Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Procurorul Nastasiu a fost sanctionat de CSM pentru rolul jucat in eliberarea teroristului Omar Hayssam * Botos si fostul sau adjunct au declarat ca habar n-aveau de actiunea subalternului lor
Vinovat si mincinos
-- Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, sanctionarea disciplinara a procurorului Ciprian Nastasiu - cel care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam, facilitand astfel fuga sirianului din tara - prin diminuarea cu 15% a salariului, pentru trei luni. Decizia de ieri a CSM demonstreaza clar vinovatia procurorului Nastasiu in cazul Hayssam. Dupa aflarea solutiei, procurorul teleghidat Nastasiu a declarat ca va contesta solutia Sectiei de procurori a CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Foto: Mediafax
Verdictul CSM
ZIUA a scris inca de anul trecut, imediat dupa ce Nastasiu a imbracat roba si a intrat in sala de judecata cerand instantei eliberarea sirianului, ca Hayssam va fi piatra de moara a procurorului. Ceea ce s-a si dovedit prin decizia pe care CSM a luat-o ieri. "Interventii pentru solutionarea unor cereri altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui procuror si exercitarea functiei cu rea-credinta sau din grava neglijenta, inclusiv nerespectarea normelor de procedura". Acesta a fost verdictul CSM, de aceste lucruri se face vinovat procurorul Nastasiu. Care se poate considera un om fericit pentru ca a scapat asa de usor, doar cu diminuarea salariului.
Minciuna are picioare scurte
Afirmatiile lui Nastasiu, care sustinea ca a anuntat conducerea Parchetului General de faptul ca va solicita eliberarea lui Hayssam pe motive medicale, au fost infirmate chiar de catre doi dintre martorii propusi de el. Fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos si adjunctul acestuia, Marcel Sampetru, au declarat ieri in fata Consiliului ca nu au stiut de acest lucru. Botos a spus ca, in afara de ce a declarat si in audierea sa in Parlament pe cazul Hayssam, ieri a mai facut "precizari punctuale". La randul sau, fostul adjunct al acestuia, Marcel Sampetru, a sustinut afirmatiile lui Botos. Intrebat daca este adevarat ca s-a trimis o masina a Parchetului instantei supreme pentru a-l aduce pe Ciprian Nastasiu la Bucuresti, dintr-o alta localitate, pentru a fi prezent la procesul lui Hayssam, Marcel Sampetru a raspuns: "Sa dovedeasca acest fapt !". Vadit iritat de faptul ca lucrurile au iesit la iveala, procurorul Nastasiu a sustinut ca declaratia lui Ilie Botos "nu este demna de un general al Armatei Romane". Intrebat daca se considera "acarul Paun" in cazul Hayssam, procurorul Nastasiu a afirmat ca inca nu si-a spus ultimul cuvant. A incercat sa para o victima. "In 3 iulie 2006 am fost avansat la functia de sef adjunct al DIICOT-ului, la vremea respectiva, dupa ce am pus concluziile in instanta, deci nu mi s-a reprosat nimic din punct de vedere profesional. Dupa ce a plecat Omar Hayssam si a fost un esec al sistemului de securitate nationala, atunci am devenit principala tinta pentru toata lumea", a declarat el. Intrebat cine ar fi vinovatul de disparitia lui Omar Hayssam din tara, cine ar trebui sa raspunda, sa fie cercetat, sa fie verificat, din ce zona macar, daca a gresit Justitia, Ministerul de Interne, serviciile, procurorul Nastasiu a spus: "Nu sunt in masura sa dau astfel de date". (Bogdan GALCA)
Ingrijorat de banii sirianului
Motivatia lui Nastasiu in ceea ce priveste cererea de eliberare a sirianului este una hilara. El a sustinut ca prezenta in sala de judecata "a fost de natura sa inlature orice incercare si speculatie ulterioara din partea celor interesati sa obtina avantaje materiale sau de alta natura".
