Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Telefonul rosu s-a incins intre Kremlin si Casa Alba
Batalia ruso-americana pe Europa de Est
-- In vreme ce criticile Moscovei la adresa scutului american antiracheta se intetesc, Washingtonul nu renunta la lobby-ul in favoarea extinderii sistemului de aparare in Europa. Intre timp, Rusia tace si face, infiltrandu-se pe pietele de armament unde SUA se simteau in siguranta.
Scutul american antiracheta a facut obiectul unei conversatii telefonice intre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau american, George W. Bush. Liderul de la Moscova "a expus motivele ingrijorarii Rusiei fata de planurile SUA de a infiinta o baza de aparare antiracheta in Europa Centrala", a anuntat, ieri, serviciul de presa al Kremlinului, la doar o zi dupa ce seful diplomatiei ruse si-a exprimat obiectiile cu privire la initiativa americana in presa germana. Extinderea scutului american antiracheta in Europa Centrala va submina eforturile globale de neproliferare nucleara, a declarat, marti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru cotidianul german Handelsblatt, solicitand discutii aprofundate cu Washingtonul pe aceasta tema. Planurile SUA "vor anula in fapt posibilitatea de a face fata pericolului proliferarii nucleare prin mijloace diplomatice", a obiectat seful diplomatiei de la Moscova, potrivit Reuters. "Ce riscuri vedem in acest proiect al SUA? Mai intai, va duce la o erodare a stabilitatii strategice. Apoi, balanta politicii globale poate fi pusa in pericol", a continuat responsabilul moscovit, apreciind ca "bazele necesare pentru rachetele de interceptare copiaza intr-un mod periculos bazele pentru lansarea rachetelor intercontinentale". "Trebuie sa avem cel putin o dezbatere serioasa despre subiectul fundamental si nu doar simple contacte care nu aduc nici un raspuns la intrebarile specifice", a conchis Lavrov. Remarcile partii ruse intervin in contextul in care Guvernul de la Praga a acceptat, ieri, sa deschida negocierile oficiale privind instalarea unei statii radar in Republica Ceha, ca parte a scutului american antiracheta.
NATO intra in joc
Washingtonul a incercat sa raspunda reticentelor exprimate de Moscova tot prin intermediul presei germane, un inalt responsabil din cadrul Armatei SUA declarand, ieri, in Die Zeit, ca beneficiile scutului american antiracheta, destinat contracararii amenintarilor balistice iraniene si nord-coreene, s-ar putea extinde chiar si asupra Rusiei. "Statele care vor fi acoperite de sistem vor fi Franta, Germania, Italia - adica toate statele care trebuie protejate. Chiar si vestul Rusiei", a declarat directorul Agentiei pentru Aparare Antiracheta, general locotenent Henry Obering. Secretarul general al NATO s-a alaturat ofensivei americane, Jaap de Hoop Scheffer apreciind, potrivit Mosnews, ca Rusia foloseste argumente false pentru a incuraja opozitia manifestata de unele state europene fata de initiativa SUA de a instala, in Cehia si Polonia, componente ale scutului antiracheta. "Modul in care partea rusa se raporteaza la subiect nu are a face cu ceea ce se intampla in prezent", a declarat oficialul NATO. "Nimeni nu trebuie sa explice nimanui faptul ca instalarea a 10 interceptoare in Polonia (...) nu va afecta in nici un fel securitatea Rusiei. Sunt prea aproape de Rusia pentru a o ameninta", a adaugat Jaap de Hoop Scheffer.
Contraatacul rusesc
Ingrijorarea moscovita ar putea avea si un corespondent american, in contextul in care Rusia se evidentiaza tot mai mult pe pietele de armament dominate in trecut de SUA. "Dezvoltarea relatiilor de securitate dintre Moscova si guvernele din America Latina a devenit un motiv de ingrijorare pentru Washington", precizeaza un raport al Consiliului Afacerilor Emisferei, citat de RIA-Novosti, subliniind ca "nu se poate nega ca, la un anumit moment, vanzarile de armament de catre Moscova ar fi determinat modificarea geo-securitatii Americii, ceea ce ar putea nemultumi Washingtonul". In plus, tehnicile Washingtonului de a exercita presiuni asupra "regimurilor neprietenose" din America de Sud nu functioneaza, comenteaza agentia de presa rusa, amintind ca refuzul SUA de a furniza componente pentru avioane de tip F-16 Venezuelei, l-a determinat pe liderul de la Caracas, Hugo Chavez, sa apeleze la Rusia pentru furnizarea unor avioane de lupta Su-30MK. (A.M.L.)
 Afisari: 2004  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Putin, si omologul sau american, George W. Bush.................   de akimote
Putin : uite asaaaa un peeeeshte mare am prins ! Bush : si ? l-ai apucat de grumaz ?   de ionion
Proportional Rusia nu a jefuit mai mult din Romania decat US din Mexic, deci sunt la egalitate   de cercetas
A r h i v a
  Inghetarea relatiilor Londra-Teheran scumpeste petrolul    4 comentarii
  Patriarhul: "Pentru toti romanii, Unirea este vie"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09252 sec.