Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii vor plati 7 lei la cumpararea fiecarui produs electric sau electronic * ZIUA va prezinta si exceptiile de la acest nou bir
Taxa verde la vedere
-- Uniunea Europeana a impus Romaniei sa adopte o serie de masuri care sa asigure o cat mai buna protectie a mediului. Pe de alta parte, evolutia utilizarii a tot felul de aparate electrice si electronice a facut ca tara sa se umple de frigidere si televizoare vechi si defecte. Ca sa scape de astfel de deseuri, legislatia, inclusiv cea comunitara, permite introducerea unei taxe de ecologizare, denumita taxa verde, platita de cumparator la achizitie. In sistem, intervin si administratiile locale care, prin lege, sunt obligate sa asigure spatiile de colectare.
Se achita separat
Sistemul de colectare si reciclare a DEEE urmeaza sa fie sustinut de "taxa verde", pe care cumparatorul o va achita atunci cand va cumpara un echipament din cele stipulate de legislatie. Ca fondurile astfel acumulate sa nu fie deturnate, taxa verde nu va fi inclusa in pret, ci va fi stipulata separat, pentru ca orice cumparator sa stie suma pe care o plateste pentru reciclarea produsului care, candva, va deveni deseu.
Legislatia nu prevede o data fixa pentru introducerea taxei verzi, dar sunt valabile amenzi pentru neorganizarea sistemului de colectare si reciclare, precum si pentru neinformarea populatiei. In aceste conditii, producatorii si importatorii sunt direct interesati sa introduca aceasta taxa, pentru acoperirea costurilor.
Eco Tic este cea mai avansata organizatie in aplicarea taxei verzi, urmand sa fie licentiata de Ministerul Mediului. Potrivit lui Valentin Negoita, presedintele Eco Tic, taxa va fi aplicata incepand cu 1 mai. "Eco Tic a stabilit o taxa verde fixa, de 7 lei, pentru orice produs informatic si de telecomunicatii achizitionat", a spus Negoita. El a dat ca exemplu achizitia unui calculator personal (unitate centrala, monitor, tastatura si mouse). In acest caz, cumparatorul va plati 7 lei taxa verde pentru monitor si 7 lei pentru unitate centrala, tastatura si mouse. "Exceptand cumpararea separata a unui mouse, pentru care nu se percepe nici o taxa, la achizitia separata a componentelor se percepe cate o taxa de 7 lei", a spus Negoita. El a spus ca nu va fi introdusa taxa verde pentru calculatoarele mici, de buzunar sau de birou, care au preturi comparabile cu nivelul taxei. "Nu vor fi taxe nici pentru alte produse gen CD-uri sau stick-uri de memorie", a precizat Negoita. Potrivit legislatiei, vor fi purtatoare de taxe echipamente precum laptop-urile, imprimantele si fotocopiatoarele.
Tot netaxate sunt si componentele echipamentelor, inclusiv cele de calculator. "De exemplu carcasele, placile video si placile de baza de la calculatoare, cumparate separat, nu se taxeaza. Este si aceasta o metoda de eludare a taxei", a mai spus Negoita.
Cat priveste echipamentele de telecomunicatii, la achizitia acestora se va plati taxa verde de 7 lei. "In aceasta categorie intra telefoanele, faxurile, telefoanele mobile, chiar si telefoanele publice", a completat Valentin Negoita.
