu in ultimul rand, ministrul Justitiei, Monica Macovei, oamenii de nadejde ai PD si ai Cotroceniului, au descoperit ca este o afacere profitabila atat pentru ei, cat si pentru partid. Practic, cele 183 de hectare (1,83 milioane metri patrati) inmultite cu 340 euro - pretul pe piata libera a unui metru patrat in zona - dau fabuloasa suma de 6,4 miliarde de euro. Satul de tregiversarile lui Videanu, viceprimarul general Ludovic Orban, care raspunde de aplicarea Legii 10, a declarat ca, "daca in doua saptamani proiectul privind preluarea lacului de catre municipalitate nu va fi trecut de primar prin consiliu, va trimite toate dosarele catre Ministerul Mediului care sa ii puna in posesie pe adevaratii proprietari".
Dosarul zace la DNA
Ministerul Administratiei si Internelor a efectuat verificari in legatura cu lacul Vacaresti. Intr-o nota din 2005 a respectivului minister se precizeaza ca "materialul de verificare a fost inaintat la PNA (n.r. - actualul DNA) si Autoritatea Nationala de Control din subordinea Guvernului Romaniei, pentru a se pronunta asupra legalitatii contractului de concesiune Acumulare Lac Vacaresti, intrucat Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor nu are competente in cercetarea personalului altor institutii ale statului care este implicat in atribuirea respectivului contract". De atunci, dosarul zace la procurorul anticoruptie Monica Moraru, singurii audiati fiind tot cei pagubiti. Niciodata cei care au eludat legea.
Mihnea TALAU 
 Afisari: 1590  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cui sa-i pese?   de Vidim
A r h i v a
  Liviu Man acuza DIICOT la Parlament    
  Bota in greva foamei in fata Parchetului General    
  Fost oficial al MEC, mort in penitenciar    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02580 sec.