Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Interviu
Baroul Bucuresti voteaza Schimbarea!
-- Unul dintre candidatii la alegerile pentru Consiliul Baroului Bucuresti, avocatul Dan Sova, ne-a acordat un interviu in exclusivitate
Sambata aceasta, Baroul Bucuresti isi va alege reprezentantii pentru un mandat de patru ani. Un eveniment foarte important, tinand cont de faptul ca gruparea tinerilor din avocatura isi doreste o schimbare radicala in strategia Baroului. Pentru a intelege mai bine unele din aspectele incitante din interiorul uneia din cele mai invidiate si vanate profesii din Romania, am solicitat un interviu avocatului Dan Sova, unul dintre candidatii cu sanse reale de reusita in alegerile de saptamana aceasta. Cel care propune o echipa tanara, inovatoare, alaturi de decanul Cristian Iordanescu.
Faceti parte dintre "lupii tineri" ai Baroului...
Va multumesc pentru aprecieri, cred ca sunt inca foarte tanar, desi am 12 ani de avocatura, candidez la alegerile pentru Consiliul Baroului Bucuresti.
De ce candidati pentru o functie pe care, pana acum, o ocupau "venerabilii"?
Este singura pozitie din care poti realiza schimbarile pe care ti le doresti. Si nu este vorba despre schimbari pe care mi le doresc doar eu, ci majoritatea absoluta a avocatilor din Baroul Bucuresti. Este vorba despre schimbari dificile, pentru care este nevoie de daruire si multa putere de munca. Personal iubesc avocatura. Aceasta mi-a adus foarte multe satisfactii si-mi doresc sa-mi aduca in continuare altele. Dar este o nevoie reala de schimbari. Mi-am propus sa mai stau inca 40 de ani in avocatura si-mi doresc sa lucrez intr-un mediu la standarde europene. Daca voi deveni consilier si voi reusi sa realizez ce mi-am propus imi voi face si mie un serviciu.
Ce va nemultumeste in Baroul Bucuresti?
Situatia este destul de complicata. Baroul Bucuresti numara peste 7000 de avocati, deci este o organizatie foarte mare. Multi isi imagineaza numai lucruri roz despre avocati, dar realitatea este putin diferita: sunt foarte multi avocati stagiari care nu beneficiaza de o indrumare corespunzatoare, sunt avocati, tineri in marea lor majoritate, care nu-si asigura din activitatea lor venitul necesar supravietuirii, sunt avocati pensionari sau care se apropie de varsta pensiei si carora avem obligatia sa le asiguram o retragere linistita si onorabila. Acestea ar fi probleme sociale, dar sunt si chestiuni profesionale importante, cum ar fi relatia avocatilor cu magistratii si procurorii, care nu este una tocmai fericita, in sensul ca unii judecatori si procurori nu respecta indeajuns statutul avocatilor in relatiile profesionale. Din sfera problemelor profesionale face parte si restrangerea nejustificata a exercitiului profesiei de avocat prin aparitia unor profesii de granita, la limita intre reprezentarea juridica si consultanta de natura economica (lichidatori, consilieri in proprietate industriala, consilieri fiscali), care in mod nejustificat au afectat drepturile exclusive de reprezentare rezervate traditional si legal avocatilor. Aici ar mai fi de adaugat problema reala a consilierilor juridici, care exercita activitati identice cu ale avocatilor pentru persoanele juridice si, in plus, mai au si posibilitatea incheierii unui contract de munca, fapt care nu este permis avocatilor. Nu mai vorbesc de aparitia unor organizatii paralele, denumite impropriu barouri, care comit pur si simplu infractiuni prevazute de codul penal, cum este practicarea fara drept a unei profesii.
Marile probleme
In presa apar o multime de referiri la casele mari de avocatura si la incasarile de milioane de euro anual din avocatura de afaceri. Si dvs. conduceti una dintre cele mai importante societati de avocatura.
