Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CSAT cu scantei
-- Basescu si Tariceanu vor sta azi la aceeasi masa si vor fi obligati sa discute subiecte foarte sensibile
Prima sedinta din acest an a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii va sta sub semnul tensiunilor politice care se inregistreaza dupa ruperea Aliantei DA. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu vor sta, azi, la aceeasi masa si vor fi obligati sa discute, chiar daca la ultimele aparitii publice cei doi nici macar nu s-au salutat. Ordinea de zi a sedintei CSAT este deosebit de stufoasa si va da nastere la discutii aprinse, avand in vedere subiectele sensibile ce urmeaza a fi dezbatute.
Analiza propunerilor legislative privind proiectele de lege referitoare la Legea securitatii nationale, activitatea de informatii, contrainformatii si de protectie, infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe constituie marul discordiei intre cele doua tabere din CSAT. Pe de o parte, Traian Basescu, sefii serviciilor secrete si PD-isti care fac parte din CSAT vor sustine variantele intocmite de specialistii din serviciile de informatii, iar pe de alta parte, premierul Tariceanu si ceilalti membri CSAT liberali vor incerca sa-si impuna propriile proiecte de lege.
In sedinta CSAT se va inregistra si o premiera deoarece Tariceanu va avea posibilitatea sa voteze la doua maini, in calitate de vicepresedinte al CSAT si in cea de ministru interimar de Externe.
Vom retrage 100 de militari din Irak
Traian Basescu va anunta in sedinta CSAT retragerea din Irak a celor 100 de militari care actioneaza la Basra sub mandat ONU. Interesant este ca, pe 19 martie 2007, militarii care se afla in sudul Irakului urmau sa fie inlocuiti de colegii lor de la Brigada 2 Vanatori de Munte din Predeal. Numai ca, acestia nu au mai ajuns in Irak. Motivul invocat de responsabilii militari a fost acela ca aeronava C 130 Hercules care trebuia sa ii transporte in teatrul de operatii se defectase. A fost curioasa aceasta explicatie avand in vedere ca era vorba tocmai de ultimul avion pe care Ministerul Apararii l-a cumparat. Achizitionarea si modernizarea avionului C-130 H a costat 11 milioane de euro, din care Ministerul Apararii a platit doua milioane de euro, diferenta fiind suportata de SUA. Decizia retragerii din Irak a contingentului romanesc format din 100 de militari, destinat pentru protectia personalului si locatiei misiunii ONU, s-a luat dupa ce, in cursul zilei de 27 martie a.c., s-au finalizat consultarile cu aliatii.
Fregatele nu au contract de mentenanta
Membrii CSAT vor discuta si pe marginea unei informari privind contractul de achizitii de produse si servicii cu firma BAE Systems pentru suportul logistic pe termen lung al fregatelor tip 22, achizitionate din Marea Britanie. Incheierea contractului de mentenanta cu firma birtanica treneaza de cativa ani, in ciuda faptului ca in contractul de achizitie a celor doua fregate sunt prevazute clauze clare privind intretinerea celor doua nave de razboi.
Pe ordinea de zi a sedintei se afla si discutarea Strategiei nationale de aparare a tarii si a Strategiei de intrebuintare a fortelor Armatei Romaniei la misiuni in afara teritoriului statului roman.
Un alt subiect important va fi raportul referitor la stadiul implementarii sistemelor de radiocomunicatii TETRA si propuneri privind solutiile tehnice si de finantare, inclusiv cu fonduri europene, necesare pentru dezvoltarea si realizarea, la nivel national, a platformei comune de radiocomunicatii mobile TETRA. In cazul in care Marcel Opris, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ii va convinge pe membrii CSAT de utilitatea acestui sistem TETRA, STS va gestiona zeci de milioane de euro pentru achizitii si implementarea sistemului.
Consiliul dezbate modul de actiune al DNA
Pe ordinea de zi a sedintei CSAT figureaza si subiecte legate de organizarea, pregatirea si desfasurarea luptei impotriva terorismului, strategia de contracarare a actiunilor care genereaza efecte negative asupra protejarii si conservarii patrimoniului cultural national, raportul privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse in anul 2006, masuri intreprinse, masuri de refacere a obiectivelor afectate si pentru diminuarea sau evitarea pagubelor in perspectiva, Raportul privind starea tehnica si functionala a constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, rezultate in urma verificarilor efectuate in perioada 4 septembrie - 30 noiembrie 2006 si o informare privind stadiul implementarii acquis-ului comunitar in domeniul protectiei mediului inconjurator.
De asemenea, membrii CSAT vor discuta si despre modul de actiune a Directiei Nationale Anticoruptie in anul 2006 pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de coruptie, a celor asimilate acestora si a infractiunilor in legatura directa cu infractiunile de coruptie si despre energia nucleara (modificari de perspectiva in contextul diversificarii mixului energetic; riscuri si beneficii - eficienta productiei, dezvoltari tehnologice, asigurarea combustibililor, managementul deseurilor radioactive, securitatea instalatiilor, riscuri de proliferare, riscuri legate de sanatatea populatiei).