Sistemul dupa legi
Potrivit HG nr. 448/2002 privind deseurile electrice si electronice, responsabilitatea organizarii sistemului de colectare a DEEE revine atat producatorilor si importatorilor, cat si administratiei publice locale. Cea mai mare responsabilitate a administratiilor locale este de a asigura spatiile de colectare a deseurilor. Pe de alta parte, si populatia are obligatia de a preda aceste deseuri la magazin sau la punctele de colectare. Producatorii si importatorii, eventual prin organizatii colective ce actioneaza in numele lor, intra in sistem, fiind responsabili exclusivi pentru operatiunile de tratare, reciclare, valorificare si eliminare nepoluanta a DEEE. S-a stabilit ca deseurile sa fie colectate fie prin predarea lor la magazin, atunci cand se cumpara altul, fie populatia le preda direct la punctele de colectare, fie sunt implicati operatorii de salubritate. Romania trebuie sa colecteze cel putin patru kg de deseuri/locuitor/an, aceasta fiind tinta de colectare pentru anul 2008. Tinta este specificata in Directiva comunitara 96/2002, iar Romania a adoptat-o in urma aderarii la UE. Ca tinta intermediara, tara noastra si-a propus colectarea a trei kg de deseuri/locuitor in 2007. Tintele de reciclare urmaresc trendul stabilit pentru colectare. Oficialii guvernamentali au declarat, recent, ca este posibil ca Romania sa faca demersuri la Bruxelles pentru ca tintele de colectare sa fie schimbate, avand in vedere potentialul redus al romanilor de "a produce" deseuri de aceasta natura. (n Luminita MOROIANU)
Cimitirele de electrice din Capitala
Fiecare primarie de sector din Bucuresti are amenajat cate un punct de colectare a electricelor si electronicelor, pe terenuri aprobate de Consiliul General pe strazile Carpati si Afanata (Sect. 1), Baicului nr. 69 (Sect. 2), Sos. Dudesti-Pantelimon, Bratarii si Liviu Rebreanu nr. 60-70 (Sect. 3), Niculitel nr. 6 si Serban Voda nr. 162-164 (Sect. 4), pe Aleea Salaj, la intersectie cu Sold. Pricopan, si Dunavat (sect. 5) si pe Dr. Sabareni - la fostul CAP Chiajna (Sect. 6). Cetatenii din Sectorul 3 au avantajul ca li se ridica direct de la domiciliu aparatele de aruncat, dupa o programare telefonica la primarie, la dispeceratul non-stop 9854, ne-a declarat Eugen Proglof, vicepresedintele Rosal Grup. In celelalte sectoare, oamenii trebuie sa aduca obiectele respective la punctele de colectare.
Primarul Andrei Chiliman ne-a declarat ca este nemultumit de faptul ca autoritatile locale trebuie sa cheltuiasca bani pentru amenajarea acestor puncte de colectare, considerand ca ar fi fost corect sa investeasca in acestea comerciantii de electrice. (Magda SEVERIN)
Platforma betonata la Gherla
In municipiul Gherla, primarul Ovidiu Dragan a rezolvat lucrurile mai elegant. Pana la finele lunii aprilie, autoritatile vor amenaja un platforma betonata pe rampa de gunoi a orasului, unde pot fi colectate deseurile electrice. "Cetatenii nu vor plati nimic, comerciantii si producatorii sunt cei care se vor ocupa, daca tot oamenii sunt obligati sa suporte taxa ecologica pentru fiecare produs cumparat. Probabil va fi un pret la metru cub fixat de cei care le vor colecta. Noi o sa strangem anul asta aparatura de la oameni, dar nu o sa le mai luam nici o taxa, ca si asa cetatenii sunt satui de taxe", a precizat Dragan. In municipiul Turda, primarul Tudor Stefanie nu a considerat o prioritate amenajarea unui punct de colectare pentru deseuri electrice, dar sustine ca are in atentie chestiunea si probabil anul acesta va fi reglementata. Singurul municipiu unde s-au strans echipamente electrice si electrocasnice uzate este Cluj-Napoca. In municipiu exista un punct de colectare care functiona pe rampa de gunoi a orasului, Pata Rat unde, pana in prezent, s-au colectat 3,2 tone de deseuri. Aceasta este, insa, cantitatea oficiala pentru ca, peste o treime din aparatura a fost furata si vanduta la fier vechi de catre rromii care locuiesc pe rampa. (ZIUA de Cluj)
"Luna curateniei" la Cluj
Autoritatile din judetul Cluj sunt in ceata la capitolul de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice.
Majoritatea municipiilor nu au amenajate puncte speciale pentru colectarea acestor aparate uzate si nici nu stiu ce vor face cu ele, chiar daca le vor colecta. In municipiul Campia Turzii, Primaria a pus la dispozitia cetatenilor, inca de anul trecut, doua locatii pentru depozitarea echipamentelor electrice si electrocasnice, in foste centrale termice, a afisat anunturi la sediul institutiei si a asteptat ca cetatenii sa vina si sa aduca aparatura uzata. Cu toate acestea, nu s-a colectat nici macar un kilogram de astfel de deseuri. Seful Serviciului de Control Mediu din cadrul Primariei a explicat ca municipalitatea are alta idee. "O sa facem o luna a curateniei de la 1 aprilie si ne vom ocupa si de problema deseurilor electrice si electrocasnice. Nu prea stim ce o sa facem cu ele ca nu exista nici un operator autorizat cu care sa incheiem contract ca sa le preia", a declarat Ioan Spalnacan.