Societatile mari de avocatura sunt, probabil, unul din aspectele fericite ale Baroului Bucuresti. Si in viata marilor societati insa, exista o serie de probleme: legea care reglementeaza actualmente cadrul de desfasurare a avocaturii este putin depasita din punctul de vedere al firmelor mari, intrarea caselor de avocatura straine in Romania nu se face in cele mai oneste conditii si acesta este un aspect foarte important, pentru ca se pierd foarte multi bani de catre avocatii romani si, implicit, de catre bugetul de stat, reclama si publicitatea nu au un cadru de reglementare care sa satisfaca avocatii de business, licitatia publica pentru selectarea caselor de avocatura de catre institutiile publice nu este corect si complet reglementata. Sunt foarte multe probleme si aici, desi nu atat de grave si importante ca cele pe care le intampina restul avocatilor.
Daca veti deveni consilier, care va fi preocuparea dumneavoastra principala, avocatii individuali sau marile societati?
Consiliul Baroului Bucuresti nu poate avea preferinte. Acesta este organul reprezentativ al tuturor avocatilor si trebuie sa fie preocupat in egala masura de rezolvarea problemelor tuturor. Se poate face o ierarhie a urgentei, a importantei, a numarului de persoane afectate de anumite probleme. Si in aceasta situatie, trebuie sa spun ca problemele marilor societati de avocatura sunt mai putin urgente decat ale celorlalti avocati. O spun in cunostinta de cauza. Societatilor mari de avocatura este suficient sa li se asigure un climat de libertate in exercitiul profesiei si poate cateva mici adaptari legislative care sa imbunatateasca varietatea si tipul serviciilor pe care le pot oferi si pe care, finalmente, clientii le solicita si sunt firesti in toate tarile dezvoltate economic. Problema mare o reprezinta insa avocatii individuali, care de altfel reprezinta 90% din totalul avocatilor. Aici sunt foarte multe lucruri de indreptat si urgente. Nu am ascuns niciodata convingerile mele social-democrate si apartenenta politica social-democrata. Cred ca trebuie sa facem multe pentru cei care au cea mai mare nevoie de ele. Daca pentru marile societati de avocatura este suficient sa le asiguri si sa le garantezi un regim de libertate si profesionism in exercitarea activitatii, pentru ceilalti trebuie chiar sa te implici, sa ajuti si sa schimbi.
Inteleg ca, pana acum, Consiliul Baroului Bucuresti nu a facut mai nimic pentru avocatura?
Au existat si astfel de opinii la ultimele intalniri ale avocatilor din campania electorala desfasurata in ultimele saptamani. Personal am o opinie complet diferita. Cred ca din 1990 pana astazi s-au facut foarte multe. Consiliul Baroului Bucuresti si Uniunea Avocatilor (actualmente Uniunea Barourilor) au asigurat trecerea de la un sistem de organizare anacronic la o avocatura liberala. Acum se incearca trecerea la o avocatura organizata. Aici este punctul in care membrii tineri ai Baroului trebuie sa intervina, pentru ca o profesie organizata presupune un efort administrativ, legislativ si de lobby urias. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana trebuie sa redam avocaturii pozitia fireasca pe care a avut-o in Romania dintre cele doua razboaie mondiale, la care sa adugam elementele de modernitate si progres aflate in directa legatura cu dezvoltarea economica si progresul firesc inregistrat in timpul care a trecut. Cred ca s-au facut foarte multe lucruri bune pentru avocatura romana de catre Consiliul anterior in sensul luarii unor decizii care sa intruneasca adeziunea majoritatii avocatilor, al cultivarii unui climat de siguranta si toleranta in interiorul profesiei, al apararii avocatilor in fata diverselor reclamatii nejustificate. Singurul aspect pe care-l sesizez, nu neaparat ca un repros cat mai mult ca o lipsa de strategie, a fost comunicarea. Consiliul trecut nu a asigurat o transparenta si informare permanenta a avocatilor cu privire la problemele avocaturii, la solutiile propuse, deciziile luate, initiativele, discutiile si negocierile cu factorii politici pentru obtinerea sau modificarea unor acte normative sau rezolvarea unor situatii importante pentru comunitatea avocatilor. Astfel, foarte multe dintre activitatile Consiliului au ramas pur si simplu necunoscute majoritatii avocatilor, fapt care face astazi sa apara o mare nemultumire fata de activitatea vechiului Consiliu.