Nastasiu a sustinut intr-o declaratie data CSM ca, cu putin timp inainte sa ceara eliberarea sirianului, acesta i-ar fi spus in timpul unei audieri, dupa ce fusese pus in libertate intr-un alt dosar, ca "mai multe grupuri de influente politice si financiare, profitand de starea de sanatate a acuzatului si fiind convinse ca aceeasi decizie se va da si in dosarul de terorism, s-ar fi oferit sa-l ajute in vedere unei solutii favorabile la instantele de judecata. Respectivele grupuri i-ar fi solicitat lui Hayssam sume cuprinse intre 600 de mii de euro si trei milioane de euro". Nastasiu a sustinut in acea declaratie ca prezenta lui in instanta a fost de natura sa inlature orice incercare si speculatie ulterioara din partea celor interesati sa obtina avantaje materiale sau de alta natura. El a mai sustinut, citat de Mediafax, ca a reusit sa determine cooperarea fara rezerve a lui Hayssam. "Motivul real al prezentei mele la sedinta de judecata din 26 aprilie 2006 a avut la baza interese strict operative in ceea ce priveste solutionarea dosarului 628/D/p/2005 pentru a-l capacita si determina de Omar Hayssam sa colaboreze total in activitatile de probatiune a savarsirii unor fapte care aduc atingere securitatii nationale a Romaniei, de catre mai multe grupuri constituite pe criteriile crimei organizate", a sustinut procurorul Nastasiu in declaratia de la CSM.
Adica Nastasiu a vrut sa-i protejeze banii sirianului. Sa nu-i ia altii. A mai sustinut ca a reusit sa-l faca pe Hayssam sa coopereze. Sa colaboreze total in activitatile de probatiune a savarsirii unor fapte care aduc atingere securitatii nationale. I-a reusit extrem de bine acest lucru. Marturie sta fuga sirianului din tara. (Bogdan GALCA)
Subordonat intereselor SRI
Numele magistratului Ciprian Nastasiu a retinut atentia opiniei publice la sfarsitul anului 2006, cand inspectorii CSM au redactat un raport in care colegii magistratului isi afirmau credinta ca acest procuror ar fi promovat in functii la DIICOT cu ajutorul serviciilor de informatii.
Lucian Curelariu - Ziua foto
Mai precis, despre magistratii DIICOT Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu s-au consemnat urmatoarele in documentul IJ-CSM: "Acesti procurori, care instrumenteaza cauzele cu ajutorul serviciilor specializate, uneori sub protectia confidentialitatii excesive a desfasurarii anchetelor, chiar si in raport cu procurorii cu functii de conducere ai unitatilor la care lucreaza, sunt perceputi ca subordoneaza interesele Ministerului Public unor interese straine institutiei". Inspectorii CSM au mai aratat in raportul lor ca "despre asemenea procurori s-a mai exprimat si opinia ca ascensiunea acestora in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-ar datora, in mare masura, unui anume tip de colaborare cu serviciile de investigatii si a sprijinului acordat de acestea, nu tocmai dezinteresat".
Ziarul ZIUA, in editia in care a radiografiat continutul raportului Inspectiei CSM, a citat surse judiciare care afirmau ca Ciprian Nastasiu ar avea o ruda foarte apropiata in SRI. Nastasiu insa nu a recunoscut oficial aceasta legatura cu SRI, deoarece pe site-ul CSM nu exista vreo declaratie in acest sens, in conditiile in care legea impune fiecarui magistrat sa-si precizeze rubedeniile pana la gradul al IV-lea inclusiv, care lucreaza in sistemul juridic sau in desfasoara activitati de investigatii. Modul in care multi magistrati din Parchetul General percep legaturile tandemului Ciprian Nastasiu-Adriana Cristescu cu serviciile de informatii a generat multe discutii in structurile Ministerului Public si temeri justificate ca valoarea profesionala in munca procurorilor din Romania ar fi cenzurata de SRI si nu de CSM. (Silviu ALUPEI)
Procurorul, avocat al apararii