Timisorenii suporta costul reciclarii
In Timisoara sunt patru puncte de colectare a deseurilor electro-casnice.
Obiectivul principal al acestor unitati de colectare este prevenirea aparitiei deseurilor provenite din echipamentele electrice si electronice si promovarea reutilizarii, reciclarii si a altor forme de recuperare, pentru a reduce in cea mai mare masura cantitatea de deseuri eliminate. "Contravaloarea costurilor se va regasi intr-un adaos la pretul de vanzare, adaos care va fi stabilit de producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice, pentru produsele puse pe piata si care va fi suportat in final de consumatori", a declarat Carmen Bercea, inspector superior in cadrul Agentiei Regionale de Protectia Mediului Timisoara. (Gheorghe MIRON - ZIUA de Vest)
Depozit e doar pe hartie la Pascani
La sfarsitul anului trecut, printr-o hotarare a Consiliului Local Municipal din Pascani, s-a aprobat amenajarea unei astfel de locatii de colectare a deseurilor electrocasnice. In pofida faptului ca acum exista chiar si locatia, angajatii Primariei par sa se miste greu in ce priveste amenajarea depozitului. "Avem locatia undeva pe strada Garii, dar in prezent inca se mai lucreaza la amenajarea depozitului. Noi speram sa terminam cat mai repede. Nu va pot da un termen precis de finalizare a lucrarilor", a spus Alexandru Apetrei, seful Serviciului Gospodarie Comunala din cadrul Primariei Pascani.
Potrivit conducerii SC Salubris SA, iesenii care au aparatura electro-casnica defecta pot apela la dispeceratul societatii pentru a le ridica aparatura gratuit si fara nici un efort din partea cetateanului. "Dupa ridicarea lor, noi le transportam la Depozitul Controlat de Deseuri Solide Urbane de la Tomesti, de unde sunt ridicate lunar de catre o firma din Constanta. Toate produsele electro-casnice de la clienti sunt ridicate pe baza unor procese verbale pentru a evita divergentele", a declarat Calin Valentin, inginer sef la SC Salubris SA Iasi. (Petrica FLOREA, Andrei HURBEA - ZIUA de Iasi)
La Constanta doar se colecteaza
In momentul de fata, in judetul Constanta exista doar trei agenti economici autorizati pentru colectarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice. Potrivit declaratiei Monicai Constantin, seful Biroului Gestiune Deseuri si Chimicale din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului, acestia nu se ocupa decat cu activitati de colectare, pentru dezmembrare si tratare urmand sa obtina autorizatie o firma din Buzau. (Adrian FURDULEA - ZIUA de Constanta)
Reciclatorul Vodafone
Vodafone Romania a lansat un program, la nivel national, prin care colecteaza telefoanele si accesoriile uzate in punctele special amenajate in cele 74 de magazine pe care le detine in Romania, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, operatorul va dona eventualele fonduri obtinute in urma reciclarii/reconditionarii telefoanelor pentru sustinerea proiectelor de protectia mediului. "Ii incurajam pe toti utilizatorii de telefonie mobila sa nu arunce dispozitivele uzate fara sa se gandeasca la faptul ca ele pot reprezenta o forma de poluare a mediului", a aratat Liliana Solomon, Chief Executive Officer, Vodafone Romania. Telefoanele care sunt in stare de functionare vor fi reconditionate si reutilizate in tari in curs de dezvoltare din Africa. Terminalele si accesoriile care nu pot fi reparate vor fi dezmembrate, iar materialele componente vor fi recuperate si refolosite pentru fabricarea de echipamente noi, printr-un proces de reciclare ce se va derula in afara Romaniei.
 Afisari: 2299  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Hooopa...   de Marinele Serban
A r h i v a
  Vinovat si mincinos    3 comentarii
  CSAT cu scantei    1 comentariu
  Europarlamentari degeaba    10 comentarii
  Rusia contesta ordinea mondiala impusa de SUA    3 comentarii
  O scrisoare pierduta    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02457 sec.