Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Speriat de reducerea dramatica a incasarilor TVA, Guvernul a decis reintroducerea platii taxei pe valoarea adaugata in vama
TVA, la loc comanda!
-- Importatorii vor fi nevoiti sa plateasca din nou, de la 15 aprilie, taxa pe valoare adaugata (TVA) in vama pentru marfurile aduse din statele non-UE. Guvernul a decis totodata introducerea sistemului de garantii in vama pentru TVA pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru.
Ministerul Finantelor a aratat, intr-un comunicat, ca a propus aceasta masura Guvernului pe baza informatiilor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) potrivit carora eliminarea, la 1 ianuarie 2007 a sistemulului de plata la vama a TVA, a dus la cresterea evaziunii fiscale. "Aceasta masura de relaxare fiscala, menita sa contribuie la cresterea economica pe termen lung, a fost totusi exploatata de unii importatori in defavoarea bugetului de stat. S-a constatat ca mare parte din bunurile importate au fost plasate in economia subterana, bugetul de stat fiind astfel privat de veniturile din taxa pe valoarea adaugata aferente vanzarilor acestor bunuri, motiv pentru care se impune lansarea unor masuri de urgenta pentru stoparea acestui fenomen", se mentioneaza in nota de fundamentare la proiectul de ordonanta de urgenta. Potrivit ordonantei adoptate ieri de Executiv revenirea la plata TVA in vama se va face pe o perioada determinata, 15 aprilie 2007-31 decembrie 2008. "Masura nu-i va afecta pe importatorii care in anul anterior au derulat importuri cu valori semnificative si indeplinesc criteriile pentru a obtine certificat de amanare a platii TVA", sustine purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru. Obtinerea certificatelor va fi realizata in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Finantelor. Totodata, in ce priveste importurile din state terte destinate vanzarii intr-un stat membru, va fi introdus un sistem de garantii in vama pentru TVA pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate in UE. Guvernul a mai aprobat ieri si suplimentarea schemei de personal a ANAF cu 2000 de posturi.
ANAF: relaxare fiscala, paguba la buget
"Incasarile de TVA la 26 martie au fost de 3,92 milioane lei, ceea ce inseamna 73% din sumele colectate in aceeasi perioada in 2006(...) Problemele de evaziune nu le avem la contribuabilii mari si mijlocii (n.r. care declara lunar TVA), ci la cei mici care importa bunuri perisabile (n.r. care declara trimestrial TVA). Bunurile importate sunt declarate la o valoare subevaluata, valoare la care se aplica TVA, dar in magazine ajung la preturi de zece ori mai mari", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele interimar ANAF, Daniel Chitoiu. Oficialul Fiscului a explicat in cele trei luni pe care au la dispozitie pana la declaratia trimestriala, firmele pot vinde marfa prin intermediari, de cele mai multe ori firme-fantoma care dispar in una sau doua luni, si obtin preturi de zece sau chiar 15 ori mai mari decat cele declarate. La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Diaconu, a afirmat ca revenirea la plata TVA in vama va avea efecte nu numai asupra incasarilor, ci si asupra posibilitatii de control a declaratiilor in vama.
Importatorii: Creste birocratia!
Reprezentantii oamenilor de afaceri sunt de parere ca aceasta masura este inoportuna pentru ca, pe de o parte, nu va duce la o crestere a incasarilor bugetare iar, pe de alta parte, va creste birocratia in relatia cu Fiscul, deja impovaratoare si costisitoare pentru firmele autohtone. "Cred ca acesta masura nu va duce la nimic si ca este inca o masura de neinteles, cand Ministerul Finantelor ar avea multe alte masuri mult mai profunde de facut inclusiv in linie cu cererile UE. E vorba de extindere, de generalizare, de utilizare a raportarilor online a rezultatelor financiare astfel incat sa supravegheze mai bine colectarea tuturor taxelor si impozitelor pe care ar trebui sa le perceapa", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). La randul sau, Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) crede ca ordonanta Finantelor demonstreaza "incapacitatea actualului Guvern de administrare a bugetului de stat". Ionescu afirma ca, din contra, si exportatorii ar trebui sa aiba facilitati in vama. "Am cerut ca la export sa se suprime TVA si sa fie pregatit un ordin in acest sens de catre ANAF, iar ministrul Vladescu refuza de peste o luna de zile sa-l semneze, blocand exportatorii - este vorba de circa 2 miliarde de euro imobilizati in TVA, motiv pentru care acestia platesc zilnic dobanzi la banci de circa 1 milion euro", afirma Ionescu.
Gilda POPA, Tudor BORCEA 
 Afisari: 430  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Termen-limita pentru impozitele locale    
  Guvernul recunoaste ca taxa de inmatriculare este discriminatorie    1 comentariu
  "Coanda" si "Vlaicu" au fuzionat    
  Subventii pentru ciuperci si apa    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01189 sec.