Liberalii vor aviz pe legile sigurantei
Liderii liberali isi doresc ca exponentii CSAT sa dea un aviz, chiar si negativ, pachetului legilor sigurantei nationale pentru ca acesta sa poata intra in dezbaterea Parlamentului.
"Eu sper ca CSAT sa dea un aviz, fie el si negativ, ca sa dea ocazia dezbaterii parlamentare. Asteptam asadar un aviz si, de ce nu, si observatii la legi. Presedintele Basescu a trimis legile la Guvern spunand ca nu au aviz de la servicii, dar serviciile secrete nu pot initia legi", ne-a declarat ieri senatorul PNL, Norica Nicolai. Totodata, liberala a pledat pentru o urgentare a demersurilor privitoare la legile sigurantei accentuand necesitatea dezbaterii acestora si gasirea unei forme finale omogene.
Pe de alta parte, Norica Nicolai a sustinut ca liberalii nu sconteaza pe o retragere rapida a efectivelor militare romanesti din Irak, ci vor conturarea unui calendar de retragere. "Nici nu se pune problema unei retrageri extrem de rapide a trupelor romanesti din Irak. Liberalii nu au solicitat niciodata asa ceva. De altfel, ar fi chiar absurd. Este necesar insa un calendar de retragere. Si, in acest sens, in CSAT trebuie sa fie purtata o discutie serioasa. Orgoliile de partid chiar nu isi au locul in aceasta problema", a sustinut senatorul liberal. Norica Nicolai a apreciat ca retragerea ca atare din teatrele de operatiuni irakiene nu va afecta relatiile externe ale Romaniei. "Suntem pusi in fata faptului de a lua o decizie. Cooperarea cu americanii va continua si, in acest sens, relatiile romano-americane sunt extrem de bune. Cu toate acestea, nu mai exista motive ca efective militare romanesti sa ramana in teatrul de operatiuni irakian, chiar daca trupele noastre nu sunt combatante", a conchis senatorul liberal. (Razvan GHEORGHE)
Se modifica statutul CASA OPSNAJ
Pe agenda CSAT se mai afla subiecte legate de exercitarea de catre Romania a presedintiei Consiliului pentru drepturile omului, prioritatile Romaniei ca membru al Uniunii Europene, reanalizarea, in conformitate cu Strategia Nationala pentru Sanatate si cu standardele Uniunii Europene, a modului de repartizare a unitatilor sanitare cu paturi din sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale si analizarea si luarea hotararii referitoare la Statutul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, in conditiile in care art. 317 al Legii nr. 95/2006, prevede reorganizarea acestei institutii.
Cine va conduce SIE?
Traian Basescu va fi stresat si de faptul ca Serviciul de Informatii Externe nu are director in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu. Unii membrii CSAT ii vor solicita sefului statului sa se grabeasca cu nominalizarea unei alte persoane pentru ocuparea acestui post. Numai ca, indiferent de solutia pe care o pregateste Basescu pentru SIE, este greu de crezut ca aceasta va fi acceptata de Parlament. Este interesant de vazut ce tactica va adopta seful statului. Se va multumi cu un interimat pe termen lung, asigurat de generalul maior Silviu Predoiu sau va urma o nominalizare surpriza ca in cazul senatorului PSD George Maior, care a devenit seful SRI. Avand in vedere afirmatiile pe care Basescu le-a facut la sedinta de bilant a Serviciului Roman de Informatii, am putea asista la o noua miscare spectaculoasa a presedintelui. Basescu a lansat la SRI o propunere interesanta care ar putea sa o aplice si in cazul numirii viitorului director al SIE. Seful statului a spus ca ar fi bine ca pe viitor directorul SRI sa fie numit numai din randul politicienilor aflati in opozitie parlamentara. Asa ca nu ar trebui sa ne mire daca Basescu va propune pentru functia de director al SIE un membru PSD. Pana la gasirea unei solutii, SIE va fi condus de tandemul Predoiu-Sarca.
Locatiile punctelor de conducere strategica
CSAT va lua in discutie o informare despre capabilitatile structurilor logistice din armata pentru realizarea interventiilor de mentenanta pe timp de pace, in situatie de criza si la razboi. Membrii CSAT vor discuta, totodata, si despre stadiul indeplinirii obiectivelor stabilite in Planul de implementare a Strategiei de transformare a Armatei Romaniei, despre Strategia de transformare a Armatei Romaniei (revizuita), conceptia privind conducerea, comanda si controlul in Armata Romaniei, conceptia Centrului National Militar de Comanda si conceptia privind reteaua nationala integrata a punctelor de comanda pentru dispunerea elementelor de conducere strategica.
Pagina realizata de Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 1126  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
CSAT   de cosor ion
A r h i v a
  Vinovat si mincinos    3 comentarii
  Taxa verde la vedere    1 comentariu
  Europarlamentari degeaba    10 comentarii
  Rusia contesta ordinea mondiala impusa de SUA    3 comentarii
  O scrisoare pierduta    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09960 sec.