Ce alti avocati ati mai dori in Consiliu? Nominalizati, ati spus ca sunteti un om care are curajul opiniei!
Nu curajul este problema, cat modul de interpretare. Ma provocati sa spun nume. Mi-as dori sa ajunga o serie de oameni tineri, reprezentativi in opinia mea, cum ar fi Arin Avramescu, Adrian Ratiu, Nicolae Dragne, Andrei Savescu si altii, dar si o serie de oameni din fostul Consiliu, care cred ca ar trebui sa-si continue munca.
La decan, cu cine veti vota?
Cu Cristian Iordanescu.
Dezbatere si transparenta
In ipoteza in care veti ajunge consilier, ce propunere ati face pentru a modifica ceva din ceea ce considerati astazi ca nu functioneaza cum trebuie?
Eu cred ca atunci cand ceva nu functioneaza exista o problema organizatorica, in general institutionala. Personal, cred ca exista o serie de probleme importante pentru avocatura romana, cum ar fi: accesul in profesie, stagiul, definitivatul, ajutoarele pentru maternitate, concediile medicale platite, nivelul taxelor, controlul fondurilor casei de asigurari a avocatilor, nivelul pensiilor pentru avocati, nivelul onorariilor pentru asistenta juridica din oficiu etc, in privinta carora, incepand din 1990, s-au luat diverse decizii, mai mult sau mai putin inspirate, de catre Consiliul Baroului. Aceste decizii au starnit de foarte multe ori nemultumirea unei mari parti a avocatilor. Nu cred ca vreun Consiliu va reusi vreodata sa rezolve astfel de probleme si multe altele intr-un mod multumitor pentru toata lumea si de aceea sustin cu tarie ca ele trebuie supuse dezbaterii si votului adunarii generale a avocatilor. Consultarea si votul adunarii generale sunt importante pe de o parte pentru ca trebuie sa invatam cu totii sa ne supunem majoritatii care decide modalitatea de rezolvare a unei probleme si, pe de alta parte, pentru ca ar scoate din letargie si dezinteres o mare parte a avocatilor care se afla in aceasta stare in mod justificat din cauza lipsei accesului la decizia privind problemele majore ale avocaturii.
Sunteti sigur ca Adunarea Generala poate lua cele mai bune decizii?
Sunt convins ca deciziile Adunarii Generale sunt preferabile, in problemele majore, deciziilor Consiliului Baroului, pentru cel putin doua considerente: adunarea este totusi forul suprem al avocaturii si sunt convins ca 7000 de avocati pot decide mai bine prin vot decat 15 avocati, iar deciziile, chiar daca nu vor conveni tuturor, vor fi, in tot cazul, pe placul majoritatii care le-a votat si se vor bucura de forta actului care emana de la organul suprem de conducere al avocaturii. E vorba de legitimitate finalmente.
Ca o concluzie, ce v-ati dori sa realizeze viitorul Consiliu?
Mi-ar placea ca viitorul Consiliu si toate viitoarele consilii sa actioneze astfel incat in avocatura romana sa existe mult mai multi oameni fericiti si multumiti decat sunt astazi. Vreau sa vad mai multi avocati zambind si mai putini incruntati sau aroganti. Vreau colegialitate si un spirit deschis de dezbatere, dominat de moderatie si umor. Iar aceasta se poate realiza atunci cand oamenii simt ca organele de conducere lucreaza, in mod transparent, pentru interesele celor care i-au ales.
n Luca ILIESCU 
 Afisari: 1023  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01783 sec.