Procurorul Ciprian Nastasiu a solicitat in 2005 instantei de judecata emiterea unui mandat de arestare pentru terorism pe numele lui Omar Hayssam. Brusc, la mai mult de un an de la aceasta solicitare, Nastasiu a cerut in mod expres sa fie desemnat procuror de sedinta la termenul la care s-a decis eliberarea sirianului. A pledat pentru eliberarea lui Omar Hayssam, impresionat fiind poate de adeverintele medicale ale sirianului. A solicitat instantei eliberarea lui Omar pe motive de boala. Gestul lui Nastasiu a fost unul contrar practicii obisnuite. Extrem de rar s-a intamplat ca procurorul care instrumenteaza cazul sa solicite sa fie si procuror de sedinta. In conditiile in care in puscarii se aflau detinuti cu boli extrem de grave, iar procurorii solicitau in mod constant instantelor prelungirea mandatelor de arestare ale acestora, procurorul Nastasiu a ales sa ceara eliberarea sirianului pe baza unei simple adeverinte medicale, eliberata de catre medicul penitenciarului Rahova, in care se spunea ca inculpatul prezinta doua metastaze. A cerut eliberarea lui Omar pe motive medicale in timp ce alti detinuti, mult mai bolnavi decat sirianul zaceau in puscarie. Chiar si aparatorii lui Omar au ramas muti de uimire la acea vreme. Ei declarau ca sedinta de judecata in care s-a decis eliberarea sirianului a durat cinci minute. "Procurorul Nastasiu a cerut eliberarea pe motive medicale inainte ca noi sa spunem ceva. Evident ca am fost de acord cu solicitarea acestuia, iar sedinta s-a incheiat", spunea unul dintre avocati la momentul eliberarii sirianului. (Bogdan GALCA)
A sfidat instanta
Procurorul Nastasiu a fost amendat recent de instanta Tribunalului Bucuresti pentru ca a refuzat sa trimita judecatorilor dosarul de urmarire penala a cetateanului american John Works, invinuit in cauza Rompetrol. Judecatorii bucuresteni i-au cerut lui Nastasiu, in mai multe randuri, in anul 2006 si la inceputul lui 2007, sa prezinte instantei ordonanta DIICOT prin care s-a dispus scoaterea invinuitului John Works de sub urmarire penala. Acest document judiciar era absolut necesar in solutionarea procesului Rompetrol, dupa ce presedintele acestei companii a depus in octombrie 2006 o cerere de repunere sub urmarire penala a fostului director Rompetrol, John Works. Americanul fusese invinuit initial pentru inselaciune in conventii, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Insa, gratie refuzului manifestat de doua ori consecutiv de procurorul anchetator Nastasiu, acea ordonanta SUP emisa de DIICOT pentru Works - nu a mai putut fi supusa controlului judecatoresc. Un astfel de comportament este imposibil de imaginat intr-un sistem judiciar din spatiul UE. Si totusi procurorul Nastasiu a riscat si s-a opus instantei judecatoresti. (S.A.)
Cercetat penal
Recent, Parchetul General a revenit asupra NUP-ului cadorisit procurorilor Nastasiu si Adriana Cristescu, in dosarul penal in care acestia sunt acuzati de abuz in serviciu in instrumentarea dosarului Rompetrol. Prin urmare, Nastasiu si Cristescu sunt cercetati penal in continuare, in baza plangerii unuia dintre inculpatii dosarului Rompetrol. Mai exact, cei doi anchetori DIICOT sunt acuzati in plangerea penala ca au dat dispozitii pentru verificarea conturilor bancare ale unor invinuti "fara ca demersul sa aiba un temei legal". Cei doi procurori mai sunt acuzati ca au oferit unor jurnalisti date care tineau de viata personala a unor invinuiti, carora le-au fost ascultate ilegal telefoanele, adica fara mandatul eliberat de un judecator. (S.A.)
 Afisari: 1165  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
15% ?   de plongeur.alpin
Sanctiunea impotriva lui Nastasiu este a gluma...   de Florian_sibiu
Uitati-va la mana dreapta a procurorului din fotografia facuta in lift !   de Liviu2002j
A r h i v a
  Taxa verde la vedere    1 comentariu
  CSAT cu scantei    1 comentariu
  Europarlamentari degeaba    10 comentarii
  Rusia contesta ordinea mondiala impusa de SUA    3 comentarii
  O scrisoare pierduta    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03328 